Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nadváha - co znamená a jak proti ní bojovat

18. 01. 2018 | Diety
Štíhlá linie - pro tato magická slova jsou ženy i muži ochotni nezřídka podstoupit nejrůznější kúry i speciální chirurgické zákroky. Touha po „štíhlosti“ může přejít až k obsesi, která často vyúsťuje v poruchy příjmu potravy - mentální anorexii nebo bulimii. V posledních letech se přesto prosazuje trend návratu k racionálním dietním postupům, které mají udržovat váhu v optimálním rozmezí, ale nevedou k extrémům.

Tvar postavy v zrcadle času


Společenská touha po „štíhlé linii“ se objevila v USA těsně před První světovou válkou a úzce souvisela s novou módou v odívání, která začala více zdůrazňovat tvar lidské postavy. Této změně předcházelo dlouhé období, kdy tvar těla, především ženského, byl důkladně skrytý a naopak byly upřednostňovány plné ženské linie. Typické jsou barokní obrazy, kde ideálem krásy byla plnoštíhlá postava.

štíhlá linieV protikladu k řadě filmových zpracování, nebyla nadváha výjimečná ani ve starověkých státech. I římské ženy trpěly nadváhou a císař si nezřídka vybíral do svých ložnic ženy vysloveně obézní. Opravdová „posedlost“ po štíhlém pasu je spojena až s britskou modelkou Lesley Lawson, známou pod přezdívkou Twiggy, která v 60tých letech minulého století představovala pochybný vzor absolutní štíhlosti. I když je tomu již padesát let, dodnes je v našem vnímání posunuta míra optimální štíhlosti k tělesné vyzáblosti.

Zdravotní pohled na hmotnost člověka


Z prostého fyziologického hlediska jíme proto, abychom získali energii a stavební složky nezbytné pro existenci našeho života. Právě v energetické potřebě se každý organizmus významně odlišuje. Kromě pohlaví, věku, genetické dispozice nebo charakteru práce hrají v naší celkové hmotnosti roli i faktory psychologické a sociální. Nádváha nebo obezita nevzniká ze dne na den, ale představuje situaci, kdy dlouhodobě převyšuje energetický příjem nad výdejem. Roli mohou hrát i některé vnitřní „vrozené“ faktory, včetně endokrinních poruch, avšak až 99% obezity je zapříčiněno prostým přejídáním se ve spojení s nedostatkem odpovídajícího pohybu. Jíst nesmíme tak, jak potřebuje tělo našeho souseda, ale dle požadavků našeho organizmu.

Obezita jako porucha příjmu potravy


Často pokládáme za poruchy příjmu potravy jen mentální anorexii a bulimii. Přitom nejčastějí poruchou je právě obezita. Pro posouzení tělesné hmotnosti se využívá index tělesné hmotnosti neboli BMI.

BMI = tělesná hmotnost (kg) / tělesná výška (m)2
    1. nádváha: BMI 25 kg/m2
    2. obezita I. stupně: BMI 30 - 40 kg/m2
    3. obezita II. stupně: BMI nad 40 kg/m2

Léčba obezity


Přestože se to v ČR doslova hemží různými poradci, skutečnou kvalifikaci pro tyto odborné vedení léčby nadváhy a obezity lze získat v ČR v současné době pouze na lékařských fakultách. Specializovaná pracoviště mají k dispozici nejen například vícekanálovou bioimpedanční analýzu těla, ale i celou škálu laboratorních vyšetření. Ve většině případů spočívá léčba v úpravě příjmu potravy, návrhu formy a intenzity pohybu a v psychologické podpoře. Použití léčiv je vyhrazeno pro přísně indikované stavy. S výjimkou orlistatu se rekrutují další léky ze skupiny farmak ovlivňujících centrální nervový systém a jejich užívání nesmí být dlouhodobé. Chirurgická léčba spočívá buď v bandáži žaludku nebo v jeho částečném odstranění, případně v zásazích v oblasti tenkého střeva.

Je zdravá výživa a optimální pohybový režim cestou k štíhlé postavě?


Základem redukce tělesné hmotnosti je vždy volba stravy a pohybového režimu. To však neznamená hladovění nebo nezbytnost najmout si „osobního“ trenéra. Zkušenosti ukazují, že pravidelnost stravy s denním rozložením v maximu do časných odpoleních hodin má nezastupitelný význam při redukci nadváhy. Doporučujeme vám odhadnout aktuální energetický příjem z potravy na některé z internetových kalkulaček.
Trápí-li vás nadváha, snižte zjištěnou hodnotu o 10 až 20% a vyjde vám váš optimální redukční energetický příjem. Měli byste dosáhnout trvalého malého energetického nedostatku stravy.
Doplňky stravy mají význam v případech, kdy dieta částečně může omezit přísun některý látek.

Zdroj, foto: Syncare


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !