Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zamilujte se s banány

16. 04. 2009 | Diety

Banán – potěší nejen náš žaludek.
Všichni víme, že je banán oblíbené ovoce jak u dětí, tak i dospělých. Pro všechny představuje rychlou a výživnou svačinku, kterou zaženeme odpolední mlsnou a tělu dodáme potřebné a prospěšné vitaminy, minerály i stopové prvky. Kuchařky zase vědí, že banán tvoří vhodný a zajímavý doplněk stravy i v kuchyni. Slouží jako zajímavá surovina pro zpestření tradičního českého jídelníčku. Uvědomili jste si však, že banán není pohlazením jen pro váš žaludek? Účinné látky v něm obsažené pomáhají léčit také mozek, zklidní rozbušené srdce, vyrovnávají zvýšený krevní tlak třeba tehdy, když jste právě zamilovaní. A věřte, že láska neprochází vždy jen žaludkem.

Co říká tělo na lásku? Jaké procesy probíhají v lidském organismu, když se zamilujete? Na to odpoví sexuolog MUDr. Ondřej Trojan.

Láska, má překvapivě málo společného se srdcem, kam se tradičně a symbolicky umísťuje, ale hodně s mozkem. Mozek je také nejdůležitějším pohlavním orgánem. V tomto „řídícím počítači“ se to hemží rozličnými působky, proto se také považuje za největší endokrinní žlázu. Je to takový supermarket hormonů. Podněty, které přijímáme z okolí smysly, se shromažďují v tom superrychlém počítači, který nosíme mezi lebečními kostmi, ten je vyhodnotí a reaguje. Například dá impuls nadledvinám (žlázy, které produkují adrenalin, noradrenalin a kortizol). Tak třeba při stimulaci erotickými filmy stoupá sexuální vzrušení u mužů i žen. Při tom se zvyšuje krevní tlak u obou pohlaví, ale  noradrenalin stoupá jen u žen. Adrenalin ani kortizol se u obou pohlaví nemění.

Srdce – a co láska?
„Láska neexistuje. Jsou to jen endokrinní žlázy“ citát z filmu „ Ženich na útěku" Od vzrušení se dostáváme k zamilovanosti. Často je zamilovanost přirovnávána ke stavu drogové závislosti. Ano, bažení po osobě, do níž jsme zamilováni, se může svou intensitou blížit lačnění po tvrdé opiátové droze.  

Platí tedy, že zamilovanost = závislost?
Zamilovanost je stavem změněné mysli, psychiatři tuto změnu připodobňují k nutkavé poruše, lidé v první fázi romantické lásky se nelišili od osob s obsesivně-kompulzivními poruchami. Zajímavé je, že mimo jiné mužský hormon testosteron se u zamilovaných žen zvyšuje, u zamilovaných mužů však klesá. Proč je tomu tak se můžeme jen dohadovat. Třeba proto že testosteron je odpovědný i za agresivitu u mužů a přeci jen není dobré dát najevo hned zkraje, že po čase hodlá muž svoji partnerku třeba „brachiálně vychovávat“. Tyto rozdíly jsou totiž eliminovány, jak ukázaly vědecké studie. Při novém testování skupiny původně zamilovaných po 12 - 24 měsících již rozdíly nebyly. Což je také období, kdy obvykle zamilovanost končí.  

Láska prochází žaludkem aneb Na lásku banánem
Mnoho století si lidé ovšem také uvědomují, že rozkoše z dobrého jídla a z dobrého milování jsou si něčím podobné. Proto některým jídlům byly připisovány účinky stimulátorů sexuální žádostivosti, tvrdilo se, že jde o afrodisiaka. Typicky jsou takovým pokrmem například ústřice. Podíváme-li se na tato tvrzení ve světle dnešních poznatků, zjišťujeme, že bohužel žádná prokázaná afrodisiaka mezi běžnými potravinami nenalézáme. To ovšem neznamená, že by jídlo pro milostný život nemělo význam. Dokážete si, milé dámy, představit, že Vás partner pozve na večeři do fast foodu? To by asi zkusil jen jednou, že! Dobré jídlo a pití je skvělým začátkem a endorfiny, které se nám s pocitem sytosti rozlijí v žilách jsou tytéž, které pociťujeme při a po orgasmu, jen jejich množství je při sexu větší.

Jak vidíme, láska, sex a jídlo mají mnohé společné. Ústřice vyvolají touhu po rozkoši tím, že jsou obvykle servírovány obřadně, nejsou úplně nejlevnější a dávají příležitost, aby se muž blýsknul. Na druhém pólu cenových relací je banán. Řeklo by se obyčejný plod. Přitom v rukách ženy se může změnit ve skvostný dezert. Dodá tělu draslík a hořčík a to je skvělá prevence křečí, jež hrozí třeba při dlouhém milování. Jsa polit čokoládou, přinese ještě fenylethylamin, jenž znásobí pocity rozkoše. Dobré brandy z této krmě udělá výjimečnou záležitost.....A ti štíhlejší si mohou dopřát i trochu šlehačky. Jen tak pro radost!

Vyzkoušejte recepty: 

Banánová pěna s čerstvým mangem

Ranní banánový elixír

Křehký banánový koláč

 


Zdroj: Moje chiquita

Lydias
ChytráŽena.cz








Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jsou dobrá věc.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles