Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zámek Chyše a Valeč

26. 06. 2014 | Vaše tipy

Vážení a milí čtenáři, dneska Vás chci pozvat na zámky Chyše a Valeč.

Přijela nám návštěva, a tak jsme přemýšleli, kam ji pozvat. V našich milovaných Mariánských Lázních jsme s nimi byli minule, Karlovy Vary jsme již také prošli, vzali jsme je i do Konstantinových Lázní a o kousek dál do Kokašic a na Švamberk.  Nyní nás po krátkém zvažování napadl zámek Chyše.

Na silnici vedoucí z Karlových Varů do Prahy, nedaleko Lubence, nachází se odbočka na zámek Chyši. Když jsme k němu dojeli, nejprve nás napadlo, že jsme potkali menší napodobeninu zámku Hluboká. Stejný sloh, krásný zámek. Majiteli Chyše jsou manželé Lažanští, kteří se se snaží nejen zámek udržovat, ale postupně ho již od roku 1996 opravují. Pan inženýr Lažanský Vás po domluvě rád sám provede po zámku.  Majitele Lažanské toto vše stojí nejen velké úsilí, ale také spoustu peněz. Naštěstí na to nejsou sami, spolupracují s různými organizacemi, získávají dotace, odborný dohled nad opravami jim poskytuje Památkový ústav Plzeňského kraje.

V současné době je část zámku zpřístupněna veřejnosti. Kolem zámku se rozprostírá zhruba na 9 hektarech plochy překrásně udržovaný, vzácný zámecký park. Zde najdeme romanticky krásné jezírko, obrostlé vrbami. Celý park protínají pěšiny, po kterých dojdeme ke vzdálenějším místům zámecké zahrady, kde můžeme vidět menší domky, které patřily dříve poddaným. I park se neustále buduje a rozšiřuje.

zámek Chyše a ValečV chyšském zámku pobýval začátkem 20. století Karel Čapek, který zde má postavenou sochu a na zámku je stálá expozice s názvem: „Karel Čapek a západočeský kraj“.

K zámku také patří panský Zámecký pivovar s restaurací.

Při vstupu do restaurace Vás okamžitě uhodí do očí dvě měděné nádoby a hned víte, že jste se ocitli přímo uprostřed dění. Vaří se tu chyšské pivo, několik druhů a všechny získaly již nějaké ocenění. Pivo tu vaří dle staročeských receptur. Proto mohu zámek, jeho krásný park i Zámecký pivovar vřele doporučit návštěvníkům nejen západočeského kraje.

Pokud nebudete mít za jeden den dost, můžete přejet zhruba o 10 km dále, kde se nachází státní zámek Valeč. Jeho budova se opravuje, ale přístupný je rozsáhlý park. Zámecký areál s jednou z nejkrásnějších barokních zahrad v Čechách zdobí sochy z dílny Matyáše Bernarda Brauna představující alegorie vlastností a postavy z řecké mytologie, desítky terakotových soch a honosná zahradní architektura. Park vás osloví i nádhernými stromy a keři. Ve Valči také najdete kostel Nejsvětější trojice, který byl v nedávné době zrekonstruován.

Další z míst, která v našem kraji stojí za to navštívit, jsou například Žlutice, kde najdete mnoho kulturních památek a nádhernou přehradu. Dále v nedalekém okolí najdete zámek Manětín, o kterém jsem zde psala nedávno. Rabštejn nad Střelou - nejmenší městečko ve střední Evropě. Na Rabštejně nalezneme zříceninu hradu, barokní zámek, kostel s klášterem (vyjmenované památky je možné obdivovat pouze z venku, nejsou zpřístupněny), historický kamenný most a židovský hřbitov. V tomto kraji taktéž nemůžete přehlédnout stolovou horu Vladař, ale o té si povíme někdy v mém dalším vyprávění.

Srdečně zvu všechny čtenářky a čtenáře magazínu Chytrá Žena do našeho kraje.

 

Lenig - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zámek Chyše a Valeč :

Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
Zámek Chyše a Valeč
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Krásné povídání. Ano zámek je hezký a jeho park, který se pořád zvětšuje a upravuje je prostě nádherný. Už jsme tam byli Smajlíksice několikrát, ale určitě se tam opět rádi podíváme.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji Vám všem za krásná slovíčka...a protože se Vám dneska líbily i fotky Bečova, tak na příště připravím zámek a hrad Bečov a možná přidám i Loket SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásná pozvánka.. na zámku Chýše, v pivovaře, Karlátkách a Mariánkách jsme byli..jiná místa jsme nenavštíviliSmajlík
Hezké fotečky mášSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Velice pěkný článek, vůbec jsem netušila jak významná jsou tato místa a přitom to mám tak blízko. Určitě se tam pojedu podívat už díky Tvému krásnému článku.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mám připravený článek o zámku Chýše, ale jelikož není tak poutavě napsaný jako tvůj, nevložím ho. Vložím tudíž jen nějaké fotografie.
Tvé fotky jsou také super.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles