Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zastřešit, či nezastřešit bazén?

19. 09. 2008 | Moderní bydlení

Zastřešit, či nezastřešit? To je otázka, kterou si klade mnoho majitelů venkovního bazénu. Odborníci se shodují na tom, že zastřešený bazén má mnoho výhod a investice do něj se rozhodně vyplatí. Důvodů je hned několik:

 

PRODLOUŽENÍ BAZÉNOVÉ SEZÓNY

Zastřešením bazénu se výrazně prodlouží doba, kdy budete bazén využívat. Odborníci uvádějí, že jde o dva až tři měsíce navíc každý rok. Je to způsobeno zejména skleníkovým efektem zastřešení, díky kterému získáte dle ročního období až o 10°C teplejší vodu oproti bazénu nezakrytému.

Ovšem nejde jen o teplotu. Zastřešení vám umožní užít si koupání i v deštivých dnech, kterých bývá v našem podnebí i přes léto požehnaně.

 

SNADNÁ PÉČE O BAZÉN

Obloukové bezkolejnicové zastřešeníU zakrytého bazénu vám odpadne mnoho starostí s údržbou. Nemusíte například před každým koupáním trávit dlouhý čas se síťkou v ruce vybíráním nečistot z hladiny. Starosti se spadaným listím, jehličím, kontaminací dešťovou vodou, to vše bude minulostí. Když se rozhodnete jít si zaplavat, přijdete rovnou k čistému bazénu. Zjednoduší se i zazimování a odzimování bazénu.

Zastřešením ušetříte až 95% času na údržbu.

 

ÚSPORA ENERGIE I FINANCÍ

Pokud máte bazén vyhřívaný, dochází samozřejmě k největším ztrátám tepla na styku hladiny se vzduchem. Zastřešením bazénu přidáte vrstvu, která únik tepla výrazně omezuje. Zabrání zejména velkým poklesům teploty vody během noci. Naopak během dne, díky již zmíněnému skleníkovému efektu, se voda příjemně vyhřeje a to zcela zdarma.

 

ZDRAVÍ

Zastřešení také chrání proti UV záření a minimalizuje tak riziko vzniku rakoviny kůže. Pokud si chcete zaplavat i během tropických dnů, ale bojíte se ostrého slunce, bude zastřešený bazén vaše útočiště.

 

BEZPEČNOST

Zastřešení může zabránit i pádu dítěte nebo domácího zvířete do bazénu. V mnoha zemích je zabezpečení bazénu dokonce dáno zákonem. Zejména pro rodiny s malými dětmi je nezakrytý bazén velkým rizikem.

 

Podchozí bezkolejnicové zastřešeníTo jsou tedy základní argumenty, které jasně hovoří pro zastřešení. Jsou ale nějaké argumenty, které hovoří proti?

Není jich mnoho, ale mohou znít třeba takto:

 

„Takových peněz za kousek plastu? Nejsem blázen.“

Nic není zadarmo a kvalitní zastřešení často konkuruje i ceně samotného bazénu. Pokud si ovšem uvědomíme, jaké úspory času a financí nám zastřešení přinese, vypadá již tato investice mnohem lépe. Naopak investice do nezastřešeného bazénu, který vyžaduje neustálou údržbu a přestane sloužit při prvním ochlazení, se jeví jako velmi nerozumná.

 

„K čemu zastřešení, stačí ta nejlevnější plachta a do bazénu nic nespadne.“

Plachta splní mnoho funkcí. Vyřeší únik tepla, bezpečnost apod. Horší je to ale s nečistotami. Při navinování plachty nakonec stejně napadá většina nečistot do bazénu. Kromě toho má však plachta oproti zastřešení ještě jednu velkou nevýhodu. Pod plachtou si nezaplavete.

 

„Když mám bazén, chci ho mít venku a ne pod střechou.“

Teleskopické zastřešení jednoduše odsunete stranou a bazén je pod širým nebem. Manipulace je jednoduchá, lehká a trvá pár vteřin.

 

„Teleskopické zastřešení vyžaduje kolejnice kolem bazénu. Už jsem si o ně dvakrát ukopl palec. A té špíny, co se v kolejnicích drží.“

Nejmodernější zastřešení jsou již bezkolejnicová. Okolí bazénu nekazí a nedochází k dříve tak častým úrazům. Navíc odpadá pracné čištění kolejnic.

 

Mám krásnou zahradu. Nechci ji zkazit velkou plastovou bublinou nad bazénem, přes kterou svou zahradu ani neuvidím.“

Dnes je možné pořídit i supernízké zastřešení, které díky svému plochému profilu nezkazí vzhled zahrady a přitom umožní pohodlné plavání.

 

TŔI TYPY BEZKOLEJNICOVÉHO ZASTŔEŚENÍ

 

Podchozí bezkolejnicové zastřešení

 

Umožňuje v bazénu nejen pohodlně plavat, ale i trávit čas v okolí bazénu bez odsunutí zastřešení. I v chladnějších dnech si tak můžete užívat bazénu třeba i s celou rodinou.

Zastřešení St.Tropez se vyrábí pro rodinné bazény jakýchkoli rozměrů. Standardně je dodáváno se dvěma posuvnými dveřmi v čelech zastřešení, ale na přání je možno zhotovit i boční vstup. Minimální vnitřní výška je 180 cm. Podchozí bezkolejnicové zastřešeníObloukové bezkolejnicové zastřešení

 

Obloukové bezkolejnicové zastřešení

 

Prodává se ve dvou základních verzích. Pro bazény s rozměry 8x4 metry se zastřešení skládá z pěti elementů s výškou 1 až 1,25 m. Pro bazény s rozměry 10x5 metrů je elementů 6 s výškou 1 až 1,5 m.

 

Supernízké bezkolejnicové zastřešení

 

Je největší novinkou v bezkolejnicovém zastřešení. Svou výškou 0,5 až 1 m ideálně splyne s okolím, přesto umožní pohodlné plavání. Vyrábí se v mnoha rozměrech pro rodinné bazény od 6x3 metry až 10x5 metrů.


 

Zdroj: Desjoyaux

 

Notburga

ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tohle řešit nemusím,bazén nemámSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Stále finančně nákladné....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles