Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pět rad pro zdravé zažívání

5. 06. 2009 | Diety
Zdravé zažívání je jednou z věcí, kterou si ani neuvědomujeme, je-li vše v pořádku. Ve chvíli, kdy se něco pokazí, to však pocítíme velmi rychle.

Objeví se nejen nepříjemné pocity v břiše, nadýmání a střevní problémy, ale také celková únava, zašedlá pleť a vlivem oslabené imunity také další, zdánlivě nesouvisející nemoci. Střevní trakt je totiž nejdůležitějším a největším centrem imunity lidském těle. Běžně je osídlen asi 500 – 1000 druhy mikroorganismů, které vytváří střevní mikroflóru. Tyto „hodné bakterie“ žijí v rovnováze a starají se o to, aby se „zlé bakterie“ nepřemnožily a nenarušily tak přirozenou rovnováhu zažívání. Přinášíme vám 5 dobrých rad, jak o své zažívání správně pečovat. Budete-li se jich držet, slibujeme, že budete mít v bříšku jako v pokojíčku.

1) – Jezte správně a hodně pijte    
Přidejte do svého jídelníčku více vlákniny. Pouze každý 20. Čech si jí dopřává v dostatečném množství. Vláknina prochází trávicím procesem pomalu, takže nás zasytí na delší dobu a v důsledku se tak sníží množství jídla, které zkonzumujeme. Navíc působí příznivě na prostředí střevní mikroflóry a podporuje činnost střev. Vlákninu najdeme především v ovoci a zelenině, které však neloupeme, protože je obsažena právě ve slupkách, dále v celozrnných obilovinách a pečivu, v luštěninách a ořechách. Ke zdravě fungujícímu zažívání je nutný také dostatečný a pravidelný příjem tekutin.

5 rad pro zdravé zažívání2) – Nedělejte si v zažívání nepořádek
Omezte tučná jídla, zejména ta připravovaná na přepáleném oleji. Vyhněte se také přílišné konzumaci uzenin a červeného masa. Zažívání nepomůžou ani nápoje s obsahem kofeinu a alkohol. Na jeho správné fungování má vliv také celková životospráva a psychický stav. Na problémy s trávicím traktem si tedy zaděláváte i tehdy, pokud často ponocujete, kouříte, nepravidelně se stravujete a nemáte dostatek pohybu. Dalším spouštěčem je dlouhodobý a nadměrný stres. Negativní vliv na rovnováhu střevních bakterií má také léčba antibiotiky.

3) - Nechte si pročistit střeva

Slyšeli jste již o kolonoterapii? V záhybech našich střev se podle odborníků nachází až 10 kg usazených nestrávených zbytků potravy, které tělo nedokáže samo vyloučit. Kolonoterapie je způsob vodoléčby, při kterém jsou nánosy ze střev vymývány vodou přitékající pod malým tlakem pod dohledem odborně vyškoleného terapeuta. Podle příznivců této metody, mezi které patřily například princezna Diana, Marilyn Monroe, ale i současné krásky jako je Naomi Campell nebo Gisele Bündchen, mají pravidelné terapie na pročištění střev řadu pozitivních důsledků. Mezi ně patří posílení svalů trávicího traktu, obnovení rovnováhy pH, lepší vstřebávání živin,  stimulace imunitního systému a pravidelnější stolice. Výsledek se projeví i celkovým nárůstem vitality a přílivem energie.

4) – Užívejte probiotika a prebiotika
Probiotika jsou živé bakterie, které jsou součástí některých potravin či potravinových doplňků. Obnovují rovnováhu střevní mikroflóry a působí tak příznivě na zdraví člověka. Nejčastěji se můžeme setkat s různými druhy mléčných bakterií, jako jsou laktobacily a bifidobakterie. Najdeme je zejména v zakysaných mléčných výrobcích a v kvašené zelenině. Prebiotika jsou 5 rad pro zdravé zažívánínestravitelné části potravy nebo potravinových doplňků, které zajišťují prostředí pro bakterie získané z probiotik a podporují jejich činnost ve střevě. Nacházejí se třeba v chřestu, pórku, cibuli, česneku nebo artyčoku. Nejjednodušší způsob, jak doplnit množství probiotik i prebiotik zároveň, je užívání potravinových doplňků s jejich obsahem.

5) – Nezapomínejte na pohyb
O tom, že je pravidelný pohyb nezbytný pro zdravé fungování organismu, jíž byly popsány stohy papíru. V dnešní době, kdy většina z nás má sedavé zaměstnání, je obtížné splnit alespoň doporučovanou dávku pohybu týdně. Nemusíte se však jen potit několikrát týdně v tělocvičně či posilovně. Stačí trochu upravit své denní rituály. Místo výtahu vyběhněte domů po schodech, na eskalátorech nestůjte, ale šlapejte nahoru, ráno si nechte ujet autobus nebo tramvaj a jděte pár zastávek pěšky. Zima konečně skončila a pěkné počasí je tady, dopřejte si tedy večerní procházku. Krom toho, že spálíte kalorie z večeře, si také vyčistíte hlavu a bude se vám příjemně spát.

Zdroj: Aspen.pr

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Vše je velice dobře popsáno.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek