Novoroční předsevzetíNovoroční předsevzetí 5 důvodů, proč nemůžete zhubnout5 důvodů, proč nemůžete zhubnout Velký roční horoskop na rok 2018Velký roční horoskop na rok 2018 Je naše dítě zralé na vstup do školy?Je naše dítě zralé na vstup do školy?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 21.01. 2018
Dnes má svátek Běla
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Zázračná síla bylin - kerblík

14. 04. 2011 | Zahrádka
Kerblík je nenáročná jednoletá aromatická bylinka dorůstající do výšky 30 cm. Přezdívá se mu také třebule nebo stoklasa. Svou jedinečnou chutí a vůní připomíná směs anýzu a petržele. Kerblík má bílé květy uspořádané do okoličnatého květenství a jemné dělené křehké listy.

Působí povzbudivě na náš metabolizmus, proto se výborně hodí pro jarní očistné kúry a v tomto ročním období dokáže příjemně zpestřit jídelníček. Vyséváme ho několikrát do roka od března do srpna. Přímo na záhonek, nejraději do řádků, ne hlouběji jak dva centimetry. Bylinka vyžaduje polostín a častou zálivku, hlavně v létě při velkých vedrech. Úrodu listů zvýšíte odřezáváním stvolů, po odkvětu rostlinka zasychá. Pokud chcete mít tuto bylinku čerstvou také na podzim i v zimě, stačí vysévat semena do květináče nebo truhlíku, který máte doma na teplém a slunném místě.

Příznivé účinky kerblíku na naše zdraví

Tato bylinka obsahuje velké množství vitamínů C, A, minerální látky, hořčík, železo a karoteny. Čaj z listů podporuje trávení, pomáhá proti bolestem hlavy a usnadňuje usínání. Je ideální pro jarní bylinkovou kúru. Snižuje hladinu cukru v krvi a je mírně močopudný. Má také příznivé účinky na pleť. Maska z kerblíku čistí pleť a zabraňuje tvorbě vrásek.

Použití v kuchyni

Naši předkové kerblíku holdovali zejména na jaře, byl oblíbenou postní bylinkou, která se tradičně konzumovala na zelený čtvrtek. Kerblík můžete využít všude tam, kde se používá petržel. V kuchyni používáme čerstvé mladé listy, které sklízíme ještě před tím, než rostlinka rozkvete. Svěží mladé lístky kerblíku jsou vhodné do jarních polévek, omáček, zeleninových salátů, pomazánek, houbových a vaječných jídel. Mladé lístky používáme také na grilovaná kuřata a ryby.

Mražení kerblíku

Zásobu čerstvých lístků na zimu uchováváme nejlépe v mrazničce. Zmrazené mladé lístky kerblíku chutnají stejně jako čerstvé. Je to jednoduchá forma konzervace, při které si bylinka zachová svou původní barvu a také pronikavé aroma. Naopak při sušení ztrácí bylinka typickou vůni a kvalitu.

 Kerblík je výborná aromatická bylinka prospěšná našemu zdraví, proto by neměla chybět v žádné bylinkové zahrádce.
                                                                        
Marta
ChytráŽena.cz

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Obrázek uživatelky
profil
díky za pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mě se tuto bylinku nepodařilo pěstovat - uhynula mi. Před nedávnem jsem narazila na její anglický název, který se mi líbí - chevril.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles