Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zatočte s plísní v domě či bytě

3. 03. 2015 | Domácnost
Co dělat, když vaší koupelnu, toaletu či jinou místnost v domě napadnou plísně? Na světě existuje 120 000 různých druhů plísní. V našich domovech, především ve vlhčích místnostech, jako jsou koupelny, kuchyně, sklepy nebo bazény se jich může usídlit až na dvě stě různých druhů.

Nahromaděné plísně v domě mohou mít nebezpečné vedlejší účinky, a proto je nejlepší vymýtit každý náznak přítomnosti těchto nechtěných obyvatel dříve, než bude příliš pozdě. Řešením jsou účinné čističe a také režimová opatření neboli změna návyků.

Plísně jsou mikroskopické vláknité houby, které tvoří povlaky v nejrůznějším prostředí. Jsou součástí živé přírody miliony let. I když některé druhy plísní člověk výjimečně využil ke svému prospěchu, obecně platí, že zvýšený výskyt plísní v životním prostředí člověku škodí, zvlášť pokud se vyskytují v bytech a domech.

Zatočte s plísní v domě či bytěPlísně uvolňují výtrusy (spory), které začnou v interiéru růst, jakmile ulpí na vhodném povrchu, nejčastěji v koupelně – např. na sprchovém závěsu, silikonech či ve spárách obkladů. Spory plísně kontaminují povrch či předmět, ze spory vyklíčí vlákno, které se rozrůstá. Povlaky plísní mají různou barvu podle druhu plísně - od bílé, žluté přes zelenou až po černou. Až po zbarvení je okem viditelná. Spory plísní najdeme všude – v prachu, v odpadkových koších i ve vzduchu.

Plísně ke svému růstu nepotřebují světlo, vyhovuje jim vlhko a jsou nenáročné na živiny. Pokud dovolíte, aby se vám doma množily plísně, dočkáte se nevzhledných skvrn, nepříjemného zápachu a vystavujete se nepříznivým vlivům na zdraví.

Kde být na pozoru

Plísně produkují alergeny (látky, které mohou zapříčinit alergické reakce), dráždivé látky a v některých případech i jedovaté látky, jako jsou mykotoxiny. Neustálý kontakt s plísněmi a jejich výtrusy může u citlivějších lidí způsobit rozvinutí alergie. Prvními příznaky jsou rýma, kýchání, zarudnutí očí a kožní vyrážky. Při trvalejším podráždění sliznic nosu, hrdla a průdušek se může objevit i průduškové astma a také závažné záněty dolních dýchacích cest. Plísně jsou tedy velmi nebezpečné pro astmatiky a alergiky, ale i u zdravých osob mohou způsobit bolesti hlavy, záněty spojivek, ekzémy a další zdravotní obtíže.

Při dlouhodobějším vystavení plísním může dojít k trvalému podráždění průdušek a tak i ke vzniku astmatu. U astmatiků dokáže momentální nové vystavení plísni vyvolat až astmatický záchvat. Více citlivé k plísním jsou děti, staří lidé a lidé, jejichž organismus je oslaben jiným onemocněním.

Režimová opatření – aneb, jak změnit špatné návyky

Výtrusy plísní nebudou mít šanci se množit, pokud jim nedopřejete vlhkost, v níž se jim tak dobře daří. Jenže, jak se ubránit vzniku vlhkosti v domácnosti, když ta vzniká při různých běžných činnostech, jako je vaření, sprchování, praní, sušení prádla, atd.?

Jak minimalizovat vlhkost v domě:
•    Místnosti s vyšší vlhkostí, např. koupelny, je třeba co nejčastěji větrat. Nejúčinnější je otevřené okno, můžeme použít odsávací ventilátor nebo produkty pro redukci vlhkosti - odvlhčovače.
•    Obložené stěny a povrchy, kde se vlhkost drží, je třeba pravidelně čistit a dezinfikovat účinným čističem koupelen.
•    Jestliže vám doma vyteče voda, případně se dovnitř dostane zvenčí, jednejte rychle. Pokud se vám podaří mokré materiály zcela vysušit do 48 hodin, ve většině případů k růstu plísní nedojde.
•    Všimnete-li si, že se vám na oknech, stěnách či potrubí sráží voda, rychle mokré povrchy osušte a pokuste se vlhkost a její zdroje omezit. Rosení může být znakem narušení teplených poměrů ve vaší domácnosti.

Pakliže se vám podaří minimalizovat vlhkost v domě a co nejrychleji zničit veškeré přítomné plísně, zabráníte poškození domu i nábytku a předejdete potencionálním zdravotním problémům členů rodiny.

Zdroj, foto: Bref


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlík skvelé rady
Obrázek uživatelky
profil
Dobre rady, urcite vyuziju Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsem ráda,že plíseň nemáme
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles