Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Držíte dietu a přibíráte? Možná kvůli podvýživě

13. 01. 2010 | Diety

Přijde vám nepochopitelné, proč někteří lidé velmi často jí a hubnou, a naproti tomu jiní se trápí hladem a přibírají? Nemusí jít o rozdílné vrozené dispozice, ale o neznalost pravidel zdravé redukce váhy.


Lidé si často myslí, že aby zhubnuli, musí jíst málo. Nedodávají tělu dostatečné množství energie a mají pocit, že tak shodí nadbytečná kila. Tohle může fungovat pár týdnů, než organizmus zjistí, že nedostatečný přísun živin je trvalý – a namísto přirozeného vyloučení tyto látky začne ukládat do zásob. Pak mluvíme o nadváze z podvýživy,“ říká Kristýna Galová, výživová poradkyně


Redukujeme při příjmu 4 700 – 7 500 kJ denně


dietaJe samozřejmé, že pokud chceme zhubnout, musíme přijmout menší množství energie, než naše tělo spotřebuje. Nesmíme to však přehánět, jinak docílíme opaku. Při redukci hmotnosti je pro dospělého člověka doporučený příjem energie od 4 700 kilojoulů do 7 500 kilojoulů denně. Konkrétní číslo se odvíjí od věku, pohlaví a fyzické aktivity. Problém nadváhy z podvýživy vzniká, pokud redukující přijímá méně energie než doporučené množství. Může tak dojít i k trvalému poškození zdraví, proto je dobré se při redukci váhy poradit s odborníkem,“ vysvětluje Kristýna Galová.


Hlad by nás neměl potkat ani při hubnutí


Množství energie nastavené pro redukční jídelníček je přitom dostatečné k tomu, aby se člověk, který se snaží snížit svoji váhu, cítil po celý den sytý. „V období, kdy jsem hubnula, jsem jedla pětkrát denně, tedy od rána každé dvě hodiny. Přátelé a rodina byli velmi překvapeni, že při takovém příjmu potravy shazuji přebytečná kila,“ říká Petra Pyšná, která zredukovala hmotnost o čtrnáct kilogramů.


Při snižování nadváhy se doporučuje vybírat potraviny s velkým objemem a přitom malou energetickou hodnotou a nízkým glykemickým indexem. Redukující jí tedy poměrně velké množství jídla, ale díky správnému složení dietního jídelníčku přijme méně energie, než jeho tělo spotřebuje. Zároveň dodá tělu dostatečné množství všech potřebných živin, proto organismus nemá tendenci tyto látky schraňovat.


Podvýživa může být způsobena i nekvalitní stravou

kristyna-galova
A jeden důležitý fakt na konec. Trpět podvýživou nemusí znamenat jen to, že přijímáme málo kilojoulů. „I pokud dodáváme tělu doporučené množství energie, může docházet k podvýživě. Děje se tak v případě, že se stravujeme nekvalitně a nepřijmeme dostatek potřebných živin. Je tedy důležité si při výběru vhodných potravin hlídat množství přijaté energie i obsah sacharidů, bílkovin, tuků, vitamínu i minerálních látek,“ vysvětluje Kristýna Galová .


Denní příjem energie v kJ


                věk        Redukce hmotnosti Udržení hmotnosti
ženy do 50 let       5 000 – 6 000           7 600 – 9 600
nad 50 let             4 700 – 5 500           6 800 – 7 500
muži do 50 let       6 500 – 7 500          10 000 – 12 000
nad 50 let             6 000 – 7 000            9 000 – 11 000


Zdroj: komplimentinstitut.cz


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Držíte dietu a přibíráte? Možná kvůli podvýživě:

Držíte dietu a přibíráte? Možná kvůli podvýživě
Držíte dietu a přibíráte? Možná kvůli podvýživě
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tohle by si měl každý přečít a řídit se tím.......
Obrázek uživatelky
profil
Když jsem chtěla v mládí být štíhlá, trpěla jsem
stále hlady.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkdobrý poučný článekSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý a poučný článek.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles