Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zdraví z přírody – březové pupeny

13. 04. 2011 | Péče o tělo
Příroda se pomalinku probouzí ze zimního spánku. Začíná ideální čas pro sbírání prvních jarních bylinek. Mezi takové bylinky patří i březové pupeny, které se sbírají ze starších bříz. Bříza je štíhlý strom s bílou kůrou, který dorůstá do výšky 20 metrů.

Dožívá se stáří až 150 let. Mladé větvičky jsou hnědé, pokryté lepkavými bradavičkami. Bříza začíná kvést v patnáctém roce života a to od dubna do května. Je velice odolná a nenáročná, vyžaduje akorát dostatek světla. Tato bylina je příjemně aromatická a chutná jemně hořce. Z břízy užíváme kůru, listy a pupeny. Bříza pročišťuje ledviny, prospívá vlasům i trávení.

Sběr, sušení a skladování

Březové pupeny sbíráme na jaře ze starších stromů ještě před vypučením, tedy v dubnu. Nejlépe však je, když je odřezáváme spolu s větvičkami ze stromů poražených při zimním kácení.  Sušíme je v dobře větrané a suché místnosti, třeba na půdě. K sušení použijeme starší papírovou krabici, nebo savý papír. Pupeny před sušením nepereme. Při sušení nesmíme zapomínat na časté obracení a provzdušnění. Bylinku sušíme ve stínu při teplotě do 30°C. Po sušení poupata rozemeleme nebo rozdrtíme a skladujeme v tmavých lahvích. Suchá poupata mají při mletí příjemnou vůni a štiplavou chuť.

Léčivé účinky březových pupenů

Březové pupeny léčí zánět a odvápnění kostí. Mají příznivý vliv na zažívací potíže, jaterní funkce, slezinu, slinivku břišní a vylučování žluče. Podporují správnou činnost ledvin. Jsou také účinné při nepravidelné menstruaci. Celkově posilují imunitu.

Tinktura z březových pupenů
Z březových pupenů se dělají lihové tinktury, které mají léčivé účinky. Připravíme si ji jednoduše;  do tmavé láhve nasypeme 50 g drtě pupenů a zalijeme 0,5 l čistého destilátu. Láhev pořádně uzavřeme, necháme 4 týdny louhovat při pokojové teplotě, nesmíme zapomenout pravidelně tinkturu protřepávat.
Pupeny se používají suché, rozemleté, ale také čerstvé, ještě nerozvité.

Nálev z čerstvých pupenů

Jednu kávovou lžičku rozdrcených pupenů zalijeme šálkem vroucí vody, necháme vylouhovat a používáme na potírání stárnoucí pleti a šíje. Také se používá na potírání při akné, různých menších kožních poraněních a proleženin.

Účinky březových pupenů na zdraví znaly už naše babičky. Užívají se i dnes při léčbě různých nemocí.


Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
máš to pěkně napsanéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
to mají s bylinkami těžké.
Obrázek uživatelky
profil
to by tedy nebylo to pravé ořechové!Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles