Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zatočte s roztoči v domácnosti. Tři pravidla, která vás uchrání před alergickými reakcemi

15. 05. 2015 | Domácnost
Roztoči patří mezi nezvané hosty každé domácnosti a jsou společně s pyly a prachem nejčastějšími zdroji alergických reakcí. Živí se šupinkami kůže, lupů či vlasů, které z nás odpadávají a zachycují se nejčastěji v matracích, lůžkovinách, čalouněném nábytku a kobercích, kde mají roztoči také ideální prostředí k rozmnožování.

„Alergie způsobují enzymy obsažené ve výkalech roztočů, které produkují. Počínaje vyrážkami, podrážděním sliznice až po alergickou rýmu. Některé alergické rýmy mohou mít i smrtelný dopad, proto doporučuji nebrat je na lehkou váhu,“ uvádí alergoložka a imunoložka MUDr. Blanka Haindlová. Výkaly roztočů se nejčastěji šíří vzduchem, kdy se spojují s částečkami prachu a usazují se na podlahách a nábytku. Potíže pak pociťujeme především ve chvíli, kdy tyto usazené částečky rozvíříme, většinou večer před ulehnutím do postele, ale také přes den, například při dovádění dětí v postelích či na pohovkách a kobercích, nebo během vysávání.

1.       Pravidlo: „Čistý“ interiér bez zbytečností

Nepodceňujte zařízení interiéru ani materiály, ze kterých je zhotovený nábytek a další předměty v bytě či domě. Zejména, pokud sdílíte domácnost s alergikem, měli byste upřednostňovat jednoduché uspořádání místnosti a dobře omyvatelné materiály, které se snadno udržují. Mezi takové patří například sklo, plast, porcelán či kov. Jejich častá údržba je jednoduchá a díky ní se snižuje výskyt roztočů, mikrobů i plísní. Naopak ve dřevě, korku a tkaninách se drží prachu více a hůře se čistí. Vhodné nejsou ani lepené zátěžové koberce, které odpařují formaldehyd. To může být počátek toxicko-alergické reakce.

Zatočte s roztoči v domácnosti.2.       Pravidlo: Kvalitní vysavač s filtrací mimo obytnou místnost

Základním pravidlem, pokud máte doma malé děti či alergika, je pořízení kvalitního vysavače, který nevíří prach v místnosti, kde se vysává.


3.       Pravidlo: Hypoalergenní matrace odolné proti roztočům

Zvýšenou pozornost věnujte pokoji, kde spíte. Ložnice, dětský pokojíček nebo pokoj pro hosty, tam všude začíná velký boj s roztoči. „Průměrně 90 % roztočových alergenů v bytě pochází právě z lůžek,“ říká alergoložka MUDr. Blanka Haindlová. Lůžkoviny je dobré nechat půl hodiny před uložením vyvětrat, a pokud to jde, vůbec nezastýlat. Přesně to totiž brání roztočům v jejich dalším vývoji a přežití. Péřové přikrývky a polštáře nahraďte dutým vláknem.

Perte při teplotě nad 60 °C a povlečení měňte nejméně 1x za 14 dnů. Přikrývky a polštáře 1x za 3 měsíce. Rám postele se snažte vybrat co nejjednodušší, tak aby se snadno udržoval v čistotě. Důležitá je také kvalitní matrace. Při výběru matrace doporučuji zejména přihlédnout k použitému materiálu. Ideální jsou přírodní materiály, které jsou pro lidskou pokožku nejpřirozenější, jsou totiž přirozeně hypoalergenní, antibakteriální a odolné proti roztočům.

Matrace z přírodních materiálů jsou navíc zcela prodyšné, neblokují kožní dýchání a přispívají ke správné funkci lidského metabolismu.

Zdroj, foto: Husky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hypoalergenní matraci si musím koupitSmajlík. Alergik jsem..Smajlík. Ale s těmi výkaly a částečkami prachu jsem to vůbec netušila a ještě ani nikde neslyšela Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles