Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Tipy na dekorace pro krásnější podzim a zimuTipy na dekorace pro krásnější podzim a zimu Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty Jak vyrobit budku z prkna?Jak vyrobit budku z prkna?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Vánoční strom
Soutěžte s námi o 400 skvělých výher !!!
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.11. 2017
Dnes má svátek Alžběta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Zázračná síla bylin - kerblík

14. 04. 2011 | Zahrádka
Kerblík je nenáročná jednoletá aromatická bylinka dorůstající do výšky 30 cm. Přezdívá se mu také třebule nebo stoklasa. Svou jedinečnou chutí a vůní připomíná směs anýzu a petržele. Kerblík má bílé květy uspořádané do okoličnatého květenství a jemné dělené křehké listy.

Působí povzbudivě na náš metabolizmus, proto se výborně hodí pro jarní očistné kúry a v tomto ročním období dokáže příjemně zpestřit jídelníček. Vyséváme ho několikrát do roka od března do srpna. Přímo na záhonek, nejraději do řádků, ne hlouběji jak dva centimetry. Bylinka vyžaduje polostín a častou zálivku, hlavně v létě při velkých vedrech. Úrodu listů zvýšíte odřezáváním stvolů, po odkvětu rostlinka zasychá. Pokud chcete mít tuto bylinku čerstvou také na podzim i v zimě, stačí vysévat semena do květináče nebo truhlíku, který máte doma na teplém a slunném místě.

Příznivé účinky kerblíku na naše zdraví

Tato bylinka obsahuje velké množství vitamínů C, A, minerální látky, hořčík, železo a karoteny. Čaj z listů podporuje trávení, pomáhá proti bolestem hlavy a usnadňuje usínání. Je ideální pro jarní bylinkovou kúru. Snižuje hladinu cukru v krvi a je mírně močopudný. Má také příznivé účinky na pleť. Maska z kerblíku čistí pleť a zabraňuje tvorbě vrásek.

Použití v kuchyni

Naši předkové kerblíku holdovali zejména na jaře, byl oblíbenou postní bylinkou, která se tradičně konzumovala na zelený čtvrtek. Kerblík můžete využít všude tam, kde se používá petržel. V kuchyni používáme čerstvé mladé listy, které sklízíme ještě před tím, než rostlinka rozkvete. Svěží mladé lístky kerblíku jsou vhodné do jarních polévek, omáček, zeleninových salátů, pomazánek, houbových a vaječných jídel. Mladé lístky používáme také na grilovaná kuřata a ryby.

Mražení kerblíku

Zásobu čerstvých lístků na zimu uchováváme nejlépe v mrazničce. Zmrazené mladé lístky kerblíku chutnají stejně jako čerstvé. Je to jednoduchá forma konzervace, při které si bylinka zachová svou původní barvu a také pronikavé aroma. Naopak při sušení ztrácí bylinka typickou vůni a kvalitu.

 Kerblík je výborná aromatická bylinka prospěšná našemu zdraví, proto by neměla chybět v žádné bylinkové zahrádce.
                                                                        
Marta
ChytráŽena.cz

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Obrázek uživatelky
profil
díky za pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mě se tuto bylinku nepodařilo pěstovat - uhynula mi. Před nedávnem jsem narazila na její anglický název, který se mi líbí - chevril.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles