Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zázračná voda Vincenze Priessnitze

30. 07. 2008 | Péče o tělo
Tradiční a co nejjednodušší lázeňské procedury spojené v léčivými účinky obyčejné vody prožívají po letech opět svoji renesanci.  Skotské střiky, Priessnitzovy zábaly či obyčejné šlapání v ledové vodě dělá s lidským tělem učiněné zázraky. A lidé se k nim rádi vrací.

Například Priessnitzovy zábaly jako mimořádně jednoduchá a přitom velmi účinná léčebná metoda vznikla už před dvěma sty lety v prvním vodoléčebném sanatoriu na světě – v Jeseníku. Právě v těchto dávných dobách tu působil místní podivín, samouk a léčitel Vincenz Priessnitz. „Není to chlad, který léčí, ale teplo chladem vyvolané,“ charakterizoval tuto jednoduchou, leč geniální metodu sám Priessnitz.

Sám Vincenz Priessnitz svými zábaly léčil nejprve sám sebe a v některých případech dokonce i lesní zvěř, která ve zdejších lesích občas přišla k nějakému tomu úrazu. Nejprve jesenického podivína nikdo nebral moc vážně, ale když se časem dostavily úspěchy, rozkřiklo se to po celé Moravě a postupně i po celém mocnářství.

Vincenze PriessnitzeNejprve si Priessnitzem vybudované lázně oblíbili místní či lidé z okolí,  ale postupně sem začala jezdit i vídeňská šlechta na takzvané kočárové cesty. Všichni do jednoho sem putovali za obdivuhodným mužem, který léčil jen pramenitou vodou, mokrými a suchými zábaly a pohybem. A časem se k metodě Priessnitzových zábalů přiřadily i další. Třeba skotské střiky. Pro lidi běžně nepříjemné střídání teplé a chladné vody prožívá v posledních měsících svoji renesanci a je pacienty hojně vyhledáváno. Stejně jako další klasické Priessnitzovy procedury:  koupele horních a dolních končetin, jednofázová a dvoufázová pololázeň, střídavé nožní koupele, Priessnitzova pohybová terapie v podobě kombinace severské chůze, speciálního cvičení v přírodě a přírodních koupelí horních a dolních končetin.
Účinky vody tady – v Jeseníkách – mohl zkoušet dle libosti. Vody je totiž v jesenických horách na lázeňské procedury opravdu dost a dost. Jen v okolí lázní totiž najdete osmdesát léčebných pramenů. Tedy víc, než například ve světoznámých Karlových Varech.

Dnes se díky Priessnitzovým metodám léčí především nemoci oběhového ústrojí, tuberkulózní nemoci dýchacího ústrojí, nemoci z poruch výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí, duševní poruchy, ženské nemoci a kožní nemoci. Ozdravné pobyty nejsou jen o moderní lékařské vědě, ale hlavně o zdravém způsobu života.

Kdo si na vlastní kůži vyzkoušel v Jeseníku zábaly Vincenze Priessnitze? Jedním z prvních byl ruský spisovatel  Nikolav Vasiljevič Gogol, a pak další, například herec Oldřich Nový, houslista Václav Hudeček, herec Ladislav Chudík, spisovatelka Marie Majerová, herečka Carmen Mayerová, evropská miss Monika Žídková či třeba Miloš Kopecký, sjezdař Ondřej bank a kapely MIG 21, Olympic a Kryštof.



dr. Jaromír Pohan
Chytrá Žena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsem hodne slysela...planujem, ze urcite v nasledujicim roce navstivime
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles