Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ju jitsu - nejstarší japonské bojové umění

21. 05. 2011 | Fitness
Ju jitsu je nejstarší japonské bojové umění, které bylo založeno už v devátém století. Jsou to metody boje beze zbraně, které obsahují rozmanité techniky pro boj zblízka, jako jsou například porazy, kopy, údery, škrcení, páčení kloubů i používání drobných doplňkových zbraní proti neozbrojenému i ozbrojenému protivníkovi.

Ju jitsu se dá  přeložit jako jemné umění nebo také umění dosáhnout vítězství ohebností nebo pružností. V dnešní době se cvičí hlavně pro radost z pohybu nebo také pro sebeobranu.

Hlavním cílem ju jitsu je zvládnutí technik, umění bránit se a zvládat krizové situace, zlepšení fyzické kondice a vytrvalosti a také zlepšení duševní rovnováhy. Je to také účinná forma sebeobrany, protože cvičenci se naučí ovládat nejen své tělo a využívat všechny svalové skupiny, ale hlavně  reagovat na všechny druhy útoků a vytvářet si vlastní postupy a situace při jejich neutralizaci. Existuje více než 700 základních verzí japonského ju jitsu a je to také závodní sport.

Dále ju jitsu optimálně rozvíjí většinu tělesných schopností, především  rychlost a to včetně rychlosti reakce, sílu a kloubní pohyblivost a pak také vytrvalost. Jsou to četné formy stylů boje, které si nejsou podobné ani v technice, ani na pohled, ale pravé ju jitsu zahrnuje metody kopů, úderů, použití kolen, házení, škrcení, blokování kloubů, používání některých zbraní a držení a svazování nepřítele. Proto je vždy potřeba neustálá ostražitost, výborný postřeh, rychlá reakce, dynamika a bohaté zkušenosti, současně je nutné mít absolutní přehled v prostoru a ovládat techniku pádů.

V současné době dochází k velkému rozmachu právě tohoto bojového sportu, protože mimo sportovních oddílů a soukromých zájmových tradičních škol dochází také k využití ju jitsu v rámci bezpečnostních jednotek, a to například policie, soukromé bezpečnostní agentury, speciální policejní jednotky a ochrana politických činitelů. V Japonsku je společně s kendo oficiálním výcvikovým systémem japonské policie. USA a některé další státy Unie také využívají ju jitsu při výcviku svých policejních jednotek a dokonce i FBI.

Podmínkou úspěšného zvládnutí ju jitsu je především zachování stoprocentní disciplíny na trénincích, protože každý cvičenec nese zodpovědnost za to, že se spolucvičícímu partnerovi nic nestane, a že mu neublíží. Ju jitsu není nějak těžké na pochopení, ale výcvik je opravdu namáhavý, ale na druhou stranu není vůbec zatěžující pro organismus a proto jej mohou cvičit lidé od 12 do 60 let věku. Ju jitsu poskytuje mnoho technik a způsobů provedení, proto zde můžete uplatnit svou kreativitu a seberealizovat se.

Markéta
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to je prima cvičení a mohlo by se hoditSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkně si nás seznámila s nejstarším japonským bojovým uměním.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles