Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zaměstnávat matky na rodičovské? Pro někoho běžné

27. 07. 2014 | Finance
Valnou část zkrácených pracovních úvazků v Česku využívají ženy na mateřské či rodičovské dovolené. Jsou to ženy, které nechtějí ztratit zcela kontakt se svým oborem, naplňuje je jejich profese, nebo si prostě chtějí při rodičovské dávce přivydělat. Ohledně počtu zkrácených úvazků však zaměstnavatelé v tuzemsku oproti ostatním státům Evropy hrají nechvalný prim. Ač se podle Českého statistického úřadu celková zaměstnanost na zkrácené úvazky zlepšila od roku 2012 do 2013 z 201 tisíc na 233 tisíc, ani to nestačí. Po většině částečných úvazků se totiž vždy zapráší.

Loni bylo v Česku na mateřské nebo rodičovské 288 tisíc lidí. Valná většina z toho nemá možnost byť na zkrácený úvazek pracovat, ač by třeba měla chuť. Zaměstnavatelé totiž v tuzemsku spíše tyto pracovní příležitosti neposkytují. Přitom v mnohých oborech by to nebyl problém, jde však o zkostnatělé chápání rodiče, který pečuje v domácnosti o malé dítě. Ten je vnímán často jako rizikový kvůli nemocnosti dítěte a budí podezření malou produktivitou práce. Přitom příklady firem, které ke zkráceným úvazkům přistupují dlouhodobě pozitivně, ukazují pravý opak.

Rodiče v rodinné firmě


Zaměstnávat matky na rodičovské? Pro někoho běžnéZajímavým příkladem schopnosti zaměstnat „své matky na rodičovské“ je jedna česká rodinná společnost. Za její jednadvacetileté fungování se ve firmě narodilo 43 dětí. Prvním přírůstkem v historii firmy byla dcera samotných spolumajitelů společnosti, manželů Litvínových. „Začínali jsme tehdy s podnikáním a do toho se nám narodila nejmladší dcera. Musela jsem zvládat mateřské i pracovní povinnosti. Díky tomu, že jsem si touto zkušeností sama prošla a vím, jaké to má výhody, rádi dáváme šanci i našim kolegyním v průběhu jejich rodičovské dovolené pracovat na částečné úvazky,“ říká Šárka Litvínová, která řídí stočlennou firmu, z toho 15 procent je žen dnes na rodičovské dovolené.

Tento koncept tak dovoluje maminkám během rodičovské neztratit kontakt s oborem. Na určité pozice je pro zaměstnavatele rozhodně lepší zaměstnávat své stávající pracovníky i během rodičovských dovolených, než vychovávat zcela nové specialisty. Obor cestovních služeb, ve kterém firma podniká, má totiž vysoké nároky na zkušenosti a znalosti oboru.

Kdybychom nahrazovali každou odbornici, která odejde na mateřskou novým člověkem, situace by neměla konce. Jakmile bychom si vychovali z nováčka profesionálku, opět by hrozilo, že odejde na mateřskou,“ vysvětluje. Kuriózním příkladem je pobočka firmy v Karlových Varech, kde téměř naráz porodilo dítě pět zaměstnankyň z celkového počtu pěti. Nakonec vedení firmy nemuselo nikoho nového přijímat.

Navzájem se všech pět kolegyň domluvilo na směnách tak, aby jim rodina pohlídala děti a ony mohly v klidu chodit do práce a pobočka měla zajištěný stálý chod. „Maminky na mateřské se stávají přirozenými manažerkami, protože musí zvládat kombinované činnosti. Proto ani my z vedení firmy nemusíme nijak zasahovat do chodu naší pobočky v Karlových Varech. Holky si vzájemně časově vyhoví a pobočka funguje na jedničku,“ chválí na závěr Šárka Litvínová.     

Nadnárodní neznamená nelidská


Rodinné firmy však nejsou v Česku jediným příkladem vstřícného přístupu ke zkráceným úvazkům. Na trhu práce se lze setkat i s velkými firmami, které mají rovněž s flexibilními formami spolupráce takovou zkušenost. Nejčastěji jde o přístup k zaměstnancům - rodičům malých dětí. V praxi se ukazuje, že zkrácené úvazky se vyplatí se to i zaměstnavateli samotnému. Manažeři oceňují vysoké nasazení a motivovanost rodičů, a také to, že tým zůstává kompaktní, nemusí hledat a zaučovat nové zaměstnance. Výhoda je jak pro zaměstnance, tak i firmu. Motivovaní a spokojení zaměstnanci totiž rádi odvádí kvalitní práci a firma pak lépe prosperuje. 

Zdroj: ČSOB

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mnoho maminek by si chtělo přivydělat, ale v ČR to moc nefrčí...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles