Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zelenina a ovoce v naší stravě

4. 11. 2008 | Diety

Podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) patří nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny mezi nejčastější rizikové faktory, které přispívají ke zvýšené úmrtnosti obyvatelstva. Ovoce a zelenina mají nízkou energetickou hodnotu a navíc obsahují vlákninu, vitaminy a minerální látky, které jsou pro organismus potřebné a v případě nedostatku mohou způsobit závažné zdravotní problémy.


Nízký příjem ovoce a zeleniny má za následek asi 19 % případů rakoviny zažívacího traktu, 31 % případů ischemické choroby srdeční a 11 % srdečních příhod. Naopak dostatečný přísun ovoce a zeleniny může každoročně na světě zachránit 2,7 milionu životů, protože bylo dokázáno, že ovoce a zelenina jako součást každodenní stravy působí zvláště jako prevence obezity, srdečně-cévních onemocnění a některých druhů rakoviny.

 

Programy na podporu zvýšení konzumace ovoce a zeleniny a s tím související projekty prevence civilizačních nemocí - zejména kardiovaskulárních onemocnění - proto nyní probíhají v řadě zemí světa. Nedostatečné množství ovoce a zeleniny konzumuje podle odborníků i česká populace.

 

Konzumace ovoce a zeleniny zajišťuje organismu dostatečný příjem většiny vitaminů, minerálních látek, vlákniny, rostlinných bílkovin a esenciálních látek. Zvýšený příjem ovoce a zeleniny zároveň pomáhá snížit spotřebu potravin s vysokých obsahem nasycených kyselin, cukru nebo soli. V rámci prevence doporučují odborníci z WHO sníst minimálně 400 g ovoce a zeleniny denně (bez brambor a  dalších škrobovitých potravin), přičemž větší část tohoto množství by měla tvořit zelenina.

 

Co obsahuje zelenina

Zelenina je důležitým zdrojem minerálních látek a vitaminů, dále obsahuje vlákninu a biologicky aktivní látky, které mají příznivé účinky na naše zdraví. Z rodiny vitaminů obsahuje zelenina především provitamin A, vitamin B1, vitamin B2,  vitamin B6.

 Zelenina je také významným zdrojem vitaminu C, vitaminu K a kyseliny listové.

Z minerálních látek obsahuje zelenina např. vápník , hořčík , železo , síru , měď , zinek  a další látky.

 

Rovněž ovoce obsahuje řadu vitaminů a minerálních látek, vlákninu a další složky. Z vitaminů je nejvýznamnější vitamin C , z minerálních látek draslík, hořčík, železo , mangan , měď , zinek , jód . Některé druhy ovoce (např. jablka) mají vyšší obsah pektinových látek, což je rozpustná vláknina, které pomáhají vylučovat nadbytečný cholesterol a tím působí jako prevence aterosklerózy a srdečně cévních chorob. Určitou nevýhodou je vysoký obsah cukru v některých druzích ovoce (banány) nebo přítomnost organických kyselin či aromatických látek, které mohou vyvolávat alergické reakce (např. jahody).

 

Z toho vyplývá, že ovoce a zelenina tvoří významnou složku naší stravy, která působí jako preventivní faktor mnoha civilizačních nemocí. Zeleninu i  ovoce bychom proto měli v doporučeném množství konzumovat rovnoměrně po celý rok a kombinovat přitom různé druhy, které jsou v daném ročním období k dispozici. Ke správné výživě je přitom třeba vychovávat už od dětství. Výzkumy ukazují, že dobrý zdravotní stav v dětství je důležitým základem pro zdraví v dospělosti. Konzumace ovoce a zeleniny může ovlivňovat zdraví dětí několika způsoby:

 

   1. vitaminy a minerály jsou potřebné pro zdravý růst a vývoj dětí

   2. konzumace ovoce a zeleniny působí jako prevence srdečních chorob a některých forem rakoviny v pozdějším věku.

 

Z těchto důvodů je potřeba soustavně budovat povědomí o dané problematice u  široké veřejnosti, a to za pomoci a přispění médií, vládních úřadů, nevládních organizací, výzkumných institucí, škol, sdružení rodičů a přátel školy, restaurací, nemocnic, pěstitelů a dodavatelů ovoce a zeleniny apod.

 

Zdroj: Forum zdravé výživy


DanielkaZ

Chytrá Žena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !