Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak po svátcích napravit zkažené zažívání

27. 12. 2010 | Diety

Koncem roku čeká naše zažívání zvýšená zátěž. Kdo dokáže odolat vanilkovým rohlíčkům, kaprovi, bramborovému salátu a silvestrovským bublinkám? Štědrovečerní půst se příliš nedodržuje a Vánoce, o kterých se mlsalo sušené ovoce a ořechy, už známe jen z Ladových pohádek.


Proto mají lékařské pohotovosti poslední týden v roce nejvíc napilno - zkažený žaludek, žlučníkové záchvaty a další zažívací problémy patří ke svátkům stejně jako stromeček a kapr. S MUDr. Pavlem Šáchou z internetové lékárny jsme pro vás připravili seznam nejčastějších trablů, které mohou zažívání potrápit, a chytré rady, jak na ně.


Pálení žáhy


vecerePálení žáhy je jedním z obvyklých problémů, kterými nás tělo trestá za nestřídmost v jídle. „Pálení žáhy, odborně nazývané pyróza, je způsobeno zpětným návratem kyselého obsahu žaludku do jícnu, který je kyselinami nepříjemně a bolestivě drážděn,“ vysvětluje MUDr. Šácha.


Spouštěčem pálení žáhy bývá často alkohol, zejména bílé víno, káva nebo tučná jídla. Pyrózu vyvolávají také sladká pečená jídla s vysokým obsahem tuku, např. cukroví, buchty a koláče. Tedy přesně to, pod čím se o Vánocích prohýbají stoly. Prevencí je omezení jídel, která pálení žáhy vyvolávají, stejně jako většího množství čokolády, citrusů a také kouření cigaret.


Rada lékaře: Víte-li, že si o svátcích nedokážete odříct jídla, která u vás vyvolávají pálení žáhy, zásobte se léky, které dovedou neutralizovat kyselinu solnou obsaženou v žaludeční šťávě. Tyto léky nazýváme antacida - prostředky proti překyselení žaludku a jsou volně k dostání ve všech lékárnách.


Přírodní rada: Napijte se vlažné vody a položte se tak, aby horní část vašeho těla byla výše než dolní. Pak snězte jedno oloupané (nejlépe červené) jablko a bude po problému.


Průjem


Ačkoliv je průjem dosti nepříjemná záležitost, jedná se o velmi užitečný obranný mechanismus našeho těla. Umožňuje totiž rychle vyloučit toxické látky z těla ven, aby už dále nemohly škodit. Pokud netrvá déle než dva dny, stačí nasadit dietu a nechat organismus, ať se s průjmem vypořádá sám, nebo ho podpořit živočišným uhlím. Hrozí však riziko dehydratace, obzvlášť u starších lidí a malých dětí, proto je třeba neustále myslet na dostatečný příjem tekutin.


Rada lékaře: Pomoci mohou antidiarhoika, která jsou volně prodejná v lékárně, s jejich výběrem vám pomůže lékárník. Tyto léky střeva vydezinfikují a zpomalí příliš rychlou peristaltiku.


Přírodní rada: Nejlepší dietou proti průjmu jsou den až dva staré rohlíky nebo chléb, dietní suchary, ne příliš mastné vývary, banány nebo směs mrkve s rýží. Tekutiny doplní neslazený čaj nebo minerálky.


Zácpa


bolestOpačný problém představuje zácpa, kterou nás naše tělo může v důsledku přejídání a nedostatku pohybu také potrápit. „Jedná se obtížné vyprazdňování tuhé stolice, které je doprovázeno nepříjemnými pocity. O zácpě mluvíme tehdy, udává-li se menší počet stolic než tři za týden, třebaže by měla být každý den, nejlépe každé ráno“, vysvětluje MUDr. Šácha. Ke vzniku zácpy přispívá stres, nedostatek pohybu a špatná strava a životospráva, tedy faktory, které se o Vánocích mohou vyskytovat téměř u každého.


Rada lékaře: Jedná-li se o ojedinělý problém v důsledku nesprávného stravování, lze doporučit volně prodejná projímadla, ať už ve formě tablet, čípků, kapek nebo projímavých čajů. Velmi důležité je správné dávkování, se kterým vám poradí příbalový leták. Při nedodržení doporučených dávek hrozí křeče nebo průjem.


Přírodní rada: Jako přírodní projímadlo poslouží kompotované švestky, vývar ze lněného semínka, malá sklenice slané vlažné vody nalačno nebo sušená syrovátka rozmíchaná v teplé vodě.


Nadýmání


Nevolnost, pocit plnosti, bolest a nafouklé břicho - to vše jsou příznaky zmnožení plynu ve střevě. Plyn se do střev může dostat dvěma způsoby - při polykání potravy nebo kvašením a dalšími chemickými reakcemi v trávicím traktu. Snad nikomu nedělá dobře představa, že právě tohle se děje v jeho útrobách. Plyn se částečně absorbuje, někdy však odchází z těla ven. Následky jsou nepříjemné a společensky trapné.


Nadměrná plynatost neboli meteorismus bývá vyvolán konzumací potravin, které obsahují zkvasitelné sacharidy. Do této skupiny patří například fazole, čočka, cibule, kapusta, banány, ale i jablka. Příčinou však může být také alergie na některý druh potravin či narušená střevní mikroflóra,“ vysvětluje MUDr. Šácha z internetové lékárny.


Rada lékaře: Při nadýmání můžete volit mezi léky, které uvolňují odchod plynů ze střev, nebo léky, které do sebe střevní plyny absorbují či zabraňují jejich tvorbě. Narušenou střevní mikroflóru, která kromě nadýmání způsobuje i průjmy a zácpy, můžete ozdravit přidáním tělu vlastních prospěšných bakterií, tzv. probiotik.


Přírodní rada: Při nadýmání pomůže fenyklový čaj, teplá koupel a masáž břicha k podpoře střevní peristaltiky. Probiotika k ozdravení střevní mikroflóry obsahují přírodní jogurty, acidofilní mléko, kefír nebo kyška.


Žaludeční nevolnost


Konzumace nadměrného množství potravin, příliš kořeněných jídel nebo alkoholu často vede k žaludeční nevolnosti a pocitům na zvracení. Jedinou možností, jak nevolnosti předcházet, je střídmost v jídle i pití alkoholických nápojů. Na silvestrovské oslavě volte raději kvalitnější alkohol, který nemíchejte a prokládejte pravidelně pitím nealkoholických nápojů a něčím k jídlu. Chlebíčky a jednohubky jsou ideální díky vysokému obsahu tuku, který na sebe váže alkohol, takže žaludek a játra pak mají méně práce s jeho zpracováváním.


Rada lékaře: Zkažený žaludek po vánočních hodech uklidněte odlehčenou dietou založenou na lehkých vývarech, ovoci a zelenině.
Přírodní rada: „Trávení usnadní zázvorový čaj. Stačí svařit nakrájený zázvorový kořen s hřebíčkem, skořicí a případně novým kořením a dostaneme štiplavý čaj, který výborně chutná oslazený medem,“ doporučuje MUDr. Šácha.


Preventivně si před každým jídlem můžeme dávat na špičku nože zázvorové směsi z jemně nastrouhaného zázvoru, soli a citrónové šťávy, kterou uchováváme ve skleničce v lednici.


Vendi

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mě vyhovuje Colon Dophilus. Zažívání po něm mám krásně fungující.
Obrázek uživatelky
profil
Já při problémech se zažíváním sahám po probiotikách od pharmaagency.
Obrázek uživatelky
profil
To znám...každé svátky to nakonec dopadne tak, že mám buď pálení žáhy nebo těžko od žaludku :( Ale na žáhu mi pomáhá trochu piva nebo jedlá soda...a na žaludek je nejlepší Pangrol - zklidní a pomůže natrávit těžké jídlo.
Obrázek uživatelky
profil
Na žáhu mi většinou zabere mléko nebo jedlá soda..Rozhodně se vyplácí jíst pomalu a po malých porcích... ale když mě chytne žaludek (třeba po smaženém), tak si beru Pangrol. Doplní trávicí enzymy, pomůže k lepšímu trávení a je volně prodejný...takže mám raději vždy po ruce v domácí lékárně.
A pak ideálně hurá ven na procházku Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hlavne uplne ľaho straviteľná strava
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles