Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zbavte se nejčastějších vad na kráse v obličeji: póry, žilky, akné....

20. 01. 2018 | Krása
Vady na kráse na obličeji často vnímáme až příliš kriticky a snižují nám sebevědomí. Co se s těmito problémy dá dělat a jaká je ideální domácí a odborná péče?

Rozšířené póry na nose

Póry jsou zakončení vlasových folikul. Pro kůži jsou důležité, díky nim může dýchat a zároveň i vylučovat odpadní látky, na druhou stranu jimi může přijímat aktivní látky z kosmetických produktů. Jsou zcela přirozenou součástí kůže.

Problém podle odbornice na krásu nastává, když se póry rozšíří a zvětší, což je typické zejména pro mastnou a stárnoucí pleť. Rozšířené póry mají navíc tendenci hromadit v sobě nečistoty a kožní maz, který na vzduchu oxiduje a na pleti vznikají takzvané komedony, které známe jako černé tečky. V důsledku nadbytku kožního mazu je okolí pórů náchylnější ke vzniku pupínků a dalších nedokonalostí. Tak jako u většiny tělesných projevů, také u rozšířených pórů hraje hlavní roli genetika. Na vině může být i příliš mastná, nečistá pleť nebo povolení pleti, a tím pádem i stěn pórů v důsledku přirozeného stárnutí organismu.

Co funguje proti rozšířeným pórům?

Nejdůležitější je čištění pleti ráno a večer. Používejte produkty obsahující kombinace kyselin, například mléčné, salicylové či mandlové. Ty uvolní zanesené póry od kožního mazu a nečistot. Následně použijte adstringentní pleťové tonikum, které rozšířené póry stáhne. Stažení pórů a jejich pročištění podpoří i pleťové masky, v současnosti patří mezi nejoblíbenější ty s obsahem přírodního jílu.
Pro nejlepší výsledek je nicméně nejlepší kombinovat důslednou domácí péči s občasnou návštěvou odborníka, který póry na pleti dokáže správně zvoleným ošetřením minimalizovat a dlouhodobě stáhnout. K nejúčinnějším metodám, jak redukovat rozšířené póry, patří laserové ošetření či sublativní radiofrekvence, v některých případech může pomoci i resurface pleti či chemický peeling. Nejvhodnější metodu je třeba vybrat si přihlédnutím k aktuálnímu stavu kůže i pórů.

Pokles horních víček a pytle pod očima

Jak stárneme, ztrácí kůže přirozeně svou pevnost i pružnost kvůli úbytku množství kolagenu, elastinu a kyseliny hyaluronové. Jednou z oblastí, kde jsou tyto změny nejvíce patrné, jsou horní oční víčka, na kterých se v průběhu let mohou vytvořit i velké kožní převisy. Ty zdaleka nejsou pouze estetickou vadou na kráse, ale mohou zhoršovat kvalitu vidění.
Plastická operace očních víček neboli blefaroplastika se právě proto řadí k nejčastěji prováděným plastickým operacím. Pří zákroku na horních víčkách se chirurgicky odstraní nadbytečná kůže a sešije ránu tak, aby přesně kopírovala val oka. Jizvy jsou díky tomu téměř neviditelné

U spodních víček jsou největším problémem zvětšené vaky pod očima. I zde docílíme odstraněním přebytečné kůže a případné tukové tkáně jejich zmenšení. A pokud nemáme zrovna v lásce invazivní metody s vaky pod očima nám může také laserové ošetření, které je minimalizuje.

Popraskané červené žilky na tvářích


Teleangiektázie čili popraskané červené žilky na tvářích (ale i jinde na těle) primárně pramení z poškození žilních stěn. Vliv mohou mít i měnící se hladiny hormonů v těhotenství a přechodu. Právě proto tento problém trápí ve vyšší míře ženy než muže.

Jak k poškození žilní stěny dochází?
Příčinou může být žilní nedostatečnost, kdy na stěny krevního řečiště působí silný tlak, který má za následek jejich pozdější poškození. Dalším důvodem je stárnutí pleti a úbytek bílkoviny elastinu v organismu. Zodpovědný je totiž nejen za pružnost pleti, ale i cest krevního řečiště. Starší pleť má navíc tendenci se tenčit, takže jsou jemné žilky vedoucí pod povrchem kůže viditelnější.
Doma toho příliš s červenými žilkami neuděláte. Dočasně jejich vzhled zlepší korektor, který je zamaskuje. Vhodné jsou takové produkty, které navíc snižují průtok krve v podkožních žilkách, a díky tomu rozšířené žilky stahují. Pro viditelnou redukci rozšířených červených žilek si ale musíte zajít k odborníkovi.
Při laserovém ošetření zasáhne tepelný pulz stěny krevní cesty a stáhne je k sobě. Žilka se tak uzavře a zhruba do měsíce zcela vymizí. Nemusíte mít obavy, že tak krev ztratí možnost průtoku.
Čím sytější a barevnější žilky jsou, tím je ošetření efektivnější. U světlých žilek se účinek snižuje.

Mastící se T-zóna


Víte, jaký je nejběžnější typ pleti?
Smíšený. Jeho nejčastějším projevem je neustále se mastící T-zóna, tedy čelo, nos a brada a suché tváře. Co s tím?

Je třeba si zvolit širší spektrum produktů péče o pleť: Na mastící se zóny volte produkty pro mastnou pleť. Zapomeňte ale na agresivní produkty na čištění pleti s obsahem alkoholu. Ten sice nadbytečný maz odstraní, ale spouští se tak začarovaný kruh. Alkohol pleť vysuší, a ta v reakci na to začíná produkovat ještě více mazu.
Mastnou pleť je tedy třeba čistit, ale nikoliv používáním agresivních produktů. Účinné jsou produkty s obsahem jemných kyselin nebo niacinamidem. Nejvhodnější je ale nechat si pleť profesionálně vyčistit a nechat si doporučit produkty přesně pro vaši pleť. A nezapomínejte na to, že i mastnou pleť je třeba hydratovat. I v případě suché či normální pleti by každodenní hydratace měla být samozřejmostí, stejně jako jemné čištění a odlíčení.

Akné v dospělosti


S „pubertálním“ akné jsme se všichni tak nějak smířili. Jenže co dělat, přetrvává-li tento problém i do dospělosti? Na vině mohou být rozkolísané hormony, zejména mužské pohlavní hormony androgeny, jejichž zástupcem je testosteron. Bývá příčinou hlubokého cystického akné, především na bradě, v dekoltu a na zádech. Ačkoliv se jedná o mužské hormony, tento typ akné postihuje i ženy.
Důvodem rozpuku pupínků ale může být i stres a s ním související vyplavování „stresového“ hormonu kortizolu anebo chuť na sladké. Pokud vás akné trápí, je vhodné zajít si za dermatologem.

Zdroj:  Lékařský dům Praha 7


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !