Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nezapomínejte na vlákninu!

6. 10. 2009 | Diety

Vláknina, slovo dnes skloňované ve všech pádech, byla dříve neprávem opomíjena. Předpokládalo se, že nemá pro lidský organismus význam a je pro něj nevyužitelná (balastní).

Poslední zprávy odborníků však uvádějí, že příjem vlákniny v dostatečném množství má naopak pro lidský organizmus a jeho správné  fungování velmi pozitivní vliv. Celosvětové výzkumy dokonce potvrdily, že vláknina má schopnost příznivě ovlivňovat naši tělesnou hmotnost. A proto bychom na ni neměli při našem stravování zapomínat a měla by být pravidelnou součástí našeho každodenního jídelníčku.


Co je to vlastně vláknina?

Vláknina, látka rostlinného původu, patří mezi polysacharidy. Nepatří mezi živiny, ale je významnou složkou naší stravy. Pro lidský organismus je nestravitelná - není štěpitelná trávicími enzymy člověka ve střevech a přechází v nezměněné podobě do tlustého střeva. Jedná se tedy o látku, která je z energetického hlediska téměř nevyužitelná jako přímý zdroj energie. Podle rozpustnosti ve vodě dělíme vlákninu na rozpustnou (bobtnavou, měkkou) a nerozpustnou (hrubá vláknina, plnidla). V potravinách obsahujících vlákninu se vyskytují většinou oba druhy.


Rozpustná vláknina snižuje účinnost enzymů trávících sacharidy. To znamená, že potraviny s obsahem vlákniny mají nižší glykemický index – energie se uvolňuje pozvolněji a je tím lépe využitelná. 

Nerozpustná vláknina na sebe váže vodu, podílí se tedy na zvětšování objemu stolice, podporuje peristaltiku střev a tak zabraňuje vzniku zácpy. Tento pozitivní proces je možné podpořit i dostatečným příjmem tekutin, tedy dodržováním dostatečného pitného režimu.

Vláknina slouží také jako prebiotikum, to znamená substrát pro bakterie, které mají prospěšný účinek pro lidský organizmus.


Proč je pro nás vláknina tak potřebná?


Význam vlákniny ve stravě je velmi široký. Vláknina obsažená ve stavě má pozitivní vliv na trávení, zpomaluje vyprazdňování žaludku a tím prodlužuje pocit sytosti, pozitivně ovlivňuje funkci střev, působí proti zácpě. Vláknina obsažená v potravinách snižuje jejich glykemický index, ovlivňuje vstřebávání sacharidů ve střevě. Díky obsahu vlákniny se energie uvolňuje postupně a je organismem lépe využitelná.

Vláknina reguluje vstřebávání tuků a cholesterolu v tenkém střevě, a tím napomáhá vylučovat cholesterol z těla.

Při trávení vznikají ve střevě odpadní toxické látky. Ty je vláknina schopna absorbovat na svém povrchu a odvádět je snadněji z těla ven. Nedochází tak k dlouhodobému zatěžování organismu toxickými látkami.

Vláknina tedy sehrává v naší stravě velmi důležitou roli jako součást zdravého životního stylu, ale také jako prevence proti závažným civilizačním onemocněním, které v České republice stále patří mezi nejčastější příčinu úmrtí. Mezi ně patří rakovina tlustého střeva a kardiovaskulární onemocnění. Příčinou těchto onemocnění však není jen nepravidelný stravovací režim, nevhodný výběr stravy s nedostatkem vlákniny, ale také nedostatek pohybu zaviněný zejména častým sedavým zaměstnáním.

 

Kde vlákninu najdeme?

 

V pravidelných jídelníčcích českých občanů se objevuje jen malé množství potravin s obsahem vlákniny. Naše stravování se tak liší od obyvatel jiných evropských zemí, kde jsou potraviny s vlákninou přirozenou součástí stravovacích návyků. Vláknina je ale všude okolo nás, stačí z ní jen udělat běžnou součást našeho stravovacího režimu.

Vlákninu najdeme v zelenině, ovoci, luštěninách, obilninách, bramborách, také v běžně dostupných výrobcích jako např.  müsli výrobky nebo cereální tyčinky.

 

Jak dostat vlákninu do jídelníčku?

 

Kombinace čerstvé zeleniny a ovoce se správně upravenými luštěninami a obilninami dokáže s tělem dělat zázraky.

Základem by měla být zdravá snídaně s obsahem vlákniny, které jsou vyrobeny z vysoce hodnotných  surovin – ovoce, celozrnné obiloviny, med, ořechy a další.

Na závěr je třeba zdůraznit a upozornit, že zdravé stravování není jen o dostatku vlákniny v jídelníčku, ale zejména celkovém přístupu ke stravování – vybírat pestrou stravy z kvalitních surovin, zařadit do jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny, jíst 5-6x denně a dodržovat dostatečný a pravidelný pitný režim.     

 

Zdroj: CORNY Linea


Gabriela Straková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já přidávám do jídla pšeničné otruby, hlavně když nestíhám, a není čas na tu zeleninu a ovoce. Celkově se cítím lépe.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mohu říci, že brambory jím skoro denně, přesto jsem tu můra rakovinu dostala, jenomže si myslím, že je zaviněná také dědičností, máme ji v rodině, navíc problémy v životě a vše skončí špatně. Hlavně, že si užívám zdravíčka, i když s tím stresem musím stále bojovat. Protože problémy v rodině jsou stále stejné.
Obrázek uživatelky
profil
článek je jistě výstižný.
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý a poučný článek,ale je to už zřejmě dost známé,hodně se už o tom napsalo!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles