Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Kdy se slaví Halloween v roce 2017?Kdy se slaví Halloween v roce 2017? Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 22.10. 2017
Dnes má svátek Sabina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Zastavte šíření bakterií ve vaší kuchyni

13. 03. 2015 | Domácnost
O tom, že se má v kuchyni udržovat hygiena, ví každý. Už od malička nás rodiče poučují o správných návycích, které tomu mají napomoci. Předáváme si je z generace na generaci, ovšem v každé rodině se tyto zvyklosti mírně liší a často už ani nevíme, co je jejich důvodem. Proč nemáme krájet maso na stejném prkénku jako zeleninu? Proč je lepší nechat nádobí oschnout, než ho vysušit utěrkou? Záměr je však jasný, udržet hygienicky čistou a zdravou domácnost.

Kuchyň je místnost s nejvyšším rizikem bujení bakterií v důsledku nedodržování hygienických návyků. Správnou hygienu bychom neměli podceňovat. Mohli bychom ohrozit mnoha nepříjemnými onemocněními jak sebe, tak i své děti, u nichž bývá průběh těchto nemocí závažnější.

Jedním z častých bakteriálních onemocnění, se kterým se můžeme v kuchyni setkat, je salmonelóza. Pochází nejčastěji z vajec, syrového masa či mléčných výrobků. Mezi hlavní příznaky patří akutní průjem, bolesti břicha a časté zvracení. Dalším podobným bakteriálním onemocněním je kampylobakter. Bakterie tohoto typu se vyskytují v syrovém mase, drůbeži, v nepasterovaném mléce a ve vodě. Následkem je opět akutní průjem, křeče v břiše, ale i bolesti hlavy a horečka.

Zastavte šíření bakterií ve vaší kuchyniŠíření bakterií v kuchyni vzniká především fyzickým kontaktem, kdy dochází ke křížení potravin. Děje se tak jak v důsledku kontaminace z našich rukou, kdy si je neumyjeme při kontaktu s různými druhy potravin, tak i v důsledku kontaminace z pracovní plochy, na které připravujeme různé druhy potravin bez toho, abychom plochu průběžně omývali. Pokud tedy krájíme maso a pak se chystáme krájet zeleninu, měli bychom si vždy mezitím umýt ruce i pracovní plochu.

Čistá pracovní plocha je velice důležitá, ale bohužel často opomíjená. Měli bychom správně využívat více pracovních prkének. Na jednom krájet pouze maso a na druhém zeleninu a vše ostatní. Pokud se ovšem rozhodneme využívat pouze jedno prkénko na veškeré potraviny, pak je důležité zvolit správný materiál, ze kterého bude prkénko vyrobeno. Mnoho domácností dnes stále využívá klasická dřevěná prkénka. Tento materiál však není moc vhodný. Na prkénku se mohou vlivem užívání objevit rýhy či třísky, ve kterých se mohou zachytit zbytky potravin. Nevýhodou je i jeho vysoká nasákavost, díky které v sobě též uchová zbytky různých potravin. V obou případech pak dojde k jejich nežádoucímu zkřížení a tudíž i kontaminaci potravin bakteriemi. Doporučuje se tedy využívat spíše prkénka plastová.

Důležité je věnovat pozornost i materiálu kuchyňské desky. Mnozí z nás právě ji využívají místo prkénka. Řešíme zde tedy stejné požadavky na tvrdost a nasákavost. Je důležité zvolit kvalitní materiál s vysokou tvrdostí, aby nedocházelo k jeho poškození a zachytávání zbytků potravin. Nevhodné jsou tedy dřevěné čí laminátové desky, které jsou náchylné k poškrábání a mají též vysokou nasákavost. Výrazně nejlepší je deska z technického kamene, která dosahuje v oblasti péče o hygienu skvělých výsledků. Je vyrobena z vysoce tvrdého a ušlechtilého přírodního křemene. Na rozdíl od jiných materiálů je tedy mimořádně odolná proti poškrábání při běžném krájení, naklepávání masa či jakékoli jiné přípravě potravin přímo na desce. Na stupnici tvrdosti podle F. Mohse, kde nejvyšší hodnoty 10 dosahuje diamant, má technický kámen hodnotu 7. Žádný jiný materiál používaný pro výrobu kuchyňských desek nemá více. Díky nízké nasákavosti se na desce neusazují žádné nečistoty a deska tak nepodporuje rozmnožování bakterií.

Kuchyňská deska z technického kamene má i další výhody oproti ostatním materiálům. Díky antibakteriálnímu povrchu je tou nejhygieničtější deskou, kterou můžete své kuchyni dopřát a to i při dlouhodobém intenzivním používání. Díky těmto vlastnostem je velice nenáročná na údržbu. Stačí ji tedy v průběhu či po skončení vaření vždy pouze setřít.

V kuchyni bychom měli též dbát na časté a pravidelné mytí rukou, před i v průběhu přípravy jídla. Pozor si dejte i na špínu za nehty. Před začátkem přípravy pokrmu bychom si měli vyměnit oblečení z venkovního za domácí. Při vaření není vhodné nosit prstýnky, neboť se v nich uchytí spousta nečistot, kterou pak přenesete na jídlo. Důležité je mytí nože po každém použití, aby opět nedocházelo ke kontaminaci různých potravin mezi sebou. Pokud ochutnáváte v průběhu vaření jídlo například lžicí, pak už ji po vložení do úst dále nepoužívejte, dokud ji znovu pořádně neomyjete.  V případě, že při vaření vyhazujete zbytky potravin do koše, pak ho co nejdříve vyneste. Zabráníte tak opět tvorbě bakterií.

Základem udržování hygieny jsou i časté výměny houbičky, v níž se zachytává velké množství zbytků potravin a je to tak živná půda pro bakterie. S tím souvisí i důkladné oplachování nádobí po umytí houbičkou. Nádobí myjte v horké vodě, která odstraní, na rozdíl od studené vody, z povrchu tuky, v nichž by se mohly později tvořit bakterie. Nádobí bychom měli spíše nechat odkapat a přirozeně oschnout, neboť v utěrkách se zadržuje vlhkost a zbytky potravin. Dochází tak opět k tvorbě bakterií a jejich přenosu na čisté nádobí. Pokud se rozhodneme doma utěrky používat, měli bychom je vždy po použití nechat pořádně oschnout, často je vyměňovat a doporučuje se i jejich žehlení, neboť žár zničí velké množství bakterií.

Dáváme-li běžně pozor na správné uchovávání potravin, či jejich čerstvost, neměli bychom též zapomínat na hrozby křížového přenosu, čímž můžeme předejít šíření bakterií. Hygiena nezačíná a nekončí mytím rukou. Pokud se o ni nebudeme starat komplexně, pak nás ani umyté ruce nezachrání před hrozbami, způsobenými jejím porušováním.

Zdroj, foto: Technistone

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zastavte šíření bakterií ve vaší kuchyni:

Zastavte šíření bakterií ve vaší kuchyni
Zastavte šíření bakterií ve vaší kuchyni
Zastavte šíření bakterií ve vaší kuchyni
Zastavte šíření bakterií ve vaší kuchyni
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nic novéhoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Povětšinou snad každému známé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nic nového, všechno takhle dělám odjakživa.
Obrázek uživatelky
profil
Je to hezkýn a poučný článek. Zjistila jsem, že většinu zásad v kuchyni dělám. Jsem to naučena z domova, takže automaticka.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Hromada zlaťáků