Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hubnutí nám mohou zpříjemnit barevné potraviny

22. 08. 2010 | Diety
Není žádným tajemstvím, že barvy mohou ovlivňovat náladu člověka. Víte ale, že také barva zeleniny a ovoce má svůj význam? Barevné jídlo je nejen chutnější a hezčí na pohled, ale rovněž nás chrání před nemocemi a pomáhá při hubnutí.

„Zdravá redukční dieta je spojena s konzumací zeleniny (300 až 450 gramů denně) a s příjmem ovoce v množství asi 150 až 200 gramů. Mnoho našich klientů však mívá v počátcích redukčního programu s dostatečným příjem zeleniny problém – protože jim nechutná nebo ji nejsou zvyklí jíst v odpovídajícím množství. Pro povzbuzení chuti je možné doporučit různé úpravy zeleniny, většinou však stačí na jednom talíři zkombinovat různě barevné druhy zeleniny,“ říká Gabriela Knosová, odbornice na redukci váhy. 

Na barevné jídlo se tedy člověk více těší, je pro něj přitažlivější. Ještě důležitější však je, že konzumace pestrobarevných rostlin a plodů má pozitivní vliv na zdraví. „Rostliny ve svém těle syntetizují pigmenty, které   jim dodávají typické zbarvení. Tato barviva jsou přírodními antioxidanty, které chrání lidský organismus před negativními účinky volných radikálů. Přitom platí, že antioxidační účinek se výrazně zvyšuje kombinací různých druhů antioxidantů. Uplatňuje se tedy synergický efekt,“ vysvětluje Gabriela Knosová. Jinými slovy, pro zneškodnění nebezpečných volných radikálů je výhodnější sníst po 100 gramech rajčat, žluté papriky, okurku, mrkve, než 400 gramů jednoho druhu zeleniny. Stejná zásada platí také pro ovoce.  

V příjmu zeleniny a ovoce bychom proto neměli opomenout červenou, žlutou, oranžovou, zelenou ani modrou barvu. Zajistíme si tím příjem antioxidantů, jako jsou beta-karoten (v těle se mění na vitamin A), vitamíny E, C, lykopen, lutein, zeaxantin, a jiných fytochemikálií. Vedle těchto látek jsou ovoce a zelenina zdrojem enzymů, které spolu se selenem a dalšími stopovými prvky ochraňují naše tělo před onemocněním srdce a cév, cukrovkou a závažnými karcinogenními chorobami.

Zeleninu a ovoce bychom podle odbornice měli konzumovat zejména v syrovém stavu, protože většina antioxidantů se teplem ničí. Na druhou stranu, účinek některých karotenoidů se naopak tepelným zpracováním zvyšuje, proto je vhodné část zeleniny konzumovat i tepelně upravenou. Jde zejména o mrkev nebo rajčata. Lykopen obsažený v rajčatech má totiž až pětinásobně větší využitelnost po tepelném zpracování.

Není však pravdy, která by nebyla překroucena. „Na internetu se můžete dočíst o barevných dietách, jejichž principem je každý den konzumovat ovoce a zeleninu v jedné barvě. Toto tvrzení nemá reálný základ. Nejlepší je dodávat organismu různé druhy ovoce a zeleniny v průběhu dne. A právě v létě a na podzim je sezónní nabídka opravdu pestrá,“ uzavírá Gabriela Knosová. 
 

Červená barva
Ze skupiny červené zeleniny a ovoce je z hlediska obsahu vitamínů A a E nejlepší červená paprika, která má zároveň ve 100 gramech až dvojnásobně vyšší obsah vitamínu C, než je doporučená denní dávka.  Vysoký obsah vitamínu A a C  má také červená kapusta a rajčata,  višně a jahody. Už 100 gramů červené kapusty nebo jahod pokryje doporučenou denní dávku vitamínu C. Brusinky a maliny jsou bohaté na vitamín E.

Zelená barva
Všechny zelené druhy zeleniny a ovoce mají velmi dobré zastoupení vitamínu C. Například 100 gramů brokolice nebo kiwi nám dodá více vitamínu C, než denně potřebujeme, a téže množství salátu zase pokryje denní dávku vitamínu A. Nejvíce vitamínu E obsahuje kiwi a pórek.

Oranžová a žlutá barva
Jednoznačným favoritem v obsahu vitamínu A je mrkev a v obsahu vitamínu C zase žlutá paprika, která ve 100 gramech obsahuje téměř trojnásobně více těchto vitamínů, než je jejich doporučená minimální denní spotřeba.  Dobré zastoupení vitamínů A, C a E mají také broskve, mango a meruňky.

Modrá barva
Ovoce modré barvy, například švestky, ostružiny a borůvky, obsahují vitamín A  v menším množství, ale mají dobré zastoupení vitamínů C a E.

Zdroj: Komplimentinstitut

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
výborný nápad
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles