Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

IN je snídat zdravě!

30. 09. 2009 | Diety
Vydatná snídaně by měla být součástí zdravého životního stylu, ale současný trend stále rychlejšího světa způsobuje, že snídat zapomínáme nebo nestíháme. Pro snídani hovoří mnoho pádných argumentů, a tentokrát mají odborníci pravdu, ale přesto se zdá, že správný začátek dne spoustě lidem prostě uniká. Zdrav a vydatná snídaně je téměř nezbytná pro dobrý start naší fyzické i psychické pohody.

 

Zdravá snídaně je nejen ta, která obsahuje velké množství zdravých potravin, ale je záležitostí také kombinace, úpravy a časového rozvržení. Obecně je známo, že jíst by se mělo pětkrát až šestkrát denně po menších dávkách, aby naše tělo dokázalo přijaté živiny postupně zpracovat a přijatou energii poté využívat v průběhu celého dne.

Během první poloviny dne bychom měli zkonzumovat 60% z celkového denního příjmu energie a jenom samotná snídaně by nám měla dodat až 25%. A i přesto je v České republice trendem nesnídat a v horším případě ještě vynechat oběd.

Naše tělo bývá kvůli zavedenému životnímu stylu nastaveno tak, že nejaktivnější býváme ráno, a proto je nutné dodat tělu dostatek energie. Vynecháním snídaně dochází k tomu, že máme o to větší chuť na oběd nebo rovnou na večeři.


Místo pravidelné stravy 5-6 denně se často uchylujeme k tomu, že jíme pouze jednou či dvakrát denně, výběr potravin je rovněž diskutabilní – sladké, energeticky bohaté či jinak nevhodné potraviny. Nepravidelná strava, nevhodný výběr potravin a nedostatečný pohyb vedou k nerovnováze v příjmu a výdeji energie. Při jednorázovém vyšším příjmu energie ji organismus nedokáže všechnu zpracovat a využít a její přebytek tedy ukládá. Pokud je takový stravovací režim dlouhodobý, organismus nedokáže celou energii využít a má tendenci ukládat si z každého jídla energii do zásoby.  Tím dochází k vytváření nežádoucích tukových zásob a nadváhy.

Na universitě v Notthinghamu např. zjistili, že nesnídající ženy mají tendenci konzumovat během dne pokrmy s vyšší energetickou hodnotou, čímž se zvyšuje riziko nadváhy. 

 

Co tedy vybrat pro správnou a zdravou snídani?

 

Vhodnou volbou na snídani bývají jogurty a jiné mléčné výrobky s nízkým obsahem cukru, celozrnné pečivo namazané rostlinnými tuky, celozrnné cereálie, přírodní sýry, přiloženo by mělo být ovoce a zelenina. V dnešní uspěchané době, kdy „není čas a klid“ na zdravou snídani může být řešením vhodně vybrané a ne příliš sladké  müsli nebo oblíbené cereální tyčinky.


Samozřejmostí zdravé snídaně, ale také celodenního správného stravování je dodržování dostatečného pitného režimu. Jeho základem je voda – raději neperlivá, vhodné ale mohou být i zelené, bylinné ovocné čaje nebo ředěné džusy.  Doporučené denní množství je 2,5 – 3 l, v letních měsících i více.

Dopřejte si zdravé ráno a celý den pak buďte naplněni energií.

 

Zdroj: CORNY Linea


Gabriela Straková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Na střední školu jsme musel jezdit autobusem již ve čtyři hodiny ráno, takže jsme obyčejně nesnídaly, takže i nyní ve starším věku s tím mám problémy.
Obrázek uživatelky
profil
Dcera snídá cereálie s mlíkem,protože po ránu do ní nic jiného nedostanu a já jogurt s musli,ale mám po něm brzy "zdravý" hlad...
Obrázek uživatelky
profil
Mám dvojčata....kluk snídá do školy úplně v pohodě....a holka, to je neštěstí na ní se dívat.....je to od malička vní a čím je starší, nemění se to. I když se snažíme aby snídala různou formou....stejně se prostě po ránu hned nenastartuje na 100% jako kluk Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nejmladší syn snídá až tak 1-2 hodiny po probuzení,dřív do něho nic nedostanu. Ty starší se zase cpou hodně - jeden sní tak 5-6 rohlíků.
Obrázek uživatelky
profil
Já nesnídám vůbec,syn někdy(prostě to do něj nedostanu a nutit ho nechci),přítel když má volnoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles