Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

7 triků, jak zhubnout po čtyřicítce

21. 07. 2014 | Diety
Čtyřicítka je podle odborníků věk, kdy už naše tělo nespaluje tak rychle a kilogramy mnohem rychleji nabíráme, než shazujeme. Je tedy nutno k němu přistupovat trochu jinak. Výživový specialista radí, jak se zbavit nežádoucích kil a své tělo dostat pod kontrolu. Ženy mezi třiceti až padesáti lety svého života ztratí v průměru 15 kilogramů svalové hmoty, která je nahrazena tukem. Tím se zpomalí metabolismus, tělo ochabuje a buduje si velké zásoby tuku.  Může za to sedavý způsob života, špatná strava, zanesení těla a absence pravidelného posilování a pohybu. A jak tedy hubnout po čtyřicítce?

1. Nejprve si v sobě ukliďte


Pokud se chceme zbavit nežádoucích tukových vrstev, musíme tělu nejprve pomoct se zlepšením imunity a vitality. Po čtyřicítce začíná střevní stěna propouštět toxiny vznikající kvašením a hnitím do krevního oběhu. Proto má mnoho lidí v tomto věku energeticky vysílena játra na polovinu své funkce. Zdraví střev je přitom úzce propojené s funkcí jater. „Doporučuji proto podstoupit obou těchto orgánů, omezit nebo nejlépe vyloučit bílé pečivo, sladkosti, uzeniny, šunky, kravské mléčné výrobky, sladké nápoje a využívat síly zeleninových a ovocných šťáv – ideálně kombinace šťávy z jablka a červené řepy. Pokud do svého jídelníčku přidáte semínka, jste na nejlepší cestě začít hubnout,“ říká výživový specialista.

2. Bez bílkovin nezhubnete


7 triků, jak zhubnout po čtyřicítceZ čerstvých výzkumů Purdue University vyplývá, že ženy starší čtyřiceti let konzumující více bílkovin, mají rychlejší metabolismus a jsou štíhlejší. Při hubnutí je potřeba dodat tělu 1,3 až 1,5 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. A nebojte se, nemusíte jíst jen maso! Bílkoviny najdete v rybách, vaječném bílku, v tofu, tempehu, červené čočce, cizrně nebo hrachu. Z mas je ideální krůta a králík. Abyste hubli, měly by být bílkoviny obsaženy alespoň ve třech jídlech denně, ryby a maso stačí do jídelníčku začlenit maximálně jednou denně. Ke každému jídlu si dopřejte zeleninu a myslete i na přílohy, které mohou být zdravé (např. celozrnný kuskus, bulgur, jáhly, quiona, červená čočka, pohanka…).

3. Naordinujte si zdravé tuky


Průměrná čtyřicátnice nekonzumuje téměř žádné zdravé tuky, které umí zásadně ovlivnit nabírání tukové tkáně. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny najdete v rybách (známé jako „rybí tuk“) a v rostlinných olejích (lněný, makadamový). Taková ryba se salátem se zálivkou z makadamového oleje je navíc tím ideálním obědem či večeří…

4. Naučte se číst etikety potravin


Naučit se poznat zdravé potraviny, je v tomto věku zásadní, a taky je nejvyšší čas. Na etiketách potravin se vždy nejprve zaměřte na slovo „složení“. Seznam položek je sestupný, té první je tam nejvíce a pak se to snižuje. Určitě nekupujte potraviny, kde je na prvních místech uváděn „cukr“, „glukózo- fruktózový sirup“, „invertní sirup“ nebo „třtinový cukr“.  Všechny tyto složky se rychle ukládají do těla formou tuku. Dále se u potravin zaměřte na slovo „celozrnný“. Pokud je na etiketě uvedena pouze pšeničná, či žitná mouka, ale bez slova „celozrnná“, pak tento výrobek není vhodný.

5. Začněte cvičit, ale správně!


Pro spalování tuku je nejefektivnější kombinace aerobního pohybu (sem patří běh, chůze nebo třeba spinning) s anaerobním (posilování s činkami, na strojích nebo s vlastní vahou. Nejlepších výsledků dosáhnete při aerobním cvičení 3 až 4 x týdně po 75 až 90 minutách a při 20 minutách posilování 2 x týdně. Stejně důležité jako správné cvičení je však i strava po něm. Většina žen dělá velkou chybu, když pak už nic nejí a usínají hladové.  Do patnácti minut po cvičení si dejte kousek jablka, banánu či hroznový cukr, do půl hodiny pak proteinový nápoj spolu s nápojem ze zeleného ječmene, případně lehce stravitelné bílkoviny formou ryby, krůtího masa, tofu nebo vaječného steak. Chcete-li pro sebe udělat maximum, nezapomeňte na zeleninu a lžičku lněného nebo makadamového oleje.

6. Spánek nad zlato


Odborníci z Brigham Young University ve studii uveřejněné v časopise American Journal of Health Promotion  uvádějí, že ženy, které mají pravidelný spánek jsou štíhlejší a spalují tuky o  33 % více než ty, které toto nedodržují. Studie navíc prokázala, že ženy, které chodily spát od deseti do půl jedenácté večer, a jejichž tělo tak odpočívalo 8 až 8,5 hodiny, měly nižší procento tuku. Tento „usínací rytmus“ snižuje produkci hormonu ghrelinu, který povzbuzuje chuť k jídlu a zvyšuje produkci leptinu jež signalizuje pocit nasycení a předchází přejídání.

 7. Hubnutí si přivolejte


Zapomeňte na věty typu „Nikdy nezhubnu“, „Jsem stále tlustší“,  „Jen se podívám na jídlo a hned přiberu dvě kila“… Myšlenka, ještě k tomu vyřčená, je velice silná. Pokud naše podvědomí živíme podobnými větami, stanou se realitou. Tohle všechno se ukládá do Ing. Martin Škábavašeho podvědomí. Místo negativních věcí, tam uložte ty pozitivní a každý den si několikrát řekněte tyto čtyři body:
1. Zrychluje se mi metabolismus.
2. Každý den jsem štíhlejší.
3. Jsem zdravá a vitální.
4. Mám se ráda.


Autor: Ing. Martin Škába
Výživový specialista
www.skaba.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Bohužel přechod se urychlil a bohužel něco naví tu je, ale dlouho nebude Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsem hubnout po čtyřicítce nemusela,a ani po padesátce néSmajlíkneztloustla jsemSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice