Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zámek Poděbrady

13. 06. 2014 | Česká republika

Je krásné počasí a tak přijde vhod výlet s celou rodinou třeba na zámek. U nás je hodně hezkých objektů, ale nejsou všechny tak snadno přístupné. Některé jsou daleko v kopcích a tak výlet k nim, pro lidi, kteří se hůře pohybují, zůstane jen těžko splnitelným přáním. Jinak je tomu u zámku Poděbrady. Tato krásná památka se nachází uprostřed města a to hned na náměstí. Okolí je v podstatě příjemná rovina a tak výlet sem zvládne rodina i s malými dětmi.

Původně panské sídlo, jehož historie sahá až do 12. století, založila místní šlechta. Zámek obývali nositelé zvučných jmen, například Přemysl Otakar II. a český král Jiří z Poděbrad. Nejvýznamnější počin zámek zaznamenal po návštěvě císaře Ferdinanda I. roku 1539, který jej posléze koupil a nařídil jeho rozsáhlou renesanční přestavbu, po níž objekt získal typický charakter. Přestavbu, která byla dokončena až za Ferdinandova vnuka Rudolfa II., zajistil architekt Paolo della Stela, nejlepší císařský dvorní stavitel 16. století, mimo jiné tvůrce půvabného letohrádku královny Anny na Hradčanech. Za třicetileté války poděbradský zámek značně utrpěl, když byl válčícími stranami několikrát obsazen a vydrancován. Komplexní opravy se dočkal před přípravami korunovace Karla VI. O poděbradský zámek byl velký zájem a bylo otázkou prestiže vlastnit podobné sídlo.

zámek PoděbradyZámek tvoří rozsáhlý komplex budov okolo uzavřeného nádvoří, do něhož se vstupuje z předzámčí bosovanou bránou. Zámeckou dominantou je válcová věž ze 13. století o průměru 10 metrů, nejstarší dochovaná stavba krytá barokní kopulí z 18. století. Kdysi byla nazývána Babilka a dnes je známá pod jménem Hláska. Věž měří úctyhodných 43 metrů a síla stěn je 3,8 metru. Vedle obranné funkce věž sloužila jako hladomorna až do roku 1723. Věznění zde byli Menhart z Hradce, nejvyšší pražský pukrabí, Mikuláš z Pelhřimova, husitský biskup dříve vězněný v podzemí Staroměstské radnice v Praze i Fantin de Valle, papežský legát.

Věž byla původně o třetinu nižší, zakončená cimbuřím s ochozem a dřevěnou věžičkou se stanovou střechou. V roce 1751 byla Hláska o jednu třetinu zvýšena, dostala originální cibulovitou báň ve tvaru helmice a později i čtyři hodinové ciferníky. Hodinový stroj z roku 1870 vážící téměř 250 kilogramů, je dílem hodináře Jana Janaty. Výrazná změna čekala zámecké jižní křídlo, kde byl v 15. století velký sál přestavěn na kapli. Nová přestavba původní vzhled zcela změnila a všechna zámecká křídla se do nádvoří otevřela renesanční arkádou. Baroko 18. století již nepřineslo žádné zásadní změny v dispozici zámku, zato však důležité zvýšení o čtvrté patro. Tereziánská přestavba dala fasádě již dnešní podobu.

K místu se váže stará legenda o poslední zámecké kněžně, jejíž duch straší na místních hradbách. Ozývá se děsivý nářek kněžny Charicleu Ypsilanti po ztrátě milovaných dcer. Jedna ještě velmi malá zemřela na záškrt a druhá na sepsi. Sama kněžna se věnovala dětem z podzámčí a zajišťovala potraviny pro chudé. Pořádala s knížetem Filipem dobročinné akce a lidé ji měli rádi. Kněžna ale neměla dlouhý život, zemřela v pouhých 49 letech a její choť ji po 4 smutných letech následoval. Zemřel na Vánoce, které oba měli tak rádi, zřejmě žalem. Zámek převzal jeho mladší bratr Moric a následně jej v roce 1920 prodává lázeňské společnosti. Za druhé světové války rozsáhlý komplex budov využívala německá mládežnická organizace Hitlerjugend a po válce zámek přešel do rukou státu. Při rekonstrukci byly odhaleny nádherné fresky a otevřena expozice krále Jiřího. Můžeme zde vidět řadu historických skvostů a cenných předmětů, rukopisy a dobové listiny, sbírku středověké keramiky a mincí.

Po nádherné procházce zámkem jistě přijde vhod malé občerstvení, které najdeme v malebné hospůdce přímo na nádvoří zámku. Nabízí řadu specialit i klasické pokrmy, na kterých si každý pochutná. Ještě romantické zastavení u hradeb, ze kterých je nádherný výhled na řeku Labe a proplouvající lodě. Pokud si chcete vychutnat pohled na zapadající slunce a nespěcháte domů, je zde mnoho hezkých hotelů s kvalitními službami.


Setury - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zámek Poděbrady:

Zámek Poděbrady
Zámek Poděbrady
Zámek Poděbrady
Zámek Poděbrady
Zámek Poděbrady
Zámek Poděbrady
Zámek Poděbrady
Zámek Poděbrady
Zámek Poděbrady
Zámek Poděbrady
Zámek Poděbrady
Zámek Poděbrady
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné místečko k poznání.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok, zaujímavé informácie a krásne fotky z mne neznámeho mesta.
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil

ale pro mne velmi zajimave vypraveni o meste, kterym jsem pouze projizdela a o nemz bych dosti obtizne ziskala tolik podrobnych informaci Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Snaží se vyrábět minerální ochucené vody a jinak obyčejné lázeňské město v čechách.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles