Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sladkosti ve výživě dětí

6. 11. 2013 | Diety
Sladkosti nelze z jídelníčku dětí vyloučit, neboť sladká chuť je první, se kterou se po  narození setkají, když pijí mateřské mléko. Ale je s nimi třeba nakládat velmi opatrně. Jako zpestření jídelníčku neuškodí, ale neměly by být dávány za odměnu ani jako úplatek.

Stejně tak by sladkosti neměly nahrazovat další důležité složky ve výživě. Když se dítě nají sladkostí, odmítá jíst běžnou stravu, ale tím organismus dítěte přichází o živiny, které potřebuje pro správný růst a vývoj. Mnohé maminky řeší nechutenství dětí přislazováním, což také není vhodné. Sladkosti mají vysokou energetickou hodnotu, jsou zdrojem rafinovaného cukru a nevhodných tuků.

Navíc většina z nich je chemicky „vylepšená“, při jejich výrobě jsou používány přídavné látky (aditiva) k dochucení, obarvení nebo jsou aromatizovány, což zdraví dětí rozhodně neprospěje a může způsobovat vyrážky a u citlivých dětí projevy potravinové alergie. Sladkosti patří do skupiny potravin s tzv. vysokým glykemickým indexem (GI), který mimo jiné určuje na jak dlouho nás daná potravina zasytí. Čím vyšší je GI potraviny, tím kratší dobu zasycení vydrží, po sladkostech dostaneme velmi brzy hlad.

Sladkosti ve výživě dětíSladkost jako odměna


Velkým problémem je, že dětem se za odměnu či vyjádření přízně kupují dorty, zákusky, čokolády, zmrzliny a bonbony. Tyto sladkosti sice velmi rychle nasytí, ale nedodávají organismu žádné důležité látky potřebné pro růst a vývoj a ve větším množství berou chuť k zdravému jídlu. Tato "odměna" mívá i další účinek - místo normálního jídla, kterým dítě začne pohrdat, roznítí u dítěte touhu a bude chtít více bonbonů a dalších sladkostí.

Prarodiče rozmazlují


Jako rozumní rodiče nechcete učit děti na sladké, ale prarodiče tuto vaši „výchovnou linii“ narušují a často kupují dětem sladkosti. Co s tím? Prarodiče by měli zcela respektovat vaše rozhodnutí a nepodrývat vaší autoritu. Je dobře, když mají k dítěti kladný vztah, ale neměli by si ho kupovat a rozmazlovat právě sladkostmi. Chtějí-li vnouče nějak odměnit, je celá řada zdravých alternativ. Takovým domácím lívancům nebo palačinkám žádný špunt neodolá a vůbec mu nebude vadit, že nejsou s čokoládou či nutelou, nýbrž třeba s borůvkami.

Průmyslovým sladkostem mohou konkurovat i domácí ovocné či tvarohové koláče (nejlépe s celozrnnou moukou), které babičky umí upéci nejlépe. Dnes je možné nakoupit i některé zdravější produkty (müsli tyčinky, celozrnné sušenky, cereálie, čerstvé a sušené ovoce a další zdravější dobroty) nebo ještě lépe si s dítětem pohrát, přečíst pohádku, vzít ho na výlet a podobně.

Něco za něco


Je velmi důležité sladkosti vybírat, a také sledovat množství sladkostí, které dítě sní. Nehorší je zvykat dítě na sladkosti jen tak mezi hlavními jídly, to raději cíleně připravte sladkou snídani, svačinu či sladký pokrm k obědu. Vhodné jsou i doma připravené moučníky s celozrnnou moukou a ovocem, výborné jsou i domácí tvarohové či jogurtové dezerty další dobroty. Přirozenou chuť na sladké může uspokojit čerstvé či sušené ovoce, mrkev či přírodní ovocné šťávy. 

Na nákupu…


… můžeme vybrat celou řadu zdravějších sladkostí, k nimž patří müsli tyčinky (bez čokoládové polevy), pufované chlebíčky, cereálie či celozrnné sušenky. Navíc po celý rok je k dostání množství čerstvého a sušeného ovoce, dětem dáváme i různá semínka a jádra ořechů, menším dětem je strouháme nebo mixujeme. Určitě nekupujeme tučné moučníky, bonbony, levné cukrovinky, oplatky, řezy a limonády.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !