Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaterní dietou nehubnete, ale dopřáváte odpočinek svým játrům

21. 02. 2013 | Diety
S novým rokem přichází obvykle řada začátků, mezi nejčastější patří zahájení diety. Zatímco cílem většiny diet je redukce přebytečných kilogramů či ozdravení jídelníčku, jaterní dieta přináší odlehčení játrům. Drží se na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra. Střídmost v jídle a pití alkoholu či prevence proti žloutenkám a mononukleóze by měla pomoci játra udržet zdravá a vyhnout se přísné dietě.

Onemocnění jater zapříčiňuje nadměrné užívání léků, pití alkoholu ale také infekční nemoci, nejčastěji mononukleóza a žloutenky. Ty se obvykle šíří velmi rychle. Proti žloutenkám typu A a B se dá chránit očkováním, a to jednou kombinovanou vakcínou, která se očkuje ve třech dávkách a poskytuje dlouhodobý účinek. Naproti tomu proti mononukleóze zatím taková ochrana neexistuje a v rámci prevence se doporučuje vyhýbat se kontaktu s nemocnými.

Jaterní dietou nehubnete, ale dopřáváte odpočinek svým játrůmZákaz alkoholu i čerstvého pečiva

Pacienti s nemocnými játry musí držet jaterní dietu několik měsíců až půl roku. Úprava jídelníčku spočívá především ve vynechání živočišných i rostlinných tuků a živočišných bílkovin. Jídla se nesmí výrazně kořenit, nedoporučuje se ani bujón, česnek či cibule. Milovníci pečiva si musí počkat pár dní a jíst pouze starší, okoralé kousky nebo netučné dietní koláče. Absolutně zakázaný je alkohol, jehož konzumace játra velmi zatěžuje.

Vyhněte se smaženým pokrmům

Aby jídla splňovala podmínky jaterní diety, nesmí se suroviny během přípravy smažit ani grilovat. Dokonce ani pečení není vhodné. Naopak se doporučuje vařit ve vodě, dusit, popřípadě upravovat jídlo na teflonové pánvi bez použití tuku. Často se pokrmy dají chutně a zdravě připravit i v tlakových hrncích.

Játra jsou největší žlázou a největším orgánem dutiny břišní v lidském těle. Nachází se na pravé straně pod bránicí a mají klínovitý tvar. Zastupují detoxikační funkci a představují centrum metabolické výměny, filtr a uložiště důležitých látek.

Nevhodné potraviny:

Sádlo, máslo, tučná masa;
uzeniny – suché salámy, paštiky, klobásy; tučné mléčné výrobky;
ostré koření, bujony;
vejce, tatarka, majonéza;
některá zelenina – česnek, cibule, okurka;
některé ryby – losos, makrela, kaviár;
čerstvé pečivo a sladkosti.

Vhodné potraviny:

Olivový nebo řepkový olej;
libové maso;
nízkotučné a polotučné mléčné výrobky; neostré koření;
zelenina – mrkev, celer, brokolice, rajčata; ovoce (kromě kompotu, kokosu, marmelády);
pečivo – včerejší, chléb, netučné koláče; výrobky z bramborového a tvarohového těsta.

Autor: Prim. MUDr. Dalibor Pastucha, PhD.
Klinika rehabilitačního a tělovýchovného lékařství FN Olomouc


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Kdysi jsme byli s tchýní na houbách, byli jsme mladí a nudili se. Manžel převaloval na jazyku kousíček prašivky ( to jsou všechny kromě těch bez rýh zespodu)- a spolkl ho. Druhý den skončil v nemocnici,houba byla jen nejedlá, za syrova jedovatá, Čechratka podvinutá. Od té doby po 1 pivu mu testy i druhý den vyletí hodně vysoko. Najednou musí být abstinent. O čerstvém pečivu jsem nevěděla. Můj strýc sbírá hlavně prašivky.
Obrázek uživatelky
profil
já potíže zatím nemám,ale odlehčit játrům bych mohlaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek