Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nehubnete? 8 nejpřekvapivějších omylů, proč se vám nedaří zhubnout!

22. 06. 2012 | Diety

Hubnutí je, stejně jako dodržování kvalitní životosprávy umění. Někomu jde snadno, někdo se trápí a není schopný se dopracovat k chtěnému výsledku a dobrému pocitu. Často jsou navíc největším problémem v dosahování a udržení správné linie hluboko zakořeněné mýty a pověry, nad kterými se mnoho z nás tiše baví, někteří jim ale stále věří. Jak jste na tom vy? Přečtěte si 8 nejčastějších mýtů o hubnutí.


Omyl při hubnutí č. 1 - Prapodivné diety


HubnutíTaké jste vyzkoušeli dietu, založenou na konzumaci dětského pyré Jennifer Anistonové, nebo limonádovou dietu Beyonce Knowles, která doporučuje deset dní pít pouze vodu s citrónem nebo šťávou z limetek, javorového sirupu a kajenského pepře?


Případně jste byli odvážnější a vyzkoušeli tzv. kolonoterapii Britney Spearsové, při níž se „hubne“ pomocí výplachů tlustého střeva? Mnozí lékaři před nesmyslnými dietami tohoto typu varují: hrozí dehydratace organismu a neopatrný zákrok navíc může vést až k perforaci střev!


Omyl při hubnutí č. 2 - Ovoce mohu jíst
kdy chci a kolik chci   


Stává se, že člověk v představě zdraví prospěšného ovoce přestane jíst cokoli jiného. Protože má však ovoce nízkou sytivost, jí ho pak od rána do večera a ve velkém množství. Vedle vitamínů totiž ovoce obsahuje velké množství monosacharidů, které jsou nejrychlejším zdrojem energie. Proto je vhodné je konzumovat hlavně dopoledne nebo před sportovním výkonem, určitě ne jako pozdní večeři.  Pokud to s hubnutím myslíte vážně, zapomeňte raději na sušené, zavařované ovoce a kandované ovoce.


Omyl při hubnutí č. 3 – Vejce jsou nezdravá, protože zvyšují cholesterol            


Vejce jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin a nejsou příliš energetická (334 kJ). Jedna studie dokonce prokázala, že konzumace vejce k snídani může vyvolat pocit sytosti a snížit celkový příjem potravy během celého dne. Mezi lidmi stále panují obavy z nepříznivého vlivu vajec na zvýšený cholesterol. Cholesterol v potravinách však ve většině případů neovlivňuje jeho hladinu v krvi tolik, jako druh a množství snědeného tuku. Vejce připravená na různé způsoby se doporučují i při redukční dietě a to proto, že jsou vhodným zdrojem bílkovin.


Omyl při hubnutí č. 4 – Light produkty pomohou hubnout    

mléčný výrobek


Jde o jednu z nejčastějších chyb.
Takzvané „light potraviny“ mívají buď snížený obsah tuku, nebo cukru, naproti tomu ale obsahují některé další složky (např. zahušťovadla), která energetický příjem naopak zvyšují. Aby odtučněný jogurt získal svoji typickou konzistenci, musí se při výrobě namísto tuku používat zahušťovadla, v nichž ve většině případů není cukr omezen. Light výrobky mají také nižší sytivost, a proto máme tendenci jich sníst více, což v konečném důsledku znamená také vyšší příjem energie. Při hubnutí jsou doporučovány spíše bílé jogurty, acidofilní mléka a kefíry s obsahem tuku do 3 %.


Omyl při hubnutí č. 5 – Sýry jsou zdravé a dietní       


Jak které. Tvrdé sýry mohou v sušině obsahovat 20, ale také 50 % tuku v sušině. V  Česku tolik oblíbené tavené sýry pak nejsou vhodné vůbec, nejen kvůli vysoké hladině tuku, ale také protože obsahují velké množství tavicích solí. Milujete-li sýry, zaměřte se na ty, která mají méně než 40% tuku v sušině, tučnější sýry můžete jen ochutnat.     


Omyl při hubnutí č. 6 – Všechny tučné potraviny musím vyloučit ze svého jídelníčku


I tučnější potraviny obsahují pro naše tělo důležité látky, navíc tuk jako takový aktivuje některé vitamíny. Není proto vhodné, vyloučit je zcela, spíš je dobré jejich konzumaci omezit.


Omyl při hubnutí č. 7 – Olivový olej je méně tučný, smažím proto jedině na něm


Olivový olejPomineme-li, že by se při hubnutí nemělo smažit vůbec a když, pak je třeba řízek nebo třeba květák osušit papírovým ubrouskem, je smažení na olivovém oleji energeticky náročnější, než například na másle. 100 gramů másla totiž obsahuje 3 000 kJ, zatímco stejné množství olivového oleje má asi 3750 kJ. Olivový olej je nicméně přesto zdravější, obsahuje totiž vyšší množství nenasycených mastných kyselin.


Omyl při hubnutí č. 8 – Nejím polévky, obsahují energii a přitom nezasytí


Polévky sice mají svou energetickou hodnotu, v žaludku ale zaberou místo, takže o to méně sníme z druhého, pravděpodobně mnohem kaloričtějšího chodu. Stejný efekt pak má také sklenici nekalorické tekutiny bezprostředně před jídlem. Tento zvyk vám navíc pomůže udržet pitný režim – vypít bychom měli 1,5 – 2,5 l tekutin denně.

Zdroj: Institut Kompliment


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
clanek moc hezky napsany....a výborná motivace, dekuji
Obrázek uživatelky
profil
Tak to jsi šikulka.
Moc ti gratuluji a přeji, ať se ti kila nevrátí.
Smajlík
Taky závidím.
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
při denním příjmu 6000 kJ. To už vás nutí přemýšlet o tom co jíte abyste nehladověli a tak se vyvarování výše uvedených omylů dostaví jaksi samo.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles