Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

O čem se nahlas nemluví – trávicí potíže

25. 07. 2009 | Diety
Zažívací problémy jsou tématem, o kterém se ve společnosti nemluví nahlas, a ten, koho postihnou, si je drží pěkně pod pokličkou. Leckdo má problém svěřit se s jejich příznaky dokonce i lékaři. Přitom se jedná o problém miliónů lidí na celém světě a jejich počet vlivem současného hektického životního stylu neustále narůstá. Zácpa, nadýmání, průjem nebo pálení žáhy, to jsou poruchy, které čas od času potrápí každého z nás.

V létě je naše zažívání vystaveno mnoha rizikům, které mohou vyústit v nepříjemné zažívací a trávicí problémy. Bakterie se v teplém počasí množí přímo geometrickou řadou a kontaminované potraviny na nás číhají na každém rohu – zmrzlina ze stánku, led v nápoji, neumyté ovoce nebo třeba nedostatečně tepelně upravené maso na grilu, to jsou pochoutky, které si těžko odpustíme, ale jejich konzumace nás pak může mrzet ještě dlouho poté.

„Rizikovými skupinami potravin jsou nedostatečně tepelně zpracované masné a mléčné výrobky, vejce a výrobky z nich, ale také sladkosti a lahůdky nebo neomyté ovoce,“ vypočítává gastroenteroložka MUDr. Anna Jungwirthová.

Jaké nepříjemnosti tedy náš trávicí trakt nejčastěji postihují, co je způsobuje a čím se jim vyhnout?


O čem se nahlas nemluví – trávicí potížeZácpa není nemocí, ale pouze příznakem a popisujeme ji jako méně časté a obtížné vyprazdňování střev. Zácpa se však dělí na dva typy – může být krátkodobá nebo chronická. „Krátkodobá zácpa může být spojena např. se stresem z nového prostředí. Po příjezdu na dovolenou má mnoho lidí problémy s vyprazdňováním. Na vině je zejména nervozita a napětí, někdy také nepříjemné pocity, za které může nedostatečná hygiena toalet v hotelech či na cestách,“ vysvětluje MUDr. Jungwirthová.

Chronická zácpa je dlouhodobé obtížné vyprazdňování střev s frekvencí menší než 2 stolice za týden. Projevuje se mimo bolestí břicha také únavou, nesoustředěností a bolestí hlavy. I když se zácpa nezdá být vážným zdravotním problémem, může mít i závažnější příčiny. Pokud tedy problémy v rozumné době neodezní, je vhodné svěřit se lékaři.  Zácpa je totiž  rizikovým faktorem pro vznik zánětů, polypů, hemeroidů a dokonce i rakoviny.

Průjem je jednou z nejčastějších nepříjemností, které nás mohou na dovolené nemile překvapit. „O průjmu mluvíme tehdy, dochází-li k častějšímu vyprazdňování řidší stolice, tedy asi třikrát denně, nebo častěji,“ definuje gastroenteroložka MUDr. Anna Jungwirthová. Také u průjmu rozlišujeme akutní typ, který trvá maximálně několik dní, a chronický, který trvá týden, nebo dokonce déle. Akutní průjem bývá obvykle zapříčiněn infekcí, ať už virovou, bakteriální, či parazitickou, nebo také nevhodnou stravou. Dlouhodobý průjem mívá většinou vážnější příčiny, může se jednat o průvodní jev onemocnění střev, slinivky břišní, žlučníku či jater. Přetrvá-li průjem déle, než tři dny, je vhodné vyhledat lékaře.

Nadýmání - Nevolnost, pocit plnosti, bolest a nafouklé břicho – to vše jsou příznaky zmnožení plynu ve střevě. Plyn se do střev může dostat dvěma způsoby – při polykání potravy nebo kvašením a hnitím při chemických trávicích reakcích. Snad nikomu nedělá dobře představa, že právě tohle se děje v jeho útrobách. Plyn se částečně absorbuje, někdy však odchází z těla ven. Následky jsou nepříjemné a společensky trapné. Nadýmání však může být způsobeno také poruchou trávení a nedostatečnou činností enzymů. Obzvlášť při prudkých bolestech, které se dostaví náhle, případně přetrvávají přes úpravu jídelníčku, je vhodné konzultovat situaci s lékařem.

Nenechte si zkazit nejhezčí chvíle v roce nepříjemnými pocity a obtěžujícími problémy. Připravte své zažívání na léto a nepříznivé vlivy, které budou jeho rovnováhu ohrožovat, ať už se vypravíte na dovolenou do exotických krajů, nebo třeba na „Mácháč“. Díky vhodné volbě jídelníčku, zdravé životosprávě a prevenci se těmto nástrahám ubráníte snadněji.

Zdroj: Linex Forte

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Na žlučník je dobrý nejen mátový čaj ale také pampeliška, meduňka, lékořice a kdo nemá alergii na heřmánek, tak heřmánkový čaj.
Obrázek uživatelky
profil
já nemám žlučník už řadu let, jídlo si moc nehlídám, ale nejím toho moc najednou. Když někdy něco splácám víc, než bych chtěla, na 100 procent mi zabírá silný mátový čaj. Mátu si pěstuju sama.
Obrázek uživatelky
profil
Každý si musí dávat pozor pokuď nemá akutní problémy já nemá žádné potíže, ale vím že si musím dát jogurt večer a né jako většina lidí ráno dát si jogurt ráno nebo např. mléko tak se z domu nehnu jak běhám.
Takto se toho vyvaruji .SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles