Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zámek Zbiroh

15. 08. 2011 | Česká republika
Na rozhraní Plzeňského a Středočeského kraje leží malebné městečko Zbiroh. Nad ním se, uprostřed křivoklátských lesů, vypíná zámek stejného jména. Původně zde byl koncem 12. stol. postaven první šlechtický hrad v Čechách. Rozkládal se na rozlehlém kopci s buližníkovými skalami, které vytvářely ze tří stran chráněný ostroh.
 
Z východní strany byl hrad chráněn dvěma příkopy s padacím mostem. Vlastníci hradu se poměrně často střídali. Jedním z významných vlastníků byl král Přemysl Otakar II., dále císaři Karel IV., Zikmund a Rudolf II., proto se také zámku říká Zámek tří císařů. 
 
V průběhu staletí byl hrad přestavěn na novorenesanční zámek.
Jádro hradu tvoří hláska, stojící na buližníkové skalce. Tato věž je první samostatnou hradní hláskou v Čechách.

V r.1868 koupil zámek železářský a železniční podnikatel baron dr.Bethel Henry Strousberg, který chtěl zámek přestavět podle svých představ a rovněž vybudovat síť velkých železářských závodů. Závody byly vybudovány např. v Borku, Holoubkově, ve Strašicích, Dobřívě a jinde. Rovněž zbudoval na mnoha místech Hořovicka a Rokycanska železnici. R. 1869 se mu podařilo zámek citlivě přestavět. Z té doby pochází dvojice plastik obrovských lvů, která střeží průchod k hlavní bráně zámku. Baron Strousberg se svými aktivitami se velice zadlužil, a to byl jeho konec. Jeho věřitelé pak zámek zcela vydrancovali.
                       
R. 1879  kupují prázdný zámek Colloredo-Mansfeldové, v jejichž držení byl až do r.1945. Ti na zámku několik let bydleli a některé části zámku pronajímali. Bydlela zde např. Ema Destinová a v létech 1910-1928 na zámku žil a pracoval malíř Alfons Mucha, který ve velkém sále namaloval svoji známou Slovanskou epopej. Dnes tento sál slouží kulturním účelům. Konají se tady např.svatby a nezapomenutelné koncerty různých hudebních žánrů.
 
Začátkem II.světové války museli Colloredo-Mansfeldové zámek opustit. V létech 1943-1945 byl zámek sídlem štábu SS. Jelikož má zámek nejhlubší studnu v Evropě a to 164 m, němečtí vojáci se snažili do jejích útrob ukrýt různé tajné spisy a co víc? Nikdo neví.
 
Po r.1945 přešel zámek do vlastnictví Československého státu a byl využíván armádou. Za komunismu zde bylo jedno z nejtajnějších špionážních středisek v naší zemi. Zasedalo tady nejvyšší velení vojsk Varšavské smlouvy. Na zámku byl postaven radiolokátor Tamara, který zaměřoval americká „neviditelná“ letadla. Díky buližníkové skále porostlé jaspisy, která skvěle odráží radiové vlny, bylo velení armády utajeno.
 
Po sametové revoluci byl zničený a zcela rozkradený zámek  vrácen v restituci  Colloredo-Mansfeldům. Ti ho pak prodali českému státu, neboť v té době získali zpět zámek Dobříš, který byl, na rozdíl od Zbirožského zámku, velice dobře udržovaný.
 
V r. 2004 byl zámek převeden na město Zbiroh, to ho vzápětí prodalo soukromé společnosti. Tehdy se začala psát nová historie zámku.
 
Soukromá společnost zámek z velké části zrenovovala a r. 2005 ho otevřela pro veřejnost. Dnes, po šesti letech od otevření, je vidět obrovský kus práce jak v samotném zámku, tak i v jeho 60ha velikém parku.
 
V zámeckých místnostech byly opraveny, místy vyměněny podlahy, vyměněna okna, vymalováno. Jelikož se nedochovalo žádné zařízení zámku, inventář do jednotlivých místností zapůjčilo Plzeňské a Rokycanské muzeum. Velice zajímavá je výstavka německých tiskopisů, středověkých zbraní, podkov apod., které byly objeveny ve studně. Studna je prozkoumána do hloubky 100 m. Hlouběji je pak zabetonovaná. Je obava, že pod betonem mohou být miny. 
Na zámku je tolik zajímavostí, že  zde nemohu ani vše popsat. Snad alespoň zmíním krásně opravenou kapli, středověké vězení, středověkou krčmu, která je v provozu, zámecké sklepy s množstvím vín, pětihvězdičkový Chateau hotel, lanové centrum v parku, mini golf a jiné a jiné. Přijďte se podívat!
 
Určitě budete spokojeni!                                        


Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zámek Zbiroh:

Zámek Zbiroh
Zámek Zbiroh
Zámek Zbiroh
Zámek Zbiroh
Zámek Zbiroh
Zámek Zbiroh
Zámek Zbiroh
Zámek Zbiroh
Zámek Zbiroh
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěknéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nádherné místo, můžu jen doporučit!!!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý článek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
díky!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a opět další zámek, který byl původně hradSmajlíkzajímavéSmajlík
krásný fotečkySmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles