Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bojíte se mlsat? Už nemusíte. Mlsejte zdravě!

25. 12. 2009 | Diety

Je čas svátků, pohody, relaxu a cukroví. Ouha! A jsme u toho. Bojíte se kvůli štíhlé linii mlsat? Odříkáte si celý rok? Všichni vám opakují, že o vánočních svátcích přeci můžete hřešit a že v lednu zase vše napravíte. Vy ale víte, že takové předsevzetí nevyšlo už ani loni. Co takhle zbavit se stresu a kilům navíc předejít? Ve spolupráci s doktorem Fořtem jsme vymysleli, jak na prevenci.


Jsem přesvědčený, že nejlepší obranou proti „povánoční nadváze“ je – jak jinak – prevence,“ tvrdí Dr. Petr Fořt, PhD., odborník na výživu, který psal již mnoho článků na téma „jak zhubnout po Vánocích“ či dokonce „jak jíst o Vánocích a nepřibrat. Co tedy s těmi snadno získanými kilogramy, kterých se jen těžko zbavujeme?


Jak na to, aby to moc v tom novém roce nebolelo?

zdrave-jablkoTak především nedoporučuji uchylovat se k extrémům,“ radí doktor Fořt,Tím myslím dlouhodobé hladovky nebo jakási „jogurtová dieta“ či něco podobně praštěného. Nicméně určitě nebude vhodné po Novém Roce dojídat cukroví, pokud nějaké zbylo. Totéž platí o čokoládových figurkách. Stačí jen omezit příjem energie, a to tím, že budete konzumovat výrazně menší porce.

Vzhledem k tomu, že jste za svátky určitě snědly hodně masa a uzenin, dejte si pár týdnů pauzu a jezte především zeleninu, zeleninu a zeleninu. Přidat si můžete netučný neslazený jogurt, do kterého můžete dát vlákninu zakoupenou v lékárně. „Ostatně, zvýšeným obsahem vlákniny disponují třeba „odlehčené“ sypané müsli směsi a ještě se navíc vyhnete zbytečným cukrům.


Nejezte zbytečně jižní ovoce – vyhněte se banánům a hroznovému vínu. Dejte si raději jablka a ananas nebo sušené nesířené švestky. Postarejte se o toho přepracovaného chudinku, kterému se říká žlučník! Nejezte nic smaženého, zapomeňte na dlouho pečené maso, hranolky jsou striktně zakázány. Těstoviny si dopřejte jen s česnekem, olivovým olejem a trochou pesta. Na co nesmíte zapomenout je salát! Každý den velký čerstvý zeleninový salát.


Jedna malá rada: „Co takhle si po svátcích několik dní dopřávat jen polévky? Zeleninové vývary, sem tam nějaké to krůtí masíčko?“ Ptá se doktor Fořt. Takovou polévku máte i rychle uvařenou. „Jen ne, prosím, žádné instantní „tukožroutské“ polévky.“ Zdůrazňuje na závěr.


hubneme-diky-pomeranciJeště lépe dopadnete, když jakékoli slazené nápoje (včetně těch, které jsou slazeny umělými sladidly) a všechny ovocné džusy (výjimka je čerstvě lisovaná ovocná šťáva) nahradíte vodou! A ještě snadnější to bude, když si z rotopedu sundáte pověšené věci a začnete na něm po novém roce zase jezdit. Kombinací cvičení, např. aerobní cvičení, tzv. kardia a posilovacího cvičení, a zdravé stravy můžete dosáhnout po vánočních svátcích skvělých výsledků v krátkém časovém intervalu. A ještě budete samy ze sebe dobrý pocit, protože cvičením vyplavuje endorfiny, hormony štěstí. 

Co když si ale chci zamlsat?

Pan doktor je velmi benevolentní muž, a proto má odpověď i na takovou otázku. „Vyzkoušet můžete cereální tyčinky , které mají snížený obsah sacharidů a energie.“ Říká doktor Petr Fořt, „laicky to znamená, že pokud sníte cereální tyčinku, zkonzumovali jste jen 13g sacharidů, přičemž množství nebezpečných jednoduchých cukrů je v podstatě zanedbatelné".


Mlsat tedy můžete cereální tyčinky. Ty kvalitní, od dobrých výrobců, by měly být zdravým řešením, mlsáním bez rizika. Odborníci z celého světa také zdůrazňují, že konzumace celozrnných cereálií přispívá ke snížení cholesterolu. K tomuto efektu přitom přispívá i významný podíl vlákniny rozpustné i nerozpustné. Tato kombinace dále působí preventivně proti vzniku diabetu a rakoviny tlustého střeva.


Nejnovější studie dokonce prokázaly, že celozrnné cereálie, např. v podobě müsli, obsahují zdraví prospěšné látky, zvané polyfenoly – ty jsou účinnými antioxidanty, které chrání organismus proti negativnímu vlivu některých cizorodých látek. Součástí cereálií jsou další ochranné prvky – tzv. beta-glukany. Jde o specifické a přitom přirozené protilátky stimulující obranyschopnost proti infekcím. Dr.D.R. Jacobs nedávno upozornil na fakt, že lidé, kteří pravidelně konzumují celozrnné cereálie, mají o 15-25% nižší riziko předčasného úmrtí na všechny civilizační choroby.


Zdroj: Hero.cz

Autor: Dr. Petr Fořt, PhD.

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkTo já mlsám,když mám své dny-zvládám čokoládky a v poslední době ujíždím na krovkách a za chvíli Vánoce
Obrázek uživatelky
profil
nemlsám, ráda sladký nemám a stejně jsem tlustá
Obrázek uživatelky
profil
Nikdy jsem na mlsání neměla penízky
Obrázek uživatelky
profil
Píšete zeleninu - zeleninu - zeleninu. Ráda bych jedla zeleninu, ale když užívám Warfarin, tak bohužel nemohu
Obrázek uživatelky
profil
Nikdy není bez následků a platí všeho s mírou, dobré jsou proteinové tyčinky, mají hodně bílkovin a vápníku, minimum cukru, koupí se v posilovnách a ve Vitalandu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles