Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zákys, podmáslí, jogurtové mléko či kyška – co to vlastně pijeme?

24. 05. 2011 | Diety

Není to ani jogurt, ani mléko, ale jedno mají společné – v našem jídelníčky by rozhodně neměly chybět. Řeč je o zakysaných mléčných nápojích. Spotřeba kefírů a jogurtových mlék u nás v posledních letech neustále stoupá. A to je dobře.


Řada zakysaných nápojů totiž obsahuje probiotické kultury, které jsou důležité pro správnou činnost střev a podporují imunitní systém. Jsou bohaté na vápník, který je zásadní pro prevenci osteoporózy. Jejich pití vám prospěje, pokud užíváte antibiotika, máte problémy s pletí, býváte vystaveni často stresu, anebo držíte dietu.


mlékoZákladem kysaných mléčných výrobků je pasterované mléko, do kterého se přidávají bakterie mléčného kvašení. Liší se druhem použitých mikroorganismů, konzistencí a tučností. Kysané mléko je lépe stravitelné než mléko sladké, obsahuje totiž méně laktózy (mléčného cukru). Je proto vhodnou alternativou pro lidi, kteří trpí alergií na mléko. Obsah vápníku je stejný jako v normálním mléce, ale kyselé prostředí napomáhá jeho lepšímu vstřebávání.


Zakysaných nápojů existuje celá řada – od acidofilníc mlék, přes jogurtové nápoje až po podmáslí.. Jejich druhy a rozdíly mezi nimi nám popsala Ing. Jiřina Ostrowská. Podle typů použitých kultur (jogurtová, kefírová…) rozlišujeme několik druhů zakysaných nápojů:


» Kefír a kefírové mléko jsou kvašené nápoje, které vznikají z mléka a kefírových zrn. Kefírová zrna obsahují kombinaci specifických mléčných bakterií a kvasinek, které žijí ve vzájemné symbióze. Během prokysávání dochází v malé míře k alkoholovému kvašení a tvorbě vitaminu B. Kefír má svěží a pikantní, lehce nahořklou chuť. Působí příznivě na trávení, podporuje chuť k jídlu a je lehce stravitelný. Skutečnost, že kefír pění, je dána přítomností oxidu uhličitého, proto také lehce perlí. Kefírové mléko se liší tím, že obsahuje méně kvasinek než kefír.

Víte, že…
Domácí kefír mívá oproti kefíru kupovanému v obchodě zhruba desetkrát více probiotických organismů. V procesu výroby komerčních produktů se provádí pasterizace, která jejich počet snižuje.


» K přípravě acidofilního mléka se používá kultura Lactobacillus acidophilus. Jedná se o bakterie mléčného kvašení, které výrazně ovlivňují pozitivní složení střevní mikroflóry. Acidofilní mléko dodává organismu také např. vitamin B12. Jeho chuť je výrazně kyselejší. Má podobné účinky jako kefír a vyrábí se v řadě ovocných příchutí.


snídaně» Zákys vzniká kysáním mléka a smetanové kultury. Má probiotické účinky, čímž pozitivně působí na střevní mikroflóru a zvyšuje obranyschopnost organismu. Pravidelné pití zakysaných mléčných výrobků zlepšuje stav střevní sliznice a celkově upravuje trávení. Vyrábí se bez příchuti, ale i v mnoha ochucených ovocných variantách. Kyška je termín více méně ekvivalentní zákysu. Je to druh zakysaného mléčného výrobku vznikajícího pomocí smetanové kultury.


Víte, že…
Poslední dobou jsou populární kysané mléčné výrobky s bifidokulturou. Obsahují bakterie střevního původu (Bifidobacterium, Lactobacillus , které mají kromě tradičních výživových účinků ještě příznivé účinky na zdraví. Aby se však takové výrobky mohly nazývat nápojem „s bifidokulturami“, musejí obsahovat minimálně deset milionů bifidobakterií v jednom gramu.


» Jogurtové mléko je kysaný mléčný nápoj, při jehož výrobě se používá jogurtová kultura. Mikrobiologicky je tedy jogurtu podobný. Rozdíl tkví v tom, že jogurtový nápoj je určen k pití a tomu odpovídá jeho konzistence. Má výraznější kyselejší chuť než smetanový zákys.


Víte, že…
Zatímco jogurt, kefír, acidofilní mléko nebo kysaný mléčný výrobek s bifidokulturou jsou přesně vyhláškou definovány, o jogurtovém nápoji v něm není ani zmínka. Jogurtový drink, nápoj nebo koktejl jsou komerční pojmy. Nemusí proto splňovat požadavky předepsané pro mléčné výrobky, třeba počet živých mikroorganismů nebo obsah tuku a sušiny. Tak úplně bez pravidel však nejsou. Pokud je  výrobek označený jako "jogurtový", musí nejméně polovinu tvořit jogurt.


» Podmáslí je vedlejším produktem vznikajícím při výrobě másla. To se dělá ze sladké nebo zakysané smetany. U nás se téměř veškeré máslo vyrábí ze sladké smetany. Pokud nepochází ze zakysané smetany, musí se do podmáslí zákys přidat, obvykle smetanový. Hrubým složením se podmáslí podobá mléku. V porovnání s mlékem má podmáslí nižší podíl sušiny a vyšší podíl lecitinu. Má mírně nakyslou chuť.


másloVíte, že…
Podmáslí je vhodné i pro lidi s poruchami jater, kvůli nízkému obsahu tuku (maximálně do 1,5 procenta) se hodí také pro redukční diety.


» Syrovátka vzniká při výrobě sýrů a tvarohů. Obecně má syrovátka na zdraví řadu příznivých vlivů – od regulace hmotnosti přes regulaci vysokého krevního tlaku, zvyšování imunity, zmírnění metabolického stresu, zlepšení svalových funkcí, zvýšení fyzické síly až po všeobecné zlepšení zdravotního stavu. Bylo zjištěno, že syrovátkové bílkoviny potlačují růst rakovinných buněk.


Syrovátka je nízkokalorická, obsahuje mnoho vitaminů (zejména vitaminy skupiny B, vitamin C a A) a minerálů (hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek ad.). Působí detoxikačně, podporuje činnost ledvin, příznivě upravuje metabolismus, má pozitivní vliv na činnost střev a střevní flóru. Dokáže snižovat hladinu cholesterolu v krvi a v ní obsažené mléčné kyselina zlepšují příjem vápníku. Vyrábí se s různými příchutěmi, její konzumace je vhodná pro všechny, včetně těhotných žen. Nejlépe chutná dobře vychlazený.


Servis pro vás – otázka pro odborníka:


Na co si dát pozor, jak vybírat a jak uchovávat zakysané nápoje po dobu jejich trvanlivosti? „Důležité je při výběru sledovat, zda se jedná o čerstvý výrobek, anebo o tepelné ošetřený. Tepelně ošetřené nápoje v Tetra Packu totiž neobsahují živé kultury. Zdraví prospěšný efekt v takovém případě postrádají, vhodné jsou například jen z toho hlediska, že mají snížený obsah laktózy. Čerstvé zakysané nápoje s živými kulturami jsou z nutričního hlediska nejcennější. Skladovat se mají v lednici a podávat dobře vychlazené. Samozřejmě je důležité sledovat datum spotřeby a číst i ostatní pokyny uvedené na obalu,“ radí Jiřina Ostrowská.


Zdroj: Madeta.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to vše můžu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles