Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zápis do první třídy základní školy

22. 09. 2008 | Výchova
Zápis do školy lze považovat za další formu depistáže (tzv. měkká norma pro vyhledávání dětí nezralých pro školu). Jde o nesmírně důležitý okamžik, o první kontakt dítěte i rodiče s prostředím školy.

Cílem zápisu do školy je bližší poznání dítěte a v součinnosti s přáním rodičů (v některých případech i ve spolupráci s dalšími odborníky, například s dětským lékařem a pracovníkem pedagogicko-psychologické poradny) zvážení, zda vývojová úroveň dítěte stačí pro vstup do školy. Toto je zásadní moment zápisu, neboť zvláště rodiče dítěte, které nenavštěvovalo mateřskou školu, mohou při absenci možnosti srovnávat dítě s vrstevníky nesprávně odhadnout zralost potomka pro školní docházku.

Na některých základních školách využívají určitých modifikací testů školní připravenosti, kdy například děti plní na stanovištích formou hry jednotlivé úkoly, případně je zápis realizován formou rozhovoru dítěte s učitelkou. Každá škola připravuje a organizuje zápis do prvních tříd nezávisle. Znamená to, že zápisy na základních školách jsou různorodé. Některé základní školy nabízejí rodičům písemné materiály s informacemi, ve kterých oblastech mohou dítě lépe připravit na vstup do školy.

zápis do první třídyMnoho základních škol realizuje zápis formou stanovišť po celé budově školy. Po budově doprovází budoucí prvňáčky buď rodiče, nebo spolužáci z vyšších tříd. Některé základní školy se v den zápisu změní třeba v pohádkové říše a místo učitelů oslovují děti s rodiči na jednotlivých stanovištích pohádkové bytosti – převlečení učitelé. Děti procházejí pohádkovým lesem a snaží se plnit jednotlivé úkoly na stanovištích, aby získaly poklad nebo vysvobodily zakletou princeznu.

Některé základní školy preferují zápis formou rozhovoru, který může být na některých školách doplněn jednoduchým orientačním testem školní připravenosti dítěte. Učitelky během zápisu sledují, jak dítě komunikuje (slovní zásoba, výslovnost), zda je schopno se soustředit při řešení zadaného úkolu, jak drží tužku, jaká je úroveň jeho rozumových schopností. Občas se během zápisu můžeme setkat s využitím počítače (děti plní úkoly prostřednictvím přiměřeného výukového softwaru) nebo interaktivní tabule.
Zápis do prvních tříd většina škol organizuje ve dvou dnech v předem vymezených hodinách (často ve dvou pracovních dnech nebo v pátek odpoledne a v sobotu dopoledne). Rodiče s dětmi se mohou dostavit k zápisu v kteroukoli hodinu, není třeba se předem objednávat.
Rodiče mohou své dítě při zápisu z dálky pozorovat nebo dostávají další informace například ve sborovně, kde se mohou zároveň ptát na cokoli, co je v souvislosti se školou zajímá, a kde také v klidu vyplní požadované formuláře.
V některých základních školách může rodič přihlížet zápisu, v dalších základních školách učitelé u zápisu požádají rodiče, aby zůstali na chodbě, jinde budou požadovat aktivní zapojení rodiče, který bude s dítětem například obcházet jednotlivá stanoviště. Některé školy si nepřejí přítomnost rodičů u vlastního zápisu, neboť se zaměřují na posouzení samostatnosti a sociální zralosti dítěte. Konkrétně sledují, zda se dítě dokáže odloučit na určitou dobu od rodičů (nepláče, nebojí se), jestli dokáže samostatně odpovídat na jednoduché otázky (jak se jmenuješ, kde bydlíš, máš nějakého sourozence, co rád děláš) a řešit zadané úkoly (nakreslit obrázek, rozlišit barvy, popsat obrázek, spočítat pastelky, zjistit, čeho je více a čeho je méně).

Některé základní školy spolupracují při zápisu s dalšími odborníky, takže se rodiče mohou setkat s učitelkami z mateřských škol, s výchovným poradcem či dětským psychologem z pedagogicko-psychologické poradny. Učitelky přítomné u zápisu si dělají průběžně poznámky do připraveného zápisového archu o tom, jak dítě řeší jednotlivé úkoly, jak reaguje atd.
Zápis do první třídy je pro dítě významná událost. Na základních školách jsou si toho vědomi, a proto se na zápis pečlivě připravují. Zápisy se konají ve vyzdobených prostorách a v příjemné atmosféře. Ve většině základních škol budoucí prvňáčkové získávají pamětní list a drobné dárky, které mohou vyrobit žáci z prvních nebo i vyšších tříd.


zápis do první třídyNejčastější dotazy rodičů

Kdo nakonec rozhodne o odkladu školní docházky?
Podle nového školského zákona je nutné doložit žádost o odklad dvěma odbornými doporučeními. Rodiče žádají v době zápisu ředitele základní školy o udělení odkladu školní docházky. O odkladu školní docházky rozhoduje ředitel základní školy na základě písemné žádosti rodičů a dvou odborných doporučení (posudku příslušného školského poradenského zařízení a doporučení lékaře).

Musíme se s dítětem dostavit k zápisu osobně?
Ano, k zápisu se musí dostavit minimálně jeden z rodičů (či jiný zákonný zástupce dítěte) společně s dítětem. Zápis nelze absolvovat bez jeho přítomnosti. Pokud je dítě například nemocné, rodiče (či jiný zákonný zástupce dítěte) oznámí tuto skutečnost ředitelství školy a je jim nabídnut náhradní termín zápisu.

Uvidíme u zápisu paní učitelku, která bude učit naše dítě?
V některých základních školách (mnohdy v těch menších nebo vesnických) jsou u zápisu pouze učitelky, které v příštím školním roce budou učit v prvních třídách, ale často se u zápisu střídají i ostatní učitelky a učitelé z prvního stupně. Záleží na očekávaném počtu dětí, které se mají dostavit k zápisu, na pracovní vytíženosti učitelů (jejich rozvrh, vedení zájmových kroužků). Vedení školy určí, kdo z učitelů se zúčastní zápisu do prvních tříd. V některých případech ředitel školy ještě v době zápisu neví, kdo z učitelů bude učit v prvních třídách. Záleží na mnoha okolnostech, například kolik dětí nastoupí do prvních tříd, zda se otevřou jedna nebo dvě první třídy, zda některý vyučující neodejde do důchodu nebo na mateřskou dovolenou, jestli nastoupí nový učitel, zda se v některých třídách nesníží počet žáků a nebude nutné spojit dvě třídy v jednu. Tyto faktory ředitel v době zápisu většinou nezná nebo nedokáže odhadnout. Samozřejmě se u zápisu můžete informovat, kdo bude učit v první třídě. V některých základních školách mají zavedena určitá specifika – v první třídě učí stále stejný vyučující, který však s dětmi nepostupuje do druhé třídy; nebo vyučující vede třídu vždy celých pět let, takže se dá zjistit, který z pedagogů v daném školním roce končí v páté třídě, a tudíž od nového školního roku povede první třídu.

Bude u zápisu dítě samo, nebo s ním mohu do třídy?
Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět, záleží na organizaci zápisu a požadavcích školy. Tato informace bývá sdělena rodičům před vlastním zahájením zápisu; když ji rodiče neobdrží, je vhodné se zeptat.


Dobré rady a doporučení k zápisu do školy!!

- Zápis do školy je významným dnem pro dítě i celou rodinu, proto nespěchejte a slavnostně se oblečte.
- Udělejte si v den zápisu více času na dítě i na sebe.
- Oslavte zápis návštěvou cukrárny nebo připravte doma slavnostní večeři (podávejte potomkovo oblíbené jídlo).
- Dítěti udělá radost, když s ním k zápisu půjdou oba rodiče.
- Vyfotografujte si dítě například před budovou školy, budete mít hezkou vzpomínku. - Většina základních škol respektuje přání rodičů sledovat průběh zápisu, avšak rodiče by do zápisu neměli zasahovat.
- Chcete-li natáčet dítě u zápisu videokamerou, domluvte se nejdřív s učitelkou. - Zápis do první třídy slouží k přihlášení dítěte k povinné školní docházce (případně k podání žádosti o předčasný nástup do základní školy nebo o odklad školní docházky) a k posouzení školní připravenosti dítěte ke vstupu do první třídy.
- Přihlásit dítě ke školní docházce je povinnost rodičů!
- Písemnou žádost o odklad školní docházky podávají rodiče dítěte nebo jeho zákonní zástupci. Žádost musí být doložena doporučujícím posouzením příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře.
- Začátek povinné školní docházky lze odložit nejpozději do zahájení školního roku, ve kterém dítě dovrší osm let.



Zdroj: www.portal.cz

ZUZI
Chytrá Žena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !