Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zdravé dýchání

8. 11. 2019 | Knižní tipy
Název: Zdravé dýchání
Autor: Ing. Jarmila Mandžuková
Nakladatelství: Vyšehrad
Datum vydání: 10 / 2019
Formát: 125 x 200 mm
Počet stran: 168
Vazba:  brožovaná
Cena: 229 Kč

Udržet si zdraví, to je v dnešní době úkol, nikoli samozřejmý dar. Správné dýchání je nejlevnější pilulka, univerzální a dokonalý lék. Naučte se nejužitečnější dovednost ve svém životě, naučte se správně dýchat! V této knize najdete řadu praktických dechových metod a spoustu užitečných rad a návodů, které zlepší vaše zdraví. Tato kniha vám otevře dveře k  k odhalení tajemství života. Tato kniha vám změní život.

Zkuste chvíli nedýchat – jak dlouho to vydržíte? Maximálně minutu?
Vidíte, jak je dech pro naše tělo důležitý a přesto, jak málo mu věnujeme pozornosti? Místo toho, abychom se zabývali podstatnými věcmi, co děláme? Zabýváme se donekonečna minulostí, kterou už nemůžeme změnit, nebo přemýšlíme s obavami a strachem o budoucnosti. Ale proč se bát budoucnosti a dělat si starosti, když ani nevíme, co bude za pět minut? Dech je prvním aktem života každého z nás. Náš čas, vyměřený tady na Zemi, bude ukončen posledním výdechem. Ale co mezi tím? Mezitím žijeme a dýcháme. Mezi nádechem a výdechem probíhá celý náš život.

Zdravé dýcháníSouvislost mezi dechem a naším životem je tedy naprosto zřejmá. Dýchání je základem života a sahá až k základním kořenům „bytí“. Jestliže nastane v dýchání omezení, je člověk vážně ohrožen na životě. Bez dechu není života, nemůže ani začít, ani trvat. Některé kultury věří, že život začíná prvním nadechnu-tím a končí vydechnutím posledním. Všemocný prý přiděluje každému z nás jistý počet dechů a život člověka končí, když je tento počet vyčerpán – tedy dobrý důvod, proč se naučit dýchat vědomě, kvalitněji a pomaleji. Slyšeli jste někdy o někom, že má dlouhý dech? V přeneseném smyslu úspěšného člověka, někdy se říká, že dlouhý dech je dech vítězů. Kdybychom si plně uvědomovali tuto pravdu, jistě bychom si dávali záležet na dýchání! Dlouhý dech nám umožní opravdu si „vydechnut“, odpočinout. Dlouhý dech je zárukou zdraví a dlouhověkosti a určitě se vyplatí, když se budeme věnovat dechovým metodám a trénovat delší, plnohodnotnější dýchání. Někdo moudrý řekl: Člověk je tak velký, jak velký je jeho dech. Člověk je tak nekonečný, jak nekonečný je jeho dech. Dech je podstatou našeho života, nejdůležitějším faktorem, který ovlivňuje naši vitalitu, a také délku našeho života.


O autorce knihy Zdravé dýchání


Ing. Jarmila Mandžuková (* 1959) se dlouhodobě zajímá o gastronomii, zdravý životní styl a alternativní metody léčby. Od roku 1990 se věnuje psaní: je autorkou řady knih, publikuje v odborných časopisech a přednáší.

Ukázka z knihy Zdravé dýchání

Smích pro lepší dýchání

Proboha, smějte se častěji!  
Je to jediný spolehlivý lék na všechny nemoci.
Nikolajevič Vasiljevič Gogol

Určitě něco očistného v člověku při strašné srandě probíhá, trefně pronesl slavný český herec Jan Werich. A měl pravdu. Smích znamená zdraví – tato formulace je známa již od pradávna a o příznivých účincích smíchu je přesvědčena i řada současných lékařů. Smích pomáhá překonávat nejrůznější problémy každodenního života. Slouží našemu tělu jako signál, že je možné se uvolnit a že je vše v pořádku. Když se smějeme od srdce, zapomeneme na starosti a problémy. Ne nadarmo se říká, že smích je zárukou dlouhověkosti a lék na všechny nemoci. Žádný lék nám nepomůže dostat se do takového stavu pohody. Smích nás nabíjí, zbavuje nás napětí a přináší uvolnění. Smích vyšší intenzity zahrnuje prakticky celé tělo, mnoho studií uvádí, že smích je jakousi „univerzální pilulkou“, která má široké spektrum pozitivních účinků, proto je smích tak léčivý. A ještě jeden citát, který pronesl John F. Kennedy: V životě existují jen dvě skutečné věci: smrt a smích. To první nezměníme, proto bychom se měli snažit udržet to druhé.

Smích má pozitivní vliv i na samotné dýchání. Smíchu se také někdy říká „tanec dechu“. Při vydatném smíchu se prohlubuje dech, vydechujeme mnohem důkladněji a plíce se zbavují většího objemu vzduchu než za normálních okolností. Lékař a alchymista Paracelsus (1493–1541) tvrdil, že klaun zmůže za určitých okolností více než deset doktorů. Při smíchu procvičujeme bránici a někdy také říkáme, že nás bolí břicho od smíchu. Vydatný smích procvičuje nejen bránici, ale i celý dýchací systém, plíce zvýší svoji výkonnost dokonce čtyřikrát. Někteří lékaři hovoří o tzv. vnitřním joggingu, který je velkým přínosem i pro pacienty s dýchacími potížemi a nemocemi dýchacího systému. Smích prokrvuje a okysličuje mozek, ve kterém se začnou tvořit látky, které přinášejí pocit štěstí a tlumí bolest. Smích pomáhá i při léčení mozkových poruch a je skvělý jako „rehabilitace“ mozku. Smích působí také na naše emoce, protože pozitivní myšlenka spouští další pozitivní myšlenky. Pusťte si tedy vaši  oblíbenou komedii! Smějte se a hlavně pořádně dýchejte!

Jak se naučit smát

Je možné naučit se smát? Myslíte si, že k tomu, abyste se smáli, musíte mít nějaký důvod? Když vidíte malé dítě, jak se směje, také se ho neptáte, zda má nějaký důvod. Jeho přirozený smích vyjadřuje příjemné a spokojené pocity. Postupně s tím, jak jsme vyrůstali, ztratili jsme kontakt se svou dětskou přirozeností a hravostí, zapomněli jsme dětskou spontánní radost a zapomněli jsme „jen tak“ se smát. Pro porovnání jeden údaj, děti se smějí asi čtyřistakrát denně, dospělí maximálně dvacetkrát. Ale dospělý člověk potřebuje dobrodiní smíchu mnohem více, proč se tedy připravovat o spontánní radost a smích, když je nám o nějaký ten rok více než dětem?

Usmívejte se!

Usmívejte se! Budete vypadat přitažlivěji. Lidem, co se nakažlivý. Takže vaše okolí se na vás bude nejspíš také usmívat a zároveň bude ochotné vám pomoci.

„Dechový“ smích

V jakékoli poloze či za chůze si uvědomíme vdechovaný a vydechovaný vzduch. S nádechem si představíme, že vdechujeme klid, pohodu a zkusíme se opravdu usmát. S výdechem vydechujeme špatnou náladu, rozmrzelost a negativní emoce. Toto cvičení nemusíme provádět pravidelně, ale postačí, když si na něj během dne vzpomeneme, hluboce se nadechneme, usmějeme se a vydechneme. Účinky: Tato technika nám rozzáří den, zvláště pokud je rušný a hektický, lépe zvládneme přetížení a stres. Zklidní nás a přinese nám potřebné uvolnění.

Pro dobrou ranní náladu

Ranní vstávání je jedna z nejnepříjemnějších věcí z celého dne, proto bychom neměli vstávání podceňovat. Světově uznávaná autorka motivačních knih Luisa Hay radí, že po ránu se máme na sebe podívat do zrcadla a zasmát se. V této souvislosti si vždy vybavím slova nezapomenutelné Heleny Růžičkové, která po ranním probuzení a pohledu do zrcadla pravila: Neznám tě, ale umeju tě. Hned po probuzení se několikrát uvolněně a hlouběji nadechneme, usmějeme se na sebe do zrcadla a popřejeme si hezké ráno. Budeme mít před ostatními náskok a dobrá nálada nám vydrží po celý den. A pokud nám není právě do smíchu, můžeme si trochu pomoci, zhluboka se nadechneme, zadržíme dech a položíme špičky prstů na koutky úst a povytáhneme je vzhůru. Chvilku tak zůstaneme, vydechneme a vše opakujeme alespoň třikrát. Účinky: Tato technika nám rozzáří den, přinese pohodu a dobrou náladu. Mysl je po ránu velmi citlivá a do nového dne vykročíme veseleji.


Tuto knihu Zdravé dýchání zakoupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Portál. spisovatelky Jarmily Mandžukové.

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Je to zajímavé,jak ovlivňuje "správné dýchání" určitě stojí za to, se na dýchání, víc zaměřit Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles