Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zámek Jemniště

23. 03. 2017 | Česká republika

 V září loňského roku jsme navštívili s Klubem seniorů zámek Jemniště poblíž Benešova u Prahy. Autobus nás dovezl na parkoviště, které bylo vybudované přímo u zámku. Prošli jsme vkusně upraveným nádvořím, kde byly ze zeleně vytvořeny zajímavé obrazce vyplněné kvetoucími růžemi a doplněné sochami. Uprostřed se pyšnila benátská kašna. Nádvoří bylo osazeno lavičkami pro odpočinek návštěvníků. Po levé straně přiléhaly k zámecké budově apartmány, sloužící k ubytování návštěvníků.

Při vstupu do zámku jsme byli okouzleni kavárnou Cafe Custoza. Ve vitríně nás lákaly k zakousnutí luxusní deserty a k nim byly nabízeny různé druhy kávy a čajů. Také restaurace je luxusní, ale jejích služeb jsme pro vyšší ceny nevyužili.

V pokladně jsem vyzvedla předem objednané vstupenky na prohlídku zámku a to už nás vítala příjemná mladá průvodkyně, která nám poutavě přiblížila život na zámku dříve a nyní.

Zámek JemništěPrvním písemně doloženým sídlem pánů z Jemniště byla tvrz ze 14.století. V roce 1717 koupil Jemnišťské panství hrabě František Adam z Trauttmansdorffu, který nechal  r.1724 vybudovat poblíž tvrze barokní zámek podle projektu českého architekta Františka Maxmiliána Kaňka. Zámek ale r.1754 vyhořel a nepoškozena zůstala jen zámecká kaple sv. Josefa. Tehdy František A. z Trauttmansdorffu nechal celý zámek přestavět a vybavit novým mobiliářem. Zámek sloužil hlavně k letnímu pobytu šlechty. V r. 1868 koupil zdejší panství od Windischgrätzů Zdeněk ze Sternbergu.  Posledními majiteli před zkonfiskováním nacisty v r.1943 byla Terezie Sternbergová s manželem Františkem Josefem Mensdorff-Pouli.

V 50. letech zámek zkonfiskovali komunisté. Až do Sametové revoluce bylo na zámku postupně Muzeum odívání, Muzeum Podblanicka a později stálá výstava Československo-Sovětského přátelství.

V r.1992 zdědil právo na zámek Jemniště, po bezdětné tetě Terezii Sternbergové, Jan Bosco Sternberg, manžel  Leopoldiny Lobkowiczové. V r.1995 Sternbergové zámek Jemniště restituovali.  V současné době spravuje zámek jejich syn Jiří Sternberg s manželkou Petrou. Se svými dvěma dětmi obývají levé zámecké křídlo. Majitelé zámek převzali vykradený, poničený. Místnosti byly postupně vybaveny nábytkem z hradu Český Šternberk, který vlastní strýc Jiřího Sternberga – Zdeněk Sternberg.

Prohlédli jsme si historické interiéry s dobovým zařízením a sbírkami 17.a 18. století, taneční sál, unikátní barokní zámeckou kapli sv. Josefa, zajímavou jídelnu, ložnici, zaujala nás galerie obrazů. Majitelé zámku se snažili zařídit místnosti podle dobových fotografií, což se jim podařilo. Poděkovali jsme příjemné průvodkyni za fundovaný výklad a před opuštěním zámku jsme ještě navštívili Zámecký obchůdek Petry Sternbergové s elegantním oblečením její vlastní značky Hunting Dress Code. Jedná se o originální dámskou módu pro milovnice honů a myslivosti. Jejich dcera Izabela Sternbergová vyrábí vkusné náhrdelníky, které bylo možno zakoupit v pokladně spolu s různými suvenýry.

U východu ze zámku  jsme se potkali s jeho majiteli, kteří právě vítali zahraniční turisty.

Současně s obnovou zámku věnují jeho majitelé velkou péči také 13hektarovému zámeckému parku. Byly upraveny parkové cestičky, založena skalka, vřesoviště, rozárium, staré vzácné stromy byly ošetřeny a místy vysazeny nové listnaté i jehličnaté dřeviny. Květinové záhonky a různá květinová aranžmá  nás provázely celou prohlídkou parku. Prvním naším zastavením byla nádherná kruhová voliéra a kruhový domeček, kde nás krásným ahóóóóójj! přivítali australští papoušci kakadu Adélka a Jonáš.  Byl to úžasný zážitek. Mluvili jsme na ně a oni některá slova po nás opakovali. Odtud jsme pokračovali k výběhu oslíka a lamí rodinky, potkali jsme se s krásným pávem, prošli kolem soustavy rybníků, na jejichž březích se volně pohybovaly černé labutě, kachny, čínské husy a jiné vodní ptactvo. Objevili jsme mývalí voliéru, pak následovaly obrovské výběhy s pasoucími se holandskými kozičkami a několika klokany s malými klokánky. Zdaleka jsem nevyjmenovala všechna zvířátka, která obývají zámeckou zahradu. Odpočinuli jsme si na lavičkách pod  věkovitými stromy a tím naše prohlídka krásného zámku i zámeckého parku skončila. Odtud jsme odjeli do nedaleké vesničky Divišov, kde jsme měli v hezké hospůdce přichystaný oběd. Zajímavý výlet jsme zakončili prohlídkou městečka Benešov u Prahy.


Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zámek Jemniště:

Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
Zámek Jemniště
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za přečtení.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný výlet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Marcelko, díky za pěkný článek i fotky, určitě to bylo krásnéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji vám.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezké povídání, Marcelko a také fota. Určitě jste si to užili. Mně by nadchla i zvířátka, zejména ti mluvící papoušci.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles