Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zatmění Slunce a Měsíce

28. 01. 2011 | Zajímavosti

Zatmění Slunce či zatmění Měsíce je dech beroucí úkaz, který působí snad na každého člověka, který kdy měl tu čest ho pozorovat. Lidé byli těmito fenomény okouzleni už odpradávna, vyvolávaly v nich smíšené pocity strachu, nadšení i očekávání předzvěsti něčeho dobrého či naopak zlého. Vnímání významů této nebeské podívané se lišilo civilizaci od civilizace. A nejen lidé jsou zatměním fascinováni, zejména zatmění Slunce vnímají velice citlivě také zvířata.

Dnes už rozumíme mechanismu vzniku zatmění a můžeme se tak na něj dopředu připravit a užít si fascinující podívanou. Jak k němu tedy dochází? Stín jednoho tělesa je vržen na jiné těleso. Konkrétně k zatmění Slunce dochází tehdy, když se Slunce, Měsíc a Země ocitnou na jedné ose. Z pohledu člověka stojícího na Zemi se Slunce schová za Měsíc a vidíme tak pouze okolní rozptýlené paprsky. Zatmění přichází postupně a úplné trvá jen několik desítek sekund. Během něj panuje nezvyklá (jakoby „kovová“) tma. Těsně před a po úplném zatmění můžeme pozorovat úzký srpek slunečního kotouče. Avšak pozor, NIKDY se do Slunce (a to ani během zatmění) nedívejte bez ochrany na očích! Sluneční brýle nestačí, prodávají se speciální brýle, levnou a bezpečnou variantou je svářečské sklo.

Zatmění Měsíce vzniká podobně jako zatmění Slunce, nicméně se jedná o poněkud méně atraktivní podívanou, protože kontrast není tolik patrný. Zatmění Měsíce můžeme pozorovat jen je-li úplněk a Země se nachází v přesné ose mezi Sluncem a Měsícem. Sluneční paprsky tak svítí na naši planetu, která vrhá na Měsíc stín.

Zatmění Slunce je vzácnější než zatmění Měsíce. Ani k jednomu nedochází na celé Zemi najednou – pouze v úzkém pásu se lidé mohou kochat 100% zatměním. Zatmění Měsíce trvá déle, protože stín vržený Zemí má větší průměr, než samotný Měsíc. U zatmění Slunce dochází k velmi zajímavému matematickému jevu. ačkoliv je Slunce mnohonásobně větší než Měsíc, při pozorování ze Země se díky rozdílné vzdálenosti jeví stejně velké. Proto také můžeme pozorovat zatmění Slunce právě tak, jak ho známe. Kdyby náš Měsíc obíhal jen kousek blíže Zemi nebo nedosáhl takové velikosti, o celou podívanou bychom přišli. 

Zaujal vás fenomén zatmění? Pak se můžete těšit už na následující rok. Úplné zatmění Měsíce můžete pozorovat na území ČR v noci z 15. na 16. června 2011. Na úplné zatmění Slunce byste si museli počkat déle než sto let, proto se za ním můžete vydat 20. 3. 2015 do Arktidy.

 

 

Agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zatmění jsem pozorovala bylo to zajímavé,pěkně napsaný článekSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek, je to opravdu nádherná podívanáSmajlíka zvláštní přírodní úkaz
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles