Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zámek Orlík nad Vltavou

28. 08. 2010 | Česká republika
Zámek Orlík nad Vltavou se nachází v Jihočeském kraji v okrese Písek. Zámek, původně gotický hrad ze 13. století, je jeden z nejznámějších českých zámků, který kdysi stál vysoko nad řekou, ale po vzniku Orlické přehrady se ocitl těsně nad hladinou.

K zámku se můžete i dostat po Orlické přehradě parníkem, který k němu sváží návštěvníky z širokého okolí. Orlík je v současnosti velkým turistickým lákadlem, protože je jedním z dochovaných sídel staré rodové šlechty, ke které patřili v Čechách i Schwarzenbergové. V interiérech zámku je dokumentován jejich vliv v politice a vojenství a jejich postupné splynutí s českým národem. 

Historie zámku

První  písemná zmínka o Orlíku pocházejí z let 1230 - 1251, z doby vlády Václava I. Ve 14. století byl hrad rozšířen a v roce 1407 se stal majitelem hradu rod Zmrzlíků ze Svojšína. Na začátku 16. století postihl Orlík velký požár a poté ho koupil Kryštof ze Švamberka, který ho rozšířil a upravil na renesanční zámek. V roce 1623 se stal majetkem Eggenberků a od roku 1717 byli vlastníky Schwarzenberkové. Poté byl zámek reprezentačně upraven pro orlickou větev Schwarzenberků. V roce 1802 vyhořel, brzy ale byl znovu opraven a ještě rozšířen. V roce 1948 byl zámek znárodněn a v roce 1992 byl opět Orlík v restituci vrácen dnešnímu majiteli Karlu VII. Schwarzenberku, který v té době působil jako kancléř u tehdejšího prezidenta Václava Havla.


Prohlídka zámku

Na zámku je skoro 150 místností včetně chodeb a přilehlých prostorů. Desetina z nich je upravena k prohlídkové trase. Interiéry se s vyjímkou čtyř místností v prvním patře dochovaly v původním stavu, v jakém je Schwarzenbergové nuceně opustili v roce 1948. Zámek je vybaven cenným nábytkem, obrazy, porcelánem, lustry, sbírkou zbraní, množstvím loveckých trofejí,  soubory vyznamenání a řádů, které získali předchozí majitelé za různé zásluhy. 

První patro vás seznámí s historií zámku i historií větve rodu Schwarzenbergů. Malý empirový sál je součástí representačních prostor, které byly Schwarzenbergy zřízeny ve 2 patře pro příjmání významných návštěv. Ve velkém empirovém salonu je vybavení, které pochází z bývalé rakouské rezidence v Paříži. Teskův sál má unikátní kazetový strop a obložení stěn v místnosti, která sloužila jako jedna ze zámeckých jídelen. Malá zbrojnice je komorní, ale pěknou ukázkou vývoje palných zbraní. Zařízení rytířského sálu pochází převážně z období baroka, jsou zde krásná kachlová kamna z roku 1642. Dále je na zámku zámecká knihovna Karla I., která původně obsahovala na osm tisíc svazků. Můžete zhlédnout čínský salónek, který je zařízen nábytkem z první poloviny 18. století. V puškové chodbě jsou vystavené lovecké trofeje a přes 300 kusů loveckých pušek.

Zámecké akvárium
V bezprostřední blízkosti zámku najdete akvárium s expozicí Pod hladinou Orlické přehrady a se stálou výstavou fotografií Ztracená řeka, která zachycuje Vltavu a její okolí před vybudováním Orlické přehrady. Nachází se zde i mini zoo. Vstupné 30 kč.

Otevírací doba
duben - denně 9.00 - 16.00
květen - denně 9.00 - 17.00
červen - srpen - denně kromě pondělí 9.00 - 18.00
září - denně 9.00 - 17.00
říjen - denně 9.00 - 16.00
Prohlídka zámku trvá 50 - 60 minut, poslední prohlídka začíná vždy hodinu před skončením otevírací doby.

Vstupné na zámek
Dospělý - 90 kč
Děti, studenti do 26 let, důchodci - 50 kč

Kolem zámku se rozprostírá překrásný zámecký park založený roku 1820. Dříve se zámek tyčil na vysoké skále nad řekou Vltavou, v současné době leží přímo na břehu Orlického jezera. Před zámkem můžete každý den v letní sezoně vidět výstavu dravých ptáků např. orla skalního či mořského, supa, kondora, káně Harrisovy, puštíka bradatého, sovice sněžné a jiné a letové ukázky dravců a sov. 

Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zámek Orlík nad Vltavou:

Zámek Orlík nad Vltavou
Zámek Orlík nad Vltavou
Zámek Orlík nad Vltavou
Zámek Orlík nad Vltavou
Zámek Orlík nad Vltavou
Zámek Orlík nad Vltavou
Zámek Orlík nad Vltavou
Zámek Orlík nad Vltavou
Zámek Orlík nad Vltavou
Zámek Orlík nad Vltavou
Zámek Orlík nad Vltavou
Zámek Orlík nad Vltavou
Zámek Orlík nad Vltavou
Zámek Orlík nad Vltavou
Zámek Orlík nad Vltavou
Zámek Orlík nad Vltavou
Zámek Orlík nad Vltavou
Zámek Orlík nad Vltavou
Zámek Orlík nad Vltavou
Zámek Orlík nad Vltavou
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Navštěvujem pomalu každý rok Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles