Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

I když si to Češi nemyslí, lze olivový olej v kuchyni všestranně využít

25. 11. 2010 | Diety

Ačkoliv si Češi olivový olej oblíbili a alespoň občas ho používá 83 % populace, neumějí s ním správně zacházet. Podle výzkum si celá řada Čechů myslí, že se olivový olej hodí především pro studenou kuchyni a nikoliv na smažení. Olivový olej je však pro použití v teplé kuchyni dokonce vhodnější než jiné tuky. A to především proto, že k jeho přepalování dochází až při velmi vysokých teplotách. Čechům také vadí typická olivová chuť, tomu se ale dá předejít výběrem správné varianty oleje. Chybuje se také při skladování.


Olivový olej si Češi zvykají pravidelně používat, např. extra panenský olivový olej dnes užívá průměrný Čech 44x za rok. Přesto stále v myslích české populace přetrvává představa, že extra panenský olivový olej je vhodný zejména pro studenou kuchyni, především pro přípravu zálivky do salátu. 51 % dotazovaných si myslí, že extra panenský olivový olej je pro smažení a restování nevhodný. Opak je pravdou. Olivový olej dosahuje kouřového bodu při teplotě 210° C. To znamená, že u něj až do výše této teploty nedochází k přepalování, a většina důležitých a zdraví prospěšných látek zůstávají zachovány. Ideální teplota na smažení je přitom 180° C. Olivový olej je tedy pro tepelnou úpravu pokrmů dokonce vhodnější než běžné tuky (máslo, slunečnicový olej, sádlo).


olejDalší chyby se Češi dopouštějí při skladování. Olivový olej skladují na světle při pokojové teplotě. Takto však olej ztrácí rychle na kvalitě. Olivový olej by měl být skladován naopak v temnu a při teplotách do 20°C. Nebojte se proto skladovat olej v lednici. Případné zakalení, ke kterému může v tomto prostředí dojít, neohrožuje kvalitu výrobku. Po umístění do teplejšího prostředí se stane olej znovu čirým. Pouze správně skladovaný olivový olej může dodat lidskému organizmu důležité a zdraví prospěšné látky odpovídající původnímu složení čerstvých oliv.


Někteří Češi také ještě nepřišli olivovému oleji na chuť, to pramení buď z toho, že dosud nenarazili na kvalitní olivový olej, popř. si vybrali výraznou variantu oleje.


5 tipů pro vás:


1. Dejte přednost extra panenskému olivovému oleji, pouze olej v této kvalitě si zachovává všechny zdraví prospěšné látky odpovídající původnímu složení čerstvých oliv.


2. Extra panenský olivový olej je všestranně použitelný, hodí se pro studenou i teplou kuchyni.


olej3. Při přípravě salátů olej přidáváme do pokrmů před solí. Extra panenský olej zeleninu jemně obalí, a ta nepustí vodu.


4. Extra panenský olej při restování nerozehříváme. Ingredience vkládáme do studeného oleje. Zabráníme tak jeho přepálení.


5. Extra panenský olivový olej skladujeme v temnu a při teplotě do 20° C, např. v chladničce. Případné zakalení nijak neohrožuje kvalitu výrobku.


Zdroj: Monini.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ale panenský olej na smažení, to se trochu prodraží, ne?
Myslím že v dnešní době si to hodně hospodyněk rozmyslí, do salátů, pečiva to ano, ale smažit nee.
To smažím na méně kvalitním či slunečnicovém a co mi našli vysoký cholesterol a chtěli dát prášky, tak jsem se namíchla a koupila kyblík sádla a smažím řízky na něm. Ony jsou určitě lepší chuťově - svůj k svému.

A cholesterol mám nižší, kdyby lékař věděl, jaké prášky jsem to polykala...vepřové smažené na sádleSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
to já taky my si bez něj neumíme ani vaření představit.
Obrázek uživatelky
profil
jak přišla autorka článku na to, že si Češi nemyslí, že lze olivový olej všestranně využít SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dala jsem ho do lednice a on se zakalil .Já myslela že je zkažený.A tady jsem se dočetla že není.
Obrázek uživatelky
profil
na vyprážanie by som ho čistý nedavala
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Košík