Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zdravá výživa dětí – jak na to?

5. 07. 2011 | Diety

Pediatři varují před znepokojivým nárůstem výskytu obezity u dětí a následky, které má na jejich zdraví. Příčinou je, vedle nedostatku pohybu, především nevhodná skladba jídelníčku. Tukové buňky se tvoří do 3 let, potom v organismu přetrvávají, takže obézní děti snadno přibývají na váze i v dospělosti. V životě na naše potomky číhá řada nástrah, tak proč je ještě dobrovolně posílat do bitvy s nadbytečnými kily?


Pro zdravé a vyvážené stravování dětí platí podobné zásady, jako v případě dospělých. Ovšem racionální motivace zpravidla selhává, děti zkrátka chtějí jíst, co jim chutná, takže čím dříve zjistí, že zdravé může být i dobré, tím lépe. „Dítě je součástí stravování celé rodiny, nejlepší je, když dospělí jdou příkladem a společně omezí solení, smažení, zvýší přísun celozrnných obilnin a zeleniny. Je třeba dětem trpělivě vysvětlovat, proč jíst zdravě – například, že jim bude chybět síla na sport, budou zase nemocní, doma, bez kamarádů a podobně. Ale určitě nevyhrožovat ani neuplácet sladkostmi - když sníš papriku, dám ti čokoládu,“ radí zkušená výživová poradkyně Monika Divišová.


rodinkaPřidává i další praktická doporučení: „Sledujte, co dítě jí ve škole či ve školce, zajímejte se, co mu chutná, jestli si bylo přidat. Nedovolte dětem, aby si samy braly doma jídlo nebo si jej kupovaly. Jezte společně, v klidu a pohodě. Netrvejte na tom, aby vše dojedly, když děti vidí, že rodiče jedí, budou jíst taky, v žádném případě nevytvářejte okolo jídla negativní emoce. Motivujte děti tím, že je zapojíte do přípravy a nové potraviny nabízejte s nápadem - polévku podávejte v talíři s obrázkem na dně, ze zeleniny na talíři vytvořte obličej.


Důležité je hlídat, aby děti přes den nezapomínaly pít, od 3 let cca 1,5 – 2 litry, nejlépe neslazených nápojů (pokud už sladit, tak medem nebo jablečným 100% džusem). Také pro děti platí zásada, že snídaně je základ a jíst se má pravidelně, 5x – 6x denně. 


Čeho konkrétně se podle Moniky Divišové v (nejen) dětském jídelníčku vyvarovat?


Potravin obsahujících rafinovaný bílý cukr (čokolády, oplatky, buchty, koblihy, croisanty, bábovky, müsli tyčinky, slazené nápoje, sirupy, sycené nápoje, barevné jogurty, snídaňové cereálie, slazené džusy). Potravin obsahujících nevhodné tuky (uzeniny všeho druhu, smažená jídla, fastfood, rostlinné margaríny, tučné typy masa, sušenky, oplatky, tučné a slazené smetanové krémy).


Průmyslově zpracovaných potravin (konzervy, hotové barvené pudinky, tavené sýry, bujóny). Potravinářských aditiv (konzervanty, barviva, ochucovadla, látky pro zvýšení trvanlivosti). Nadměrného používání bílé mouky (bílé pečivo a těstoviny, omáčky a polévky zahušťované bílou moukou). Nahnilé a plesnivé zeleniny (nikdy neokrajovat, rovnou vyhodit). Pozor na mořské plody a další alergizující potraviny (sója, laktóza, exotické ovoce, citrusy, burské ořechy, lepek), kravské mléko, které je nesnadno stravitelné.


salátNaopak vhodnými surovinami pro přípravu dětských jídel jsou: Zelenina a ovoce (batáty, avokádo, mrkev, brokolice, květák, cuketa, dýně, špenát, celer, petržel, avokádo, fenykl, jablka, hrušky, broskve, banány, hrozny, meloun, švestky, borůvky, meruňky). Tuky (olivový olej, bio máslo, omega 3 – rybí tuk – z tučných ryb nebo ve formě doplňku stravy, mleté lněné semínko). Oříšky a semínka (do 1 roku ne, potom rozemleté vlašské ořechy, lískové ořechy, para ořechy, sezamové semínko, slunečnicové semínko, dýňové semínko, NE burské ořechy).


Sacharidy (brambory, celozrnná rýže, pohanka, jáhly, kroupy, quinoa, celozrnné těstoviny a kuskus, bulgur, neslazené instantní kaše z těchto surovin. Vločky (ovesné, pšeničné, jáhlové, pohankové). Pečivo (nejlépe kváskový chleba bez přídavků kypřidel a ochucovadel). Celozrnná mouka pšeničná, žitná (pro občasné pečení ovocných koláčů), rýžová mouka, amarantová mouka. Luštěniny (od cca 18 měsíců červená čočka, později přidávat postupně další). Mléčné výrobky (kysané mléčné produkty, kozí produkty, neslazené bílé jogurty – ne light!, cottage sýr, žervé, ricotta, občas kvalitní tvrdý sýr). Maso stačí dětem 1-2x týdně (bio kuřecí, krůtí, králičí, rybí), vejce v bio kvalitě.


Zdroj: Wellnessia.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jí od hrášku po hranolky vše.Sedne si na zahradu a donese si mrkev,pak hrášek.Sní i pár hranolek.Pije citronádu-citron a třtinový cukr.Jogurt jen ten velký neochucený.Žádný jiný nechce.Miluje brambory.Když vidí něco jiného co jíme my,tak to nechce.
Obrázek uživatelky
profil
A mě přijde jako nesmysl, že co jedí rodiče bude jíst i dítě. U nás to tedy rozhodně nikdy neplatilo.Dostat zvláště do syna jakoukoliv zeleninu či ovoce byl vždy nadlidský výkon. Nyní je mu patnáct a jí tak maximálně salátové okurky a občas mrkev nebo jablko.Z jídla mi veškerou zeleninu vybere a narovná dokola po talíři. A přitom my s manželem jíme ovoce a zeleninu úplně normálně.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
co jedi rodice, to bude jist dite. nesmysl chtit po diteti, aby jedlo zeleninu,kdyz ma tata na taliri smazak a hranolky. nastesti jime docela zdrave, snad se mi podari ochranit synka aspon nejaky cas pred kokakolou a hranolkama..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles