Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zarděnky - infekční onemocnění

5. 02. 2011 | Nemoci

Jedná se o virové infekční onemocnění, kterému někteří také říkají růžovka. Projevuje se růžovou vyrážkou na kůži, která obvykle začne na obličeji a postupně se rozšiřuje po celém těle. Nemocnému zarděnkami se zduří mízní uzliny a může mít  průjem a zimnici.


Pro těhotné ženy v prvních měsících gravidity je nákaza velmi nebezpečná, může vést k infekci plodu a také jeho poškození. Plod dítěte pak může trpět defekty srdce, očí, zánětem ledvin a jinými. Vrozené zarděnky mohou zapříčinit i smrt dítěte.

 

Příznaky zarděnek

Prvním příznakem je zduření krčních lymfatických uzlin, zvýšená tělesná teplota a růžová nesvědivá vyrážka, která se jako první utvoří na obličeji. Přibližně do tří dnů se rozšíří na celé tělo nemocného. Vyrážka je nejčastěji v podobě malých červených teček, které mají velikost od 1 do 5 milimetrů. Dalším příznakem zarděnek je rýma, kašel a zánět spojivek. Zhruba po týdnu dochází k šíření viru do kůže, dýchacích cest, spojivek a dalších orgánů. Inkubační doba zarděnek je asi 2 - 3 týdny a mají většinou lehký průběh. Tohle onemocnění je většinou nemocí dětí a u dospělých můžou zarděnky přejít bez jakýchkoli projevů, jen se může objevit bolest hlavy nebo zimnice.

 

Léčba zarděnek

Určitě byste jako první měli navštívit lékaře.  Zarděnky  z epidemiologických důvodů podléhají povinnému hlášení lékaři. Dítě nebo i dospělý musí zůstat v izolaci a nesmí přijít do kontaktu s jinými lidmi a v žádném případě s těhotnými ženami. Nemocný je infekční přibližně týden před nástupem příznaků a pak ještě týden po nemoci.  Pokud již jednou proděláte zarděnky, tak už byste měli být celoživotně imunní. Tato nemoc většinou probíhá mírně, podávají se jen léky proti horečce, případně ošetření vyrážky, která může nepříjemně svědit.

 

Očkování proti zarděnkám

Proti zarděnkám se v České republice od roku 1982 povinně očkuje, ale dříve se tato povinnost týkala jen žen a dívek. Proto se dodnes zarděnky objevují převážně u mužů. Každé dítě by mělo být poprvé očkované proti zarděnkám, příušnicím a spalničkám kolem 12 měsíců života, další přeočkování se provádí za 6 až 10 měsíců. Jedná se o trivakcínu MMR. 

 

Inkubační doba při onemocnění zarděnkami je přibližne 10 až 20 dní. Komplikace jsou spíše vzácnější, mohou se vyskytovat záněty mozku a mozkových blan a nebo dočasné poruchy krvetvorby. Červená vyrážka nemusí být příliš nápadná, na rozdíl od zduřených uzlin na zadní straně krku a za ušima. Na tyto uzliny se obvykle přijde při česání, když hřeben narazí na bolestivé boule. Zarděnky přenáší tzv. rubeola virus, a to kapénkovou cestou nákazy (vzduchem).



Markéta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
chudak klukSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
chuda - dieťa
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem zarděnky taky neměla.
Obrázek uživatelky
profil
měla jsem je když jsem byla dítě a ještě jsem to spojila s neštovicemaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
-zarděnky se nám kupodivu vyhlySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles