Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zmrzlina je zdravější, než si myslíte

8. 07. 2007 | Diety

Vyvážená a zdravá strava je velice důležitým prvkem našeho každodenního života a lidé se čím dál tím více zajímají o to, co konzumují. Je ale pravda, že vyznat se v tom, co je a není zdravé, může být skutečně obtížné. Žijeme v době, která nás zahlcuje informacemi. Ze všech stran dostáváme údaje o nutričním složení potravin, rady a tipy na zaručené diety, přesto je zde stále mnoho potravin obestřeno mýty a pověrami. Zmrzlina je jednou z nich.


Výzkum mezi českými spotřebiteli ukazuje, že mnoho konzumentů podceňuje nutriční složení zmrzliny. Jelikož zmrzlina je sladkým potěšením nebo pamlskem, mylně se domnívají, že automaticky musí mít špatné nutriční hodnoty – tedy, že obsahuje velké množství cukru a tuku.


Lidé mylně věří, že jídlo,
které přináší potěšení, nemůže být zdravé


Zmrzlina

V rámci výzkumu společnosti Unilever nazvaného “Svačinky, pamlsky – mýty a realita” byli lidé dotazováni na jejich vědomosti o nutričních hodnotách různých druhů pochutin, svačinek a pamlsků. Bylo zjištěno, že pokud jde o zmrzlinu, povědomí o výživových hodnotách u mnoha lidí chybí.


Marianne Kirkegaard, ředitelka divize Algida v České republice říká: “Všichni milují zmrzlinu a zmrzlina je bezesporu jedním z nejoblíbenějších sladkých potěšení na světě. Mnoho lidí si neuvědomuje, že se nemusí cítit provinile, když si ji dopřávají. Zmrzlina může být ve srovnání s ostatními pamlsky vhodnější volbou a může se stát součástí zdravé a vyvážené stravy.”


Zmrzlina

Tvrzení, že zmrzlina může být zdravější než si myslíme, je podporováno také některými významnými odborníky na výživu. Nutriční specialista Ing. Petr Havlíček k tomu říká: “Zmrzlina je vhodnou volbou dezertu, především pokud se snažíme nahradit kaloričtější pamlsky, např. tučnější sladké pečivo, sušenky nebo čokoládové tyčinky, těmi méně kalorickými. Zdá se, že spotřebitelé přeceňují zdravotní riziko zmrzliny v porovnání s ostatními pamlsky. Díky relativně lepšímu nutričnímu profilu zmrzliny, můžeme lidem doporučit, aby si občas místo jiných pamlsků vybrali zmrzlinu. Potěšení z jídla a jeho chuť jsou neodmyslitelnou součástí výživy.”


Zmrzlina

Ve výzkumu, nazvaném “Svačinky, pamlsky – mýty a realita” byli lidé v České republice dotazováni na jejich postoje k jídlu a bylo zjištěno, že přestože většina spotřebitelů chce jíst zdravě, mnozí z nich skutečně neví, které potraviny jsou nejvhodnější a jak často je mohou jíst jako součást zdravé a vyvážené stravy. Výzkum ukazuje, že 64 % spotřebitelů se snaží jíst zdravou a vyváženou stravu, ale pro 52 % je velmi obtížné se orientovat v tom, co je skutečně zdravé. Pouze 35 % spotřebitelů ví, kolik kalorií obsahuje většina jídel, které sní.


V rámci evropského výzkumu si respondenti po dobu jednoho týdne chronologicky vedli svůj denní jídelníček. Z něj vyplynuly tyto rozdíly mezi jednotlivými národy:


Francouzi jedí mnohem více sýrů a jogurtů než ostatní evropské národy;

Britové jedí mnohem častěji jako svačinku cereální tyčinku nebo čokoládu;

Němci jsou největší spotřebitelé sycených nápojů a sladkého pečiva;

Italové jedí nejméně sladkostí a cereálních tyčinek ze všech dotazovaných zemí;

Švédové si nejčastěji z evropských zemí dávají na svačinku ovoce a nejčastěji si dopřávají zmrzlinu.


Zmrzlina

ZMRZLINA: Mýty a realita

Téměř 2/3 dotazovaných spotřebitelů (74 %) se domnívá, že zmrzlina obsahuje 1/3 tuku - ve skutečnosti je to výrazně méně. Např. některé zmrzliny obsahují pouhé 2,5 % tuku. Pribiňáček pro děti obsahuje pouze 16 % tuku.


Polovina dotazovaných spotřebitelů věří, že zmrzlina obsahuje 50 % cukru – ve skutečnosti je to podstatně méně. Např. nejoblíbenější dětské zmrzliny Calippo, Twister a Cikk Cakk obsahují maximálně 18 % cukru. Dokonce i zmrzliny s velkým podílem čokolády obsahují pouze 29 % cukru.


90 % lidí si myslí, že ovocný jogurt je zdravější než některá zmrzlina. Ve skutečnosti mají některé zmrzliny méně kalorií a srovnatelně tuku jako 150g kelímek běžného ovocného jogurtu. Navíc obsahuje pouze přírodní barviva a aromata.


100 % spotřebitelů si myslí, že zmrzlina obsahuje umělá barviva a aromata. Ve skutečnosti je většina kvalitních zmrzlin bez umělých barviv a aromat.


Petra Dítětová
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
...tak tu já taky nemusím....jednou za rok-dobrou čokoládovou,a zas mám rok pokoj
Obrázek uživatelky
profil
zmrzliny příliš nemiluji, připadají mi stejně sladké, ba až přeslazené, jako limonády...

nemusím to mít
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles