Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cvičení na míčích vás postaví na nohy!

3. 09. 2008 | Fitness
Ve dnech 11. – 14. září 2008 ve výstavním areálu PVA Letňany Praha proběhne 4. ročník veletrhu WELLNESS BALNEA. Wellness, neboli pocit pohody, spokojenosti a naplnění, se stává součástí životního stylu obyvatel České republiky čím dál tím víc. Právě proto vám přinášíme seriál o tématech, která zajímají všechny milovníky hesla „wellness“.
Chcete dělat něco pro svoje tělo, ale posilovna vám nevyhovuje, aerobic nebaví, spinning je moc náročný a z běhání vás bolí klouby? Nebo jen potřebujete doplnit jmenované aktivity protažením? Případně čekáte miminko nebo patříte k „dříve narozeným“? Pro vás všechny je univerzálním řešením cvičení na míčích!

Cvičení na míčích je známé již od 60. let 20. století, kdy ho švýcarští fyzioterapeuti používali při terapii s dětmi po mozkové obrně – cvičení zlepšovalo balancování a rovnovážné reakce. U nás je tradice mnohem kratší, ale nedá se říci, že krátká; na míčích se v České republice cvičí již více než deset let. Touto zábavnou a poměrně jednoduchou metodou omezíte bolesti zad, posílíte ochablé svalstvo a uvolníte kloubní blokády, zejména v pánvi a pateří. Jsou v této oblasti nějaké nové trendy?

svičení na míči„Ano, samozřejmě,“ odpovídá Karel Pelikán, Dis. „Mezi nové trendy patří například cvičení miminek nebo skupinové cvičení ve fitness centrech. Cvičení na míčích si také oblíbilo mnoho těhotných žen, pomáhá jim totiž výborně uvolnit svaly pánve a posílit hluboký svalový systém. Je vhodné i po porodu, kdy pomáhá zpevnit a zformovat postavu. Cvičit mohou i děti s normálním psychomotorickým vývojem, ovšem až od doby, kdy už samy chodí. V případě opožděného vývoje (např. při dětské mozkové obrně) je vhodnější začít s terapii již dříve po konzultaci s pediatrem či neurologem,“ doplňuje.

Chcete-li s cvičením na míčích začít, doporučuje se nejprve jít na několik sezení s odborníkem – fyzioterapeutem nebo do fitness centra. Když už víte „jak na to“, můžete cvičit doma. Víte, že i samotné sezení na míči (například u počítače) je zdravé? Zkrátka, na míčích se protáhnete, posílíte, zapojíte hluboký stabilizační systém, který je důležitý ke správnému držení těla. Teď už jen podle tabulky vyberte správnou velikost míče a začněte – třeba základní jednoduché cviky, které vám doporučuje Karel Pelikán.


Optimální průměr míče vzhledem k výšce

Výška v cm              prům. míče v cm
   80 - 110                            30
 110 - 135                            45
 135 - 160                            55
 160 - 180                            65
 180 a více                           75


1. Vsedě na míči si dejte ruce v týl. Zhluboka vdechněte a s výdechem obloukovitě předkloňte trup (postupně od krční páteře). V konečné poloze (pánev je kolmo na míč a trup je v předklonu) chvíli vydržte (nezadržujte dech). S vdechem se postupně (obratel po obratli od bederní páteře) vraťte do základního postavení.
2. Vsedě na míči vzpažte. Zhluboka vdechněte a s výdechem ukloňte trup vpravo. V konečné poloze chvíli vydržte. S výdechem se vraťte zpět do základního postavení. Totéž cvičte na druhou stranu.
3. Vleže na břiše (vzpor klečmo, míč pod břichem) vdechněte do oblasti břicha, břicho se „vyklene“ a stlačí míč. S výdechem se břicho zploští a míč se uvolní.

Více o tématu wellness, posilování, cvičení a o mnohém dalším se dozvíte na veletrhu Wellness Balnea ve dnech 11. – 14. září 2008 v areálu PVA Letňany. Návštěvníci budou moci zavítat také na interiérový veletrh TENDENCE probíhající v souběžně na stejném místě a veletrh GASTRO&HOTELSET, který se koná rovněž v PVA Letňany ve dnech 11. – 13. září 2008.



Zdroj: WELLNESS BALNEA

ZUZI
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
výborné cviky
Obrázek uživatelky
profil
Mám doma a tak se na něm snažím sedět u telky a počítače. Je to fajn se pohupovat a vědět že děláte něco pro sebe
Obrázek uživatelky
profil
já teď taky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mám a teď na něm sedím u netuSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Míč mám tak hned ho dnes vyzkouším.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles