Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zdraví prospěšné otužování

20. 03. 2020 | Péče o tělo
Otužování příznivě ovlivňuje psychiku člověka, zlepšuje sebedůvěru a posiluje imunitu… Otužování patří do tzv. vodoléčby, kterou už dokonce v roce 1887 popsal ve své knize známý a uznávaný kněz Sebastian Kneipp. Jedná se o ochlazování těla studenou vodou, ale v širším pojetí slova tam dnes spadá také saunování nebo sportování v přírodě během všech ročních období a za každého počasí.


Úplně nejmodernější jsou tzv. polária, která najdete u nás už ve všech větších městech, jako jsou Františkovy Lázně, Mariánské Lázně nebo Lázně Teplice nad Bečvou. Je to box se suchým mrazem, kde teplota dosahuje až – 120°C.  Tam strávíte 1 až 3 minuty a pak se jdete zahřát do tělocvičny. Pobyt v poláriu urychluje regeneraci, pomáhá hojit zranění a celkově prospívá tělu i psychice.

Proč se otužovat?

Otužování pomáhá tělu pohotově reagovat na výkyvy teplot okolního prostředí, tím posiluje obranyschopnost organismu, dále zmírňuje bolesti zad, zlepšuje fyzickou výkonnost, aktivizuje metabolismus, působí proti alergiím, tonizuje pokožku a navozuje tělesnou i duševní pohodu. Také pokud často trpíte nějakým nachlazením či chřipkou, otužování Vám může velmi pomoci.

otužováníKde a jak se dá otužovat?

Jak už bylo zmíněno, otužujeme se i tím, že chodíme pravidelně do přírody a to za každého počasí. Důležité je správně zvolené oblečení, kterého nesmí být moc, ale ani málo. Nadměrné oblékaní či přetápění místností snižuje celkovou otužilost organismu. Další možností je pobyt v sauně, ke kterému samozřejmě patří následné zchlazení. Pravidelná návštěva sauny tak má podobné účinky jako klasické otužování. No a pro odvážlivce je tady studená sprcha nebo dokonce koupání ve studené řece, bazénu, přehradě či návštěva mrazivého polária.

Jak se pustit do klasického otužování?

Jestliže trpíte nějakým onemocněním, je na místě se předem poradit s Vaším ošetřujícím lékařem. Poté to hned nepřežeňte! Zkuste prvně sprchování vlažnou vodou a postupně dle Vašeho pocitu přidávejte studenější. Také můžete nejdříve začít otužováním končetin a pak přidat celé tělo kromě hlavy. Nikdy se neotužujte těsně po sportovním výkonu. Otužování je nejvhodnější ráno před jídlem v časovém rozsahu od 1 do 5 minut v závislosti na ročním období. Po každé je nutné se potom hned osušit, promasírovat kůži a obléct. Než se pustíte do snídaně, zacvičte si, skákejte a prohřejte si svaly. Otužování musí být soustavné a dlouhodobé. Příznivé účinky se dostaví nejdříve za tři týdny. A i potom je základem nepřestávat a zařadit to do svého životního stylu. Nebo dostanete chuť i na odvážnější kousky, které jsme zmínili výše.

Jdete do toho?

Mnoho z nás se snaží dodržovat jakýsi zdravý životní styl, jí to správné jídlo, dělá ten správný sport, dostatečné spí a procvičuje mozek. Ale je tady ještě něco, co by se k tomu dalo přidat, něco jednoduchého a přitom tak silně podporujícího náš imunitní systém. Otužování. Stačí nám k tomu sprcha se studenou vodou, pár minut času a trochu odvahy. Otužovat se může téměř každý bez věkového omezení. Tělo se nám odvděčí rychlou regenerací a pevným zdravím.


Zdroj: Spa.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !