Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zásady správného nošení kontaktních čoček

1. 10. 2014 | Péče o tělo
Kontaktní čočky nosí stále více osob, které jimi potřebují korigovat zrakovou vadu. Často je ale okolo jejich nošení řada nejasností, protože zejména v širokém spektru čoček a roztoků na našem trhu se nedokážeme orientovat. A někdy i přemýšlíme, zda by pro korekci dioptrií nebyla lepší například laserová operace očí. Jak to s těmi otázkami je a jaké jsou zásady správného nošení? Zeptali jsme se očního specialisty – odpovídá optometrista Mgr. Pavel Beneš, Ph.D.

Nosím kontaktní čočky a na konci dne mám často rozmazané vidění. Může to být nesprávným výběrem čoček?

Parametry oka mají velký vliv na to, jak budou kontaktní čočky „sedět“ a jak budou každému klientovi vyhovovat. Rozmazané vidění je zpravidla způsobeno sférickou aberací, což je vada v optickém zobrazení každé čočky. Proto je vhodné si vybrat kontaktní čočky, které mají HD optiku – s vysokým rozlišením. Díky asférické ploše tak snižují tyto nežádoucí efekty a zobrazují lépe a ostřeji.

Zásady správného nošení kontaktních čočekStane se mi, že při práci s mobilním telefonem nebo počítačem nastane moment, že mi čočky začnou osychat. Proč?
Při práci s elektronickým zařízením nebo počítačem naše oči méně mrkají. Tím dochází k osychání povrchu oka a nevytváří se tak stabilní a plynulá vrstva slzného filmu, který udržuje oko ve zvlhčeném stavu. Proto je potřeba více myslet na mrkání nebo používat lubrikační kapky. Jako vhodné je pro nositele kontaktních čoček si zvolit například kontaktní čočky vyrobené z nového materiálu Hypergel.  Hypergelové čočky obsahují 78% vody, stejně jako rohovka, a současně propouští potřebné množství kyslíku, aby oko zůstalo zdravé a bílé. Vnější povrch čočky je navržen tak, aby napodoboval lipidovou vrstvu slzného filmu, která brání vysychání čočky.

Mám v průběhu dne pocit unavených očí a musím mrkat. Trošku to bolí. Co s tím?
Základem zdravého životního stylu je i potřeba dostatečná zásoba těla tekutinami, zejména vodou. To platí i pro oči, které také potřebují dostatečnou zásobu hydratace a zvlhčení. Pokud máme pocit unavených očí, může to souviset i s nižší tvorbou slz – tekutina, která omývá povrch oka. V takovém případě nastávají příznaky jako pálení, řezání, pocit písku v očích. Pak je potřeba zvýšeně mrkat nebo kapat zvlhčující oční kapky.

Letos je výročí Otty Wichterleho (100 let od narození) – jeho objevy a vynálezy vedly ke zdokonalení a rozšíření kontaktních čoček po celém světě. První kontaktní čočky si mohli Češi vyzkoušet již před čtyřmi desetiletími. Nápad využít hydrofilní gely v očním lékařství se zrodil na počátku 50. let 20. století v Československu v hlavě Otty Wichterleho.

Slyšela jsem, že to, jestli dře čočka v oku, může ovlivnit i roztok. Pokud je to pravda, jaký roztok je nejlepší?

Ano, nejen typ materiálu, ze kterého je kontaktní čočka vyrobena, ale i používané roztoky mohou ovlivňovat jejich pohodlí při nošení.

Zásady správného nošení kontaktních čočekMoje osmiletá dcera má půl a tři čtvrtě dioptrie. Může už také nosit čočky?
Ano, vaše dcera může nosit kontaktní čočky ve věku 8 let. Zde je potřeba prvotní vyšetření u očního lékaře, případně pracoviště, které je spolupracující.

Nechci věnovat péči o čočky tolik času. Existuje nějaká vychytávka?
Pokud nechcete věnovat péči o Vaše kontaktní čočky více času, který je potřeba například u čoček měsíčních, můžete se rozhodnout pro nošení jednodenních kontaktních čoček. Samozřejmostí jsou ale pravidelné kontroly u kontaktologa.

V noci při řízení mívám pocit, že protijedoucí auta mne oslňují a vidím kruhy okolo světel. Proč?

Za soumraku nebo snížených světelných podmínek se lidská zornička rozšiřuje a do oka se dostávají i paprsky světla, které se lámou jiným způsobem, než ostatní. To následně způsobuje neostré a rozmlžené vidění, barevné kruhy kolem světel, například od protijedoucích aut. V takové případě je vhodné používat kontaktní čočky, které mají HD optiku – vysoké rozlišení. Jsou vyrobeny s asférickou plochou, která tyto nežádoucí efekty snižuje a zajišťují nám tak ostré vidění i v noci.

Zdroj, foto: BioTrue


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zásady správného nošení kontaktních čoček:

Zásady správného nošení kontaktních čoček
Zásady správného nošení kontaktních čoček
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Vyzkoušela jsem kontaktní čočky TopVue Air, mají poměrně vysokou hodnotu Dk/t i obsah vody. Jsem s nimi spokojená, už nemusím používat žádné kapky proti vysychání, jen nevím, zda je bezpečné zkusit v nich přespat, jestli je vůbec bezpečné s jakýmikoli čočkami přespávat. Poradíte mi někdo prosím?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice