Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zdravá školní svačina – hra pestrosti, chuti a nápadů

16. 09. 2014 | Péče o tělo
Přestože je školní svačina pokládána za malé jídlo, je  nesmírně důležitou součástí dětského jídelníčku. Naše děti si rozhodně nezaslouží, abychom je odbyli tradiční houskou se sýrem nebo šunkou.

Dopolední svačina by měla obsahovat 10 – 15 % celkového denního příjmu energie, ovšem za předpokladu, že dítě snídá. Pokud nesnídá, nebo snídá velmi málo, je potřeba svačinu náležitě přizpůsobit.

Když je dítě hladové, nemá dostatek energie na zvládnutí školní výuky. Je nesoustředěné a hůře vnímá výklad. Špatně zvolená nebo nedostatečná strava tak může dokonce negativně ovlivnit jeho školní výsledky.

Neméně důležitá je i odpolední svačina. Ta by měla zahrnovat zhruba 10 % denního příjmu potravy. Pokud ale dítě sportuje a má odpoledne pohybové aktivity, je potřeba svačinu upravit a energetický příděl zvýšit.

Zdravá školní svačina – hra pestrosti, chuti a nápadůIdeální svačina by měla obsahovat vyvážený poměr živin

Dostatečné množství kvalitních bílkovin je důležité pro rozvoj svalové hmoty a dalších tkání. Ideálním základem zdravé školní svačinky jsou proto mléčné výrobky, které navíc obsahují vápník důležitý pro budování dostatečného množství kostní hmoty, který v pozdějším věku zabraňuje vzniku osteoporózy.

 „Kromě klasického mléka mají své místo v dětském jídelníčku také různá acidofilní mléka, kefíry, zákysy a jogurty, které obsahují probiotické kultury. Probiotické kultury jsou kultury živých bakterií, které upravují bakteriální mikroflóru střeva a upravují jeho pH. Zabraňují také vzniku nežádoucích hnilobných bakterií. Pravidelné užívání probiotik je důležité pro zvýšení odolnosti proti průjmovým onemocněním a posiluje imunitu a obranyschopnost člověka,“ říká Šárka Korbářová.

Zcela nevhodné jsou pro děti salámy a paštiky, z uzenin lze doporučit pouze kvalitní šunku, která obsahuje alespoň 90 % masa. Zdravou alternativou pak mohou být pomazánky z ryb, případně z luštěnin, nebo luštěninové saláty.

Sacharidy, ideálně ve formě celozrnného pečiva, dodají tělu energii. Celozrnné pečivo má nižší glykemický index, takže pocit sytosti přetrvává delší dobu než  po konzumaci bílého pečiva.

„Kromě sacharidů je celozrnné pečivo také plné vlákniny. Ta je důležitá zejména pro správné trávení a působí proti zácpě. Doporučená denní dávka vlákniny je 30 g, přičemž každý z nás zkonzumuje v průměru pouze 15 g. Pokud dítě nedokáže přijmout dostatek vlákniny v potravě, v lékárnách vám rádi poradí, jakou vlákninu zakoupit ve formě doplňku stravy,“
radí lékárnice Šárka Korbářová.

U dětí bychom neměli zapomínat ani na tuky. Do svačiny je můžeme zakomponovat například ve formě tučných sýrů, smetanových jogurtů, kvalitního másla nebo rostlinného oleje.  Velmi zdraví prospěšné tuky obsahují i ořechy, které lze dětem přidat do jogurtu nebo jim je dát samostatně. Pozor ale, ať nejsou solené ani jinak upravované.

Dostatečný přísun vitaminů a minerálů zajistí ovoce a zelenina, které by se měly stát pravidelným doplňkem každé zdravé svačiny. „Vitamin C má významný vliv na stavbu celého pohybového aparátu, usnadňuje hojení ran a je důležitý v prevenci virových onemocnění. Při jeho nedostatku může docházet i k určitým žaludečním problémům. Pokud tedy tělo nezískává jeho dostatečné množství v potravě, je vhodné požádat o radu lékárníka, který vám poradí, čím lze vitamin C nahradit,“ říká Šárka Korbářová.

Nezapomínejte na pitný režim

Důležitou součástí dětské životosprávy je i pitný režim. Nedostatek tekutin vede u dětí ke zvýšené únavě, bolestem hlavy a způsobuje zácpu. Během snídaně by dítě mělo vypít alespoň jednu sklenici či hrnek tekutiny a následně během dopoledne dalších 300 - 500 ml. Vhodnými nápoji jsou ovocné čaje, voda s citronem nebo ředěné ovocné džusy. Nedoporučují se sycené limonády s vysokým obsahem cukru. Mají-li vaše děti chuť na sladké, dopřejte jim čas od času kousek kvalitní čokolády. Obsahuje kakaové máslo, které je zdrojem nenasycených mastných kyselin, minerálních látek a antioxidantů.

Školáci jsou zvyklí si svačiny svých spolužáků prohlížet a komentovat je. Dbejte proto na to, aby byla svačina nejen pestrá, ale také aby dobře vypadala a byla o to lákavější. Igelitové sáčky už postupně nahrazují svačinové boxy, které mají pro děti atraktivnější vzhled a zároveň v nich jídlo déle vydrží. To samé platí u nápojů. Ovocný čaj v pestrobarevné lahvi může sklidit větší úspěch než limonáda.

Co si dítě samo připraví, chutná mu více

Chcete, aby mělo vaše dítko svačinu ještě radši? Zapojte ho do její přípravy!  Možná to v něm probudí zájem o zdravou výživu a vy si můžete gratulovat.

Kromě pestrosti a vyváženého poměru živin je při přípravě svačiny potřeba zohlednit energetickou spotřebu, která se liší podle věku dětí. Děti ve věku  6 - 12 let rostou pomaleji než předškolní děti a v přepočtu na kilogram hmotnosti již nepotřebují takové množství energie jako dříve. V době dospívání (12 - 18 let) se spotřeba energie a živin opět zvyšuje a odlišuje, u chlapců je ještě o dost vyšší než u dívek.

Pro organismus ve vývoji je nesprávná výživa vážným nebezpečím. Dohlížejme proto na to, co naše děti konzumují a věnujme dostatek času nejen přípravě jejich jídla, ale i upevňování správných stravovacích návyků.

Autorka: MUDr. Kateřina Uxová
Zdroj, foto: Alphega lékárna


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !