Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak děti jedí ovoce a zeleninu

6. 11. 2008 | Diety

Letos v únoru proběhl dotazníkový průzkum ve vybraných základních školách České republiky s  cílem zjistit, jak jsou na tom s konzumací ovoce a zeleniny české děti. Do projektu se zapojilo celkem 543 dětí (193 chlapců a 233 dívek) ve věku 11 - 16 let. Některé otázky byly položeny také rodičům školáků, kterých se zapojilo 426.

 

Výsledky dotazníkové akce ukázaly, že na pravidelnou každodenní konzumaci ovoce a zeleniny u dětí dbá jen polovina rodičů. Větší přehled o množství zkonzumovaného ovoce a zeleniny mají rodiče pražských dětí (55 %), zatímco rodiče z ostatních měst se o to zajímají méně (kolem 35 %).

 

Ovoce jí denně 82 % dětí, z toho nejčastěji čerstvé (79 %). Nejoblíbenějším ovocem u dětí jsou jahody (57 %), následují jablka (38 %), broskve, banány a  hrozny (kolem 25 %) - převládají tedy sladké druhy ovoce.

 

Zeleninu konzumuje denně zhruba 54 % dětí, jednou až dvakrát týdně 40 % dětí, opět nejčastěji v čerstvé podobě. Mezi oblíbené druhy zeleniny patří rajčata (50 %), dále pak paprika, okurka, mrkev (asi 40 %).

 

Dívky jedí ovoce a zeleninu o něco častěji než chlapci, například ovoce jí denně 84 % dívek a 73 % chlapců. Zeleninu denně konzumuje 60 % dívek a 48 % chlapců. Rozdíly najdeme také mezi jednotlivými městy - v Praze jí ovoce a  zeleninu každý den více dětí než v ostatních městech.

 

Podle rodičů jedí děti nejčastěji ovoce a zeleninu k odpolední svačině (75 %), k dopolední přesnídávce (53 %), dále jako večeři (41 %) nebo druhou večeři (40 %). Rodiče uvedli, že nejčastěji konzumují děti zeleninu a ovoce doma (98 %), a to obvykle jako kusové.

 

Více než polovina dětí jí také saláty, přičemž přednost dávají salátům se zálivkou či dressingem. Nejoblíbenějšími druhy salátů u dětí jsou zeleninový míchaný, okurkový, následuje ovocný, mrkvový a rajčatový.

 

Při přípravě salátů pro děti používají rodiče k dochucení nejčastěji olivový olej, ocet a jogurt. Olivový olej se používá více v Praze než v jiných městech.

 

Téměř 85 % rodičů neví, jaké je doporučené množství ovoce a zeleniny pro dítě na den. Přesnou odpověď na tuto otázku zná pouze 14 % rodičů, přičemž větší povědomí mají rodiče v Praze.

 

Z odpovědí rodičů i dětí také vyplynulo, že ve školních jídelnách se denně stravuje asi 74 % dětí. Nejčastěji chodí na obědy do školní jídelny pražské děti (82 %), zatímco ostatní děti se zde stravují méně (přibližně 70 % dětí). Jídelníček školní jídelny zná dobře 16 % rodičů, částečně 44 % rodičů a nezná jej 40 % rodičů.

 

Zeleninová jídla jí ve školní jídelně 68 % dětí, zbytek dětí si je nedává většinou z toho důvodu, že jim nechutnají. Nejčastěji si zeleninové jídlo vybírají pražské děti (80 %), zatímco v ostatních městech je to kolem 60 %. Ovoce si ve školní jídelně dává 80 % dětí.

 

Mezi nejoblíbenější jídla dětí ve školních jídelnách patří kuře, rizoto, špagety, pizza (tam, kde ji připravují) šopský salát, segedinský guláš a buchtičky s krémem. Nejmenší oblibě se těší játra, bramborová kaše, houbová jídla, čočka, dušená mrkev a špenát. Ve školních jídelnách by děti naopak rády jedly hranolky, smažený sýr, pizzu, hamburger a palačinky.

 

 

Ke svačině jedí děti většinou pečivo s pomazánkou, sýrem nebo máslem a jako "přílohu" ovoce. Časté je také pečivo s uzeninou nebo něco sladkého (koblihy, loupák, bábovka, sladká tyčinka).

 

Ovoce a zelenina je nezbytnou součástí našeho jídelníčku, neboť obsahuje složky prospěšné lidskému zdraví jako rozpustná vláknina, vitaminy a minerální látky. Výsledky dotazníkové průzkumu ukázaly, že dětská populace má v konzumaci ovoce a zeleniny stále jisté rezervy. Zatímco spotřebu ovoce je možné označit za uspokojivou, konzumaci zeleniny je třeba zvýšit. Vhodným způsobem je např. příprava zeleninových salátů pro děti, spolupráce kuchařů se školními jídelnami nebo působení na rodiče prostřednictvím médií.


 

Zdroj: Forum zdravé výživy


DanielkaZ

Chytrá Žena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mám podobné zkušenosti,proto mojí dceru učím už od malinka jíst ovoce a zeleninu.Zatím se mi to daří a malá má nejraději rajčata a jablka.
Myslím si že velký podíl na tom co děti jedí mají rodiče.
Obrázek uživatelky
profil
Tak tenhle článek má podle mě do pravdy hoodně daleko. Chodila jsem na střední do jídelny, ale vím že zeleninové obědy jsme si dávaly ze třídy o 30 žácích 2 a co kluci nosili svačiny tak zeleninu nejedli a vyhazovali. a co si pamatuju ze základní a to je pár let, tak tam ovoce a zelenina moc neprobíhala a ke svačinám už vůbec. Zkušenosti mám teda špatné, bohužel
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles