Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zápisy do školky: pětiletí musí. Důležité je nestresovat

6. 05. 2018 | Výchova
Květnové zápisy do mateřských škol jsou za dveřmi. Letos má do školek odhadem přijít okolo sta tisíc tříletých dětí. Většina z nich vstoupí do školky poprvé. Nástup do školek se jich ale nutně netýká, povinnost zapsat se do přípravného ročníku mateřských škol mají až děti pětileté. Těch podle odhadů přijde asi 97 % v populaci pětiletých, tedy zhruba 109 tisíc. Jak na to, aby si dítě svůj velký den užilo?

Povinnost pětiletých

Již od začátku září 2017 existuje povinné předškolní vzdělávání, které se týká každého dítěte, které dovrší 31. 8. 2018 věku pěti let. Podle Ministerstva školství je opatření směřováno na problematiku lepší připravenosti dětí do prvních tříd, jelikož počet odkladů je v Česku jeden z  nejvyšších v Evropě. Povinnost se vztahuje na děti s českým občanstvím, které pobývají na našem území déle než 90 dní. Pokud ji rodiče nedodrží, spáchali přestupek a mohou se vystavovat postihu. Nicméně je v pravomoci obcí coby zřizovatelů škol, jaké případné postihy zvolí. Nutno doplnit, že v případě, že rodič zvolí pro dítě jinou mateřskou školu než spádovou, nemusí toto oznamovat řediteli spádové školy. Informovat ředitele spádové školy totiž není povinen rodič, ale ředitel té školy, kde dítě bylo přijato k povinnému předškolnímu vzdělávání a kam skutečně nastoupilo.

Zápisy do školky: pětiletí musí. Důležité je nestresovatNa tříleté nemusí zbýt místo

Dle údajů MŠMT nebylo loni žádosti o přijetí do školky vyhověno v téměř 32 tisících případech. Statistika však již nerozkrývá, kolik odmítnutí bylo kvůli tomu, že rodiče dali žádost na větší počet mateřských škol a na nějakou se dostali a na kolik dětí se prostě místa ve školkách nedostala vůbec. Převisu dětí mladších pěti let, kteří musí dát těmto starším přednost, pak zbývají alternativy v podobě soukromých školek. Těch loni ministerstvo evidovalo 412 včetně církevních. Nicméně ministerstvo školství ve svých oficiálních dokumentech uvádí, že do roku 2021 má na rozvoj výukových kapacit mateřských a základních škol zřizovaných územně samosprávnými celky alokováno celkem 1,5 miliardy korun. Více než deset miliard pak má na rozšiřování kapacit škol plynout i z fondů ministerstva financí a ministerstva pro místní rozvoj.

Přihláška elektronicky, důležité je ale stejně přijít

V mnoha školkách se lze již předem nahlásit k zápisu elektronicky. Někde je to dokonce podmínkou. Takto se přihlásit k zápisu postupně nabízejí školky napříč Českem již několikátý rok. Pokud rodiče nemohou elektronickou přihlášku podat, měla by to za ně na jejich požádání udělat mateřská škola. Nutnost či možnost podání elektronické přihlášky do konkrétní školky je však potřeba ověřit. Následná návštěva školky i s dítětem je ale stejně nutnost.

Někde zápisy nejsou

Zejména do soukromých školek žádné termíny zápisů nečekejte. Je to z důvodu naplněných kapacit, ale také kvůli tomu, že jich se zákonná povinnost zápisů netýká.

Připravit dítě na návštěvu školky znamená ho nestresovat

U dětí předškolního věku bychom neměli zkoumat jejich zralost nebo to, co všechno umí. Děti v předškolním věku jsou vývojově velmi diferenciované, vyvíjí se spíše skokově, a oficiální zápis se zkouškou jejich schopností a dovedností by je mohl spíše vyděsit. Již legendárním strašákem mnoha rodičů před vstupem dítěte do školky je, že v danou chvíli ještě dítě není odnaučené od plen. Některé školky trvají například na tom, že dítě před vstupem do mateřské školy nenosí pleny, ale někde taková kritéria nemají.

Nezapomínejme, že každé dítě se vyvíjí velmi individuálně a závisí to na mnoha faktorech, které nelze ovlivnit, například dítě, které rychle vyroste, může mnohem později začít mluvit a naopak dítě, které je jazykově velmi vyzrálé, může pomaleji rozvíjet pohybovou a motorickou aktivitu. Tyto rozdíly se projevují prakticky od narození po celou dobu vývoje. Tedy je dobré všímat si i drobných pokroků, protože co nejde jeden měsíc, druhý najednou může jít.

Dodává, že je dobré si případně s dětmi o jejich očekávání i obavách promluvit a zkusit vymyslet, jak se dítěti k zápisu půjde nejlépe. Může jít o oblečení, které si vezme dítě k zápisu, oblíbenou tužku či nějaký talisman do kapsy. Pokud mají rodiče nějaké obavy, nejdříve by je měli jako dospělí řešit mezi sebou. A pokud to uznají za vhodné, až pak to rozvážně probrat společně s dětmi. Naplánovat si dostatek času před zápisem, při něm i po něm třeba jít na procházku, na zmrzlinu, prostě se všichni společně odměnit.

Zdroj: Bambíno


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !