Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zásady péče o nemocné miminko

27. 04. 2012 | Dětské nemoci
Máte nemocné miminko? Malý mrňous onemocní a v domácnosti je hned vše vzhůru nohama. „Hlavně teple obléknout a zatopit,“ radí babička. „Často větrat,“ přisazuje si dědeček. „Nechodit ven!“ radí zase po telefonu kamarádka. A nezkušená matka najednou přešlapuje uprostřed místnosti a neví, co si s tolika radami počít. Takže jak je to vlastně doopravdy?

Nemocné miminko - oblékání

Není pravda, že pokud má miminko teplotu, nebo dokonce horečku, je třeba ho tepleji obléknout a pro jistotu ještě přikrýt teplou duchnou. Nezapomeňte, že malé děti nemají ještě dobře vyvinutou tělesnou termoregulaci. Pod větší vrstvou oblečení se spíše přehřeje, zpotí a vše se tím ještě zhorší. Malého pacienta tedy oblékejte stejně jako obvykle. Teplotu můžete kontrolovat vzadu na krku. Měl by být teplý, ale ne zpocený.

Nemocné miminko - teplota

To samé platí i o teplotě v místnosti. Rozhodně nepřitápějte ve snaze miminku přilepšit. Spíše mu tím uškodíte. Správná teplota je asi 20°C, na noc potom o dva stupně nižší. A i když to přímo nesouvisí s léčbou, je určitě dobré vědět, že různé teploty v bytě (ložnice a kuchyň chladnější než ostatní místnosti apod.) stimulují krevní oběh miminka a posilují ho. Ale na druhou stranu nebojte se třeba při koupání zvýšit teplotu v místnosti až na 25°C. Miminka to mají ráda. Nám se velmi osvědčil malý infrazářič, který stačí zapnout jen několik minut před koupáním.
S teplotou v místnosti souvisí i vlhkost vzduchu. Pokud je vzduch v místnosti příliš suchý, použijte namočená a vyždímaná prostěradla nebo ručníky přehozené přes topení. Můžete to ale zkusit i s trochou aromaterapie: do hrnce s vařící vodou vhoďte hrst heřmánku, krátce povařte a hrnec doneste do dětského pokoje. Dejte ho ale na takové místo, aby ho dítě na sebe nemohlo zvrhnout!

Nemocné miminko - větrání

Větráme často a krátce a to i v létě, kvůli průvanu. V létě otevřeme okno dokořán, v zimě postačí ventilační poloha, ale jen tehdy, pokud není dítě v místnosti; 5-10 minut by mělo stačit.

Nemocné miminko - procházky

Pokud je venku hezké počasí, neměla by vás trocha kašle a slabá rýma odradit od toho, abyste šli se svým děťátkem ven. Samozřejmostí je dostatečně teplé oblečení a rozumná délka procházky. Rozhodně nebuďte venku celé odpoledne! 1-3 hodinky podle počasí bohatě stačí. Dítě je nejen na čerstvém vzduchu, ale prospěje mu i změna prostředí.

Nemocné miminko - pohodlná postýlka

Ano, i to hraje důležitou roli při pohodlí a lepším uzdravování miminka. Prostěradlo i povlaky měňte zpočátku nemoci klidně i co druhý den a perte je na vyšší teplotu (min 60 °C). Tím zlikvidujete většinu zákeřných virů a bakterií. U nás v panelákovém bytě byl sice trochu problém se sušením, ale vyřešila jsem to tak, že jsem cíchy prostě jednoduše přehazovala přes umyté dveře. Uschly tam vždycky báječně a moje malá princezna si v čistém povlečení vážně libovala. Bylo to na ní vidět.

K pohodlné postýlce patří i vhodná matrace, nejlépe speciálně určená pro miminka s pratelným povlakem. Samozřejmostí je absence jakýchkoli polštářů nebo plyšáků (vyjma oblíbeného mazlíka), které v sobě drží prach, viry a u malých dětí hrozí i udušení zabořením hlavy do jejich měkkého materiálu.

Nemocné miminko - Maminka je důležitá

Když není děťátku zrovna moc dobře, snažte se ho nenechávat nikdy samotné. Potřebuje vás vidět, slyšet a cítit. Působí to na něj jako uklidňující balzám. A pohodové miminko se také rychleji uzdravuje. Pokud je to nutné, přesuňte dětskou postýlku do obýváku. I pro vás to tak bude lepší, protože budete na svého drobečka vidět, což vám pomůže být o trošičku klidnější. A když jste uvolněná vy, bude takové i vaše miminko.

Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Teplotu jsem srážela, až když byla 38,5 ...bylo to při prořezávání horních zubů.
Pak jsme měli ještě rýmu, ale bez teplot, tak jsme šli i ven, protože na čerstvém zvduchu se lépe dýchá.
Teď v zimě preventivně kapu do nosíku Quixx baby mořskou vodu, jako prevenci před rýmou. A zbytečně doma nepřetápíme Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
No, já se hodně řídím podle dětí. Většinou dávám léky až okolo 39°C, ale když jsou evidentně protivné, nechtějí jíst ani pít, nemůžou usnout nebo pláčou, dám i dřív. Jako první každopádně zkouším studené zábaly, ty zaberou skoro vždycky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za pěkný článek... je pravda, že člověk si občas není jistý... já si třeba nejsem jistá, kdy už dát a kdy ještě nedat léky na horečku? Zatím jsem dala jednou v noci při teplotě - něco přes 38´(zoubky)- Nurofen sirup a byl do 30min klid ;-)tak snad pomůže i při nemoci...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles