Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se vám sportuje s cigaretou?

1. 02. 2010 | Fitness

Podle průzkumů přiznávají až dvě třetiny kuřáků, že kouření více či méně ovlivňuje jejich fyzičku. Stěžují si především na dušnost, menší rychlost a celkový nedostatek energie. Dosahují horších výkonů a mají nižší výdrž. Člověk, který žije bok po boku s cigaretou, je zkrátka méně fit.


Čím méně kyslíku, tím horší výkon

Chcete-li své tělo vybičovat k slušnému sportovnímu výkonu, musíte mu na oplátku poskytnout dostatek kyslíku. Pokud jste ale zároveň vášnivý kuřák, váš organismus se příliš velkých dávek tohoto pro život nepostradatelného plynu nedočká. Zato si patřičně užije oxidu uhelnatého, který se s vdechovaným dýmem dostává do krve a namísto kyslíku se váže na červené krevní barvivo – hemoglobin.

Červené krvinky zahlcené oxidem uhelnatým tak daleko obtížněji uvolňují kyslík do tkání a ty se v podstatě dusí. Je prokázáno, že silní kuřáci mají až 10 % z celkového hemoglobinu takto přeměněno, což už je na hranici lehké otravy. Podobně postižená osoba je pak nejen neschopna uběhnout „stovku“ za ucházející čas, ale bude mít pravděpodobně problémy i s pouhým zdoláním schodů.


Cigarety neblaze ovlivňují pohybový aparát

Ví se, že kuřáci profitují z posilování či jiných sportovních tréninků méně než nekuřáci. Jejich svalová síla a pružnost není tak velká. Rovněž jsou více ohroženi úrazy a onemocněními, které se sportovní aktivitou přímo souvisí. Jsou to například zlomeniny, vyvrtnutí kloubů či záněty šlach.

U náctiletých je vliv cigaretového kouře na fyzickou aktivitu stejný jako u dospělých. Navíc se u takto mladých může kouření podílet na zpomalení růstu plic, zhoršení plicních funkcí, ale i zrychlení srdečního tepu. Kuřáci školou povinní rovněž daleko častěji trpí respiračními infekcemi. Proto je důležité se snažit jejich zdraví ochránit včasnou osvětou a zavedením patřičných preventivních programů už na základních školách, pokud ne dříve.


 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
niet sa čím chváliť
Obrázek uživatelky
profil
a ako lahšie bez nej Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jak se vám sportuje s cigaretou? Blbě-proto nesportuju Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ach tie cigarety, ako by bolo dobre, keby ich nebolo
Obrázek uživatelky
profil
nejlepší je nekouřit...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles