Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zelenina a ovoce v jídelníčku školáků

3. 11. 2008 | Diety

Správná výživa je jedním z významných faktorů, které ovlivňují zdravý růst a vývoj dítěte. Zároveň je důležitá také jako prevence onemocnění v pozdějším věku. Zdravá výživa dětí však není totéž jako zdravá výživa dospělých - má specifické nároky kvůli intenzivnímu růstu a vývoji dětského organismu.

 

Školní dětí ve věku 7 - 15 let mají vyšší celkovou potřebu energie v souvislosti s vyšší tělesnou aktivitou i hmotností.  Důležité v tomto období je dostatečné zásobení organismu vápníkem, který spolu s vitaminy A, C, D, K1 a  B6 a fosforem umožňuje správný růst kostí. Významný je také příjem železa, jodu a dalších minerálních látek, vitaminů a vlákniny.

Vitaminy jsou u dětí nezbytné pro procesy látkové výměny a jejich zvýšený přísun je nutný zvláště v době nemoci, rekonvalescence a při zvýšené fyzické námaze.


Bohužel ale v dnešní době je i pro mnohé děti typická nevyvážená strava často doprovázená stresem a nedostatečnou pohybovou aktivitou, což se projevuje nedostatkem některých vitaminů (zvláště C, B1, B6 a kyseliny listové) v mladém organismu. Spolu s nedostatkem vápníku a železa to může mít za následek zvýšenou únavu a náchylnost k nemocem, ale také anémii, zvýšenou kazivost zubů, poruchy růstu a obezitu. V pozdějším věku může nesprávná strava vést až k takovým onemocněním jako ateroskleróza, hypertenze, obezita, cukrovka, nádorová onemocnění, osteoporóza, aj.


Pravidla pro stravování školních dětí:

    * Naučte děti snídat. Snídaně školáků by měla obsahovat hlavně obiloviny, mléčné výrobky, ovoce a ovocné šťávy a vhodný nápoj. Pokud dítě nemá hlad, do jídla jej nenuťte.

    * Připravujte dětem do školy svačiny. Svačina by se měla skládat z mléčného výrobku, celozrnného pečiva, kousku ovoce či zeleniny.

    * Dbejte na to, aby alespoň jednou denně mělo vaše dítě teplé jídlo.

    * Odpoledne dopřejte dětem zeleninu. Odpolední svačina navíc zabraňuje přejídání

      u večeře.

    * K večeři připravujte dítěti lépe stravitelné pokrmy, například ryby, drůbež, z příloh těstoviny.

    * Maso nemusí být v jídelníčku dítěte každý den, nahradit jej můžete sýry, případně vejci nebo luštěninami.

    * Jako druhou večeři podávejte dítěti zeleninu a ovoce.

    * Dbejte na pitný režim svého dítěte, denně by mělo vypít 2,5 - 3 l tekutin, hlavně neslazených nápojů. Připravte dítěti i do školy láhev s vhodným nápojem (voda, ovocný čaj, ředěný džus). Vhodné je přibalit dítěti také mléčný nápoj, který je však považován spíše za potravinu, a proto by neměl být jediným zdrojem tekutin během dne. Nápoje je třeba střídat, občas zařadíme i minerální vodu. Naučte své dítě, že základním zdrojem tekutin je voda.

    * Sladkosti nejsou pro výživu dítěte potřebné, nedopusťte, aby je dítě chápalo jako odměnu či součást oslav. Pokud je dítěti chcete dopřát, zařaďte je do stravování maximálně 2 - 3 x týdně.


Nejen z toho důvodu je potřeba dbát na dostatečný příjem zeleniny a ovoce ve stravě dětí, což je úkol především pro rodiče. Stravovací návyky a postoje, kterých se dítě drží po celý život, se totiž utvářejí v raném věku a později jsou již hůře ovlivnitelné. Přitom prevence výše jmenovaných zdravotních problémů v dětství má mnohem větší váhu a šanci na úspěch než jejich léčba v dospělosti.


Čtěte také pokračování:

Ovoce a zelenina v jídelníčku školáků - II. díl


Zdroj:Hellmann´s.cz


DanielkaZ

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !