Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zatočte s roztoči v domácnosti. Tři pravidla, která vás uchrání před alergickými reakcemi

15. 05. 2015 | Domácnost
Roztoči patří mezi nezvané hosty každé domácnosti a jsou společně s pyly a prachem nejčastějšími zdroji alergických reakcí. Živí se šupinkami kůže, lupů či vlasů, které z nás odpadávají a zachycují se nejčastěji v matracích, lůžkovinách, čalouněném nábytku a kobercích, kde mají roztoči také ideální prostředí k rozmnožování.

„Alergie způsobují enzymy obsažené ve výkalech roztočů, které produkují. Počínaje vyrážkami, podrážděním sliznice až po alergickou rýmu. Některé alergické rýmy mohou mít i smrtelný dopad, proto doporučuji nebrat je na lehkou váhu,“ uvádí alergoložka a imunoložka MUDr. Blanka Haindlová. Výkaly roztočů se nejčastěji šíří vzduchem, kdy se spojují s částečkami prachu a usazují se na podlahách a nábytku. Potíže pak pociťujeme především ve chvíli, kdy tyto usazené částečky rozvíříme, většinou večer před ulehnutím do postele, ale také přes den, například při dovádění dětí v postelích či na pohovkách a kobercích, nebo během vysávání.

1.       Pravidlo: „Čistý“ interiér bez zbytečností

Nepodceňujte zařízení interiéru ani materiály, ze kterých je zhotovený nábytek a další předměty v bytě či domě. Zejména, pokud sdílíte domácnost s alergikem, měli byste upřednostňovat jednoduché uspořádání místnosti a dobře omyvatelné materiály, které se snadno udržují. Mezi takové patří například sklo, plast, porcelán či kov. Jejich častá údržba je jednoduchá a díky ní se snižuje výskyt roztočů, mikrobů i plísní. Naopak ve dřevě, korku a tkaninách se drží prachu více a hůře se čistí. Vhodné nejsou ani lepené zátěžové koberce, které odpařují formaldehyd. To může být počátek toxicko-alergické reakce.

Zatočte s roztoči v domácnosti.2.       Pravidlo: Kvalitní vysavač s filtrací mimo obytnou místnost

Základním pravidlem, pokud máte doma malé děti či alergika, je pořízení kvalitního vysavače, který nevíří prach v místnosti, kde se vysává.


3.       Pravidlo: Hypoalergenní matrace odolné proti roztočům

Zvýšenou pozornost věnujte pokoji, kde spíte. Ložnice, dětský pokojíček nebo pokoj pro hosty, tam všude začíná velký boj s roztoči. „Průměrně 90 % roztočových alergenů v bytě pochází právě z lůžek,“ říká alergoložka MUDr. Blanka Haindlová. Lůžkoviny je dobré nechat půl hodiny před uložením vyvětrat, a pokud to jde, vůbec nezastýlat. Přesně to totiž brání roztočům v jejich dalším vývoji a přežití. Péřové přikrývky a polštáře nahraďte dutým vláknem.

Perte při teplotě nad 60 °C a povlečení měňte nejméně 1x za 14 dnů. Přikrývky a polštáře 1x za 3 měsíce. Rám postele se snažte vybrat co nejjednodušší, tak aby se snadno udržoval v čistotě. Důležitá je také kvalitní matrace. Při výběru matrace doporučuji zejména přihlédnout k použitému materiálu. Ideální jsou přírodní materiály, které jsou pro lidskou pokožku nejpřirozenější, jsou totiž přirozeně hypoalergenní, antibakteriální a odolné proti roztočům.

Matrace z přírodních materiálů jsou navíc zcela prodyšné, neblokují kožní dýchání a přispívají ke správné funkci lidského metabolismu.

Zdroj, foto: Husky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hypoalergenní matraci si musím koupitSmajlík. Alergik jsem..Smajlík. Ale s těmi výkaly a částečkami prachu jsem to vůbec netušila a ještě ani nikde neslyšela Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles