Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zánět slepého střeva

3. 02. 2011 | Nemoci

Jde o bakteriální zánět červovitého přívěsku neboli apendicitidu, která patří mezi náhlé příhody břišní. Zánět slepého střeva může postihnout člověka v jakémkoliv věku. Příčinou může být podráždění apendixu a zanícení může být vyvoláno nestravitelnými zbytky jídla.


U dětí může také dojít k podráždění roupy nebo škrkavkami. Ale většinou je příčina zánětu neznámá a nepředvídatelná. Riziko apendixu není závislé na dědičnosti, pohlaví ani na věku. Jedinou radou, jak můžete zánětu předcházet, je správná životospráva.

 

Příznaky slepého střeva

U každého člověka nejsou příznaky stejné, ale většinou jako prvním je píchnutí a nenápadně se rozvíjející bolest mezi pravým dopředu vyčnívajícím výběžkem kyčelní kosti a pupkem, které se pozvolna stěhují k pravému podbřišku. Místo největší bolesti se převážně nachází ve dvou třetinách spojnice pupku a výběžku pánevní kosti. Dalšími příznaky jsou často pocity na zvracení, zvracení, zvýšená teplota kolem 37,5°C, zrychlený tep, zácpa, nadýmání, nechutenství a citlivost břicha na dotek. Někdy se může vyskytovat i menší průjem.

 

Léčba slepého střeva

Jako první okamžitě přivolejte lékaře, do jejich příjezdu by se měla rozblokovat bederní páteř a okamžitě přestat přijímat potrava. Na pití jen trošku slazený slabý černý čaj nebo čaj bylinný. Měli byste si na břicho přikládat studené, nejlépe pytlík s mraženou zeleninou nebo cokoliv z mrazáku, než si dáte vychladit vodu. Můžete také použít pytlíkové mléko, pokud ho máte doma, který zabalíte do ručníku, aby se netvořily omrzliny. Hodně chlaďte, aby se akutní zánět zklidnil. 

 

Jen při podezření na zánět slepého střeva byste měli okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, protože vás může i ohrozit na životě. Neměli byste vyčkávat nebo dokonce léčit sami!!!!! V žádném případě nepodceňujte píchání a bolesti v pravé kyčelní jámě a pokud máte tvrdé břicho a velmi bolestivé, nevolnost až zvracení, horečku a třes, tak okamžitě přiložte chlazení, už nic nejezte a ihned si přivolejte lékaře!!!!

 

Také nepodceňujte zánět slepého střeva u těhotných žen, pro ně je obzvlášť nebezpečný. Největší nebezpečí je v nesnadnosti určení diagnózy, protože děloha překáží vyšetření. Zánět také může přestoupit na dělohu, kde může ohrozit plod. Pokud zánět není včas rozpoznán a léčen, hrozí také nebezpečí přestoupení zánětu i na okolní orgány a v horším případě i k prasknutí a vylití jeho obsahu do břišní dutiny. Po prasknutí může dojít na chvíli k náhlému ústupu bolestí a dočasné úlevě, ale v tomto okamžiku se začíná rozvíjet závažný zánět pobřišnice, jehož následky jsou často smrtelné. 



Markéta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
mám ho za sebou
Obrázek uživatelky
profil
Jako malé holce mi ho v nemocnici rozháněli dvakrát - trápili mě hlady tak, že když spolupacientka rozlámala rohlík na římsu pro ptáčky, tak jsem ho vyzobala já :-D
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles