Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Řízení příjmu potravy

7. 05. 2008 | Diety

Málokdo ví, že 2/3 naší populace trpí podváhou a velká část „ nepodvyživených“ jsou lidé se  zdravotními problémy, které vznikly v důsledku poruchy příjmu potravy (obezita, hypercholesterolemie, vysoký krevní tlak,…). Správný příjem potravy má velký význam pro naše tělo, nejenže mu dodává dostatek energie, živin a vitamínů, ale také minerální látky, stopové prvky vlákninu, vodu a další potřebné látky.

 

V našem mozku, přesněji v hypotalamu máme dvě centra, která řídí přijímání potravy, a sice centrum hladu a centrum sytosti.

Centrum sytosti řídí především krátkodobé rytmy v příjmu potravy. Na jeho činnost mají vliv distenze (roztažení) žaludeční stěny, peptidový hormon cholecystokinin a glukózo – senzitivní neurony mozkového kmene (zvýšená hladina glukózy má tlumivý vliv na příjem potravy). Ovoce je zdravé

Na dlouhodobé regulaci se podílí hlavně tukové buňky.

Další faktory, které ovlivňuj příjem potravy, jsou například horečka, změny teploty zevního prostředí nebo důležité cirkadiální rytmy (rytmy v příjmu potravy). Krátkodobý akutní stres může příjem potravy také utlumit, dlouhodobý stres nebo deprese může mít efekt opačný.

Podle zdravotnických studií ovlivňuje ze 60% náš zdravotní stav výživa! Spolu se zdravým životním stylem pak tvoří 80%. Pouze  20% zbylých procent se vztahuje ke genetickým předpokladům, životnímu prostředí, úrazům atd.

 

Význam proteinů pro organismus:

Proteiny jsou hlavní stavební složkou podpůrných orgánů a svalstva, některé hormony, slouží jako transportní proteiny a enzymy, protilátky a při nedostatku i zdroj energie. Pro naše tělo je potřeba neustále v potravě dodávat tzv. esenciální bílkoviny. Tedy ty, které si naše tělo neumí samo vyrobit. Doporučený příjem proteinů denně je asi 10 – 15% celkové energie, tj. 0,8 g bílkovin na jeden kilogram hmotnosti denně. Zvýšený příjem je důležitý především v nemoci a těhotenství.

Důležité také je, aby byla v rovnováze tzv. dusíková bilance, protože bílkoviny netvoří zásoby. Při nedostatku bílkovin může dojít k poruchám tělesného i duševního vývoje, snížení odolnosti proti nemocem, tvorbě edémů a zhoršení hojení ran.

 

Význam lipidů v organismu:

Tuky jsou estery glycerolu a vyšších mastných kyselin. Na tyto látky se také tuky ve střevech štěpí. Jedná se bohatý zdroj energie, vytvářejí izolační vrstvy (obaly orgánů, tepelná izolace,…), jsou nezbytné pro vitamíny rozpustné v tucích

Doporučovaný příjem je asi 25-30% energetického přívodu. Při nedostatečném příjmu tuků se zhorší hojení ran, zpomalí se růst a dokonce se mohou vyskytnout i problémy s reprodukční schopnosti nebo srdečního rytmu. Z nadměrného příjmu tuků vzniká obvykle obezita, zvyšuje se riziko vzniku diabetu mellitu či zhoubných nádorů.

 

Význam sacharidů v potravě:

Sacharidy, především glukóza, jsou nejrychlejším zdrojem energie zejména pro mozek a svaly. Polysacharidy poskytují svou energii pozvolna, protože se musí nejprve rozložit na tělu vstřebatelnější látky. Nicméně cukrů bychom měli přijmout 50 – 55% celkové energie.Nadměrný příjem sacharidů vede k obezitě, zvyšuje předpoklady pro vznik diabetes mellitus (cukrovky) a hrozí nebezpečí zubního kazu.

 

Vláknina

Vláknina je tvořena především polysacharidy (celulóza, pektin,…). Dělí se na nerozpustnou, která na sebe ve střevech „ nabalí“ odpadní látky a usnadní jim cestu z těla, podporuje peristaltiku střev (přirozené pohyby střevní svaloviny, díky kterým se potrava posunuje), takže působí příznivě proti zácpě. Vláknina rozpustná (pektin) váže žlučové kyseliny a pomáhá snižování cholesterolu v krvi.Zpomaluje resorpci sacharidů a výrazně brzdí tvorbu cholesterolu v játrech.

 

Takže co vlastně jíst?

Zásadně pestrou stravu, snažit se zvýšit příjem ovoce a zeleniny, denně konzumovat dostatek tekutin. Pravidelně konzumujte mléčné výrobky, maso jezte libové bez viditelných tuků, omezte smažené pokrmy a jen výjimečně konzumujte instantní polévky.



DanielkaZ

ChytráŽena - čtenářka



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
omezuju jídlo...jsem studentka a mám zkouškové období-tudíž se nepohybuji tak často jak bych měla nebo chtěla a proto omezuji příjem jídla až na polovinu...snídám obědvám a večeřím...mezitím jen ovoce
Obrázek uživatelky
profil
Začít samozřejmě snídaní! Snídaně je totiž základ úspěšného dne. Tělo potřebuje dotankovat energii a tak už tady si můžete dopřát vlákninu. Moje oblíběná snídaně je např. jogurt, do kterého přidám 1-2 hrstky celozrnných lupínků Nestlé Fitness a k tomu ještě kousek ovoce. Tato snídaně zasytí, dodá Vám dodá energii na celé dopoledne a jelikož cereálie obsahují vlákninu, staráte se tím i o vaše zažívání.
Obrázek uživatelky
profil
Osvědčilo se mi, když jídlo velmi důkladně žvýkám, třeba až 20x než polknu.Mozek se nedá ošálit. Teprve za 20 minut dá impuls, že je tělo najedeno.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles